[]

Format atamaya giriş101

Lenovo g500 model windows 7 yüklü laptopa format atacağım. Malum windows 7 desteği sona erdiği için format sonras win 10 yüklemeyi düşünüyorum. Daha önce hiç pcye format atmadım nelere dikkat etmem gerek? Youtubtan birkaç video izledim ama şimdilik benim pcde bios ayarına girmeyi öğrenebildim(fn+f2) ki bu ayara niye girdiğimiz kısmını pek anlayamadım:/ Bir arkadaşım sürücülerin eksik demişti bir ara, onları nasıl yükleyeceğim?

Şu an için bildiğim şeyler format öncesi önemli dosyalarımın yedeğini almak. Birde sanırım boş bir flaş belleğe win10 yükleyip hazırda bekletmek gerek. Ama sonrasında kapalı bilgisayara hangi evrede flaştaki win10 u yükleyeceğiz anlayamadım.
Bu aşamaları bilale anlatır gibi yazabilir misiniz ya da önerebileceğiniz bir video var mı?
Teşekkürler.

 
Hiç kafanı yorma ya, herkesin çevresinde mutlaka bir tane bilgisayardan anlayan vardır,

-ona bi kahve ismarlayın kafede, yapsın, halletsin o ara 30dkda
  • masseter  (19.01.20 18:49:38) 
masseter +1


  • fezagezgini  (19.01.20 18:54:20) 
@masseter, @fezagezgini kendim yapmak istiyorum.


  • you and me in paradise  (19.01.20 19:17:55) 
Merhaba;

Format öncesi önemli dosyalarınızın yedeğini alarak zaten işin %50 sini tamamlamışsınız geri kalanı basit.

Öncelikle Windows’u bilgisayarınıza yükleyeceğiniz ortam cihazına göre (CD/USB) ufak bir ayar yapılması gerekiyor. Bu ayar “bios” dediğimiz yerde yapılıyor. Bilgisayara ilk açılışta birincil cihaz olarak hangi donanımı görmesini istediğimizi söyleyeceğiz. Siz Windows’u USB bellek yardımıyla yükleyecekseniz “ First Boot Device “ olarak “USB boot” seçeceğini tercih edeceksiniz.

Bu ne işe yarıyor?
Bu sayede bilgisayarınız açılırken öncelikli olarak takılmış bir USB varsa onun içerisindeki işletim sistemi ön yükleme programını çalıştırıyor ve sizin karşınıza Windows yükleme ekranının gelmesini sağlıyor.

Yüklemeyi CD/DVD’den yapacaksanız “first boot device “CD/DVD olarak ayarlanmalı.

Daha sonra işletim sistemi bootable USB cihazın içine ISO dosyası olarak yüklenmeli sonrasında format atmaya başlayabilirsiniz.

İnternetten yardım alacaksanız arama motorlarında bios/boot device kelimelerini arayarak doğru yönlendirmelere ulaşabilirsiniz.
  • avarel dalton  (19.01.20 19:21:42) 
@Avarel Dlaton'un anlatımına ek olarak, bu işlem kalıcı olarak boot edilecek sürücüyü değiştirecekseniz mantıklı.

Ama sadece bir iki açılış için (ilk yükleme aşaması) biosdan boot ayarını kurcalamaya gerek yok.

PC ilk açılırken belirli bir tuşa basarak (F tuşlarından biri) boot seçeneğini görebilirsiniz.

Lenovo'da F12 olması lazım, yani açma tuşuna bastıktan sonra windows ekranı gelmeden FN basılı tutup F12 tuşuna bir kaç kere basarsanız boot ekranı açılır.

Ordan CD/DVD/USB ne ise seçersiniz.

Korkmayın çok kolay, eskiden zordu bu işler yok başlatma disketi yok komutlar vs. Şimdi oyun yüklemek kadar kolay.
  • John Bloor  (20.01.20 17:09:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.