[]

bina katları sayılırken bodrum dahil edilir mi?

merhabalar. örneğin bodrumu olan zemin + 4 katlı bir binadan bahsederken, 6 katlı bina diye mi bahsediyoruz, yoksa 5 katlı olarak mı? kaks olayında, yani misal google stalk yapınca "KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.
Yukarıda yer alan bilgilerden de anlaşılacağı üzere bodrum katlar emsale dahil edilmiyor." diyor. yani o zaman bahsederken zemin + 4 kat, yani 6 değil 5 katlı bina diye söylüyoruz?
kusura bakmayın soru biraz saçma gelebilir de, teknik bir konu var da, o yüzden sordum.


 
Onu değiştirdiler biraz. Çünkü arsa eğimli ise, yüksek taraftaki yol cephesinden kot alıyorlar ve o yol kotunun üstünde kalan kısımları sadece KAKS'ın içine dahil ediyorlardı. Binanın arka tarafında ise, normalde bodrum olması gereken, fakat kot farkından dolayı açıkta kalan, en az bir KAKS kadar daha alanı inşaata dahil edip, iskan alabiliyorlardı. Yani sizin emsaliniz 1 ise, bu şekilde 2, 2.5 emsalmiş gibi inşaat yapabiliyordunuz.

Artık bodrum katlarda, çatı aralarında vb. nerede kullanılabilir, satılabilir alan varsa (sığınak, teknik alanlar, zaruri otoparklar vb. hariç) tamamı KAKS'a dahil ediliyor.

Bu durumda siz bodrum kat isterseniz yaparsınız ve elbette KAKS' dahil olmaz, fakat oralara bağımsız bölüm alıp, daire gibi, dükkan gibi satamazsınız. Örneğin, her daire için 1 otopark yapılması gerekiyorsa, siz 2 kat daha bodrum yapıp her daireye 2 otopark yaparsınız, fakat o da cepten gider. Mantığı bu.
  • malheiros  (19.01.20 18:27:48 ~ 18:28:26) 
@malheiros teşekkür ederim zaman ayırıp cevap verdiğiniz için. bodrum, asma kat, çatı katı gibi bölümleri bağımsız bölüm gibi alıp satamıyoruz. peki ben bu binadan bahsederken örneğin bodrum, zemin, asma kat (batar kat), 2 normal kat, çatı katı da var diyelim. ben bu binadaki kat sayısını söylerken 6 katlı bina olarak söyleyebiliyorum kaks'tan dolayı. toplam kat adedi 6. yani zemin +2 = 3 değil. doğru mu anladım?


  • dirilis 1209  (19.01.20 18:43:11) 
Bodrum katta bağımsız bölüm varsa sayılır
Asma kat, zemin katın içinde değil de, ayrı bir bağımsız bölümse sayılır
Çatı katı da, yine bağımsız bölüm aldıysa sayılır

Örnek: Bodrumda katta bağımsız bölüm yok ve asma kat zeminin içindeyse, 4 katlı gibi.

Bu binanın emsali hakkında bilgi vermek için yapılacak sayım için.

Ama teknik olarak kaç katlı derseniz, 6 katlı.
  • malheiros  (19.01.20 19:06:54) 
@malheiros anladım, tamamdır. çok teşekkür ediyorum aydınlattığınız için.


  • dirilis 1209  (19.01.20 19:39:12) 
Bir ekleme, bu tür kafa karışıklıklarını gidermek için "Normal Kat" kavramı var zaten sektörde, belediyede ve projelerde de geçerli bu.

Sizin binadan bahsederken "1 bodrum 1 zemin 4 normal kat" denilir mesela.
  • John Bloor  (20.01.20 17:13:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.