[]

Oyun bilgisayarı alanlar

Arkadaşlar iyi geceler.
Bir süredir kafamda olan bir soru var. Bu oyun bilgisayarı meselesi, daha doğrusu bilgisayar oyunculuğu meselesi: bilgisayarı, mouse, klavye, monitör, işlemci, oyun parası, koltuğu derken muhtemelen bir 10bin lira masrafı var bunun. Bu oyun oynayan kişiler öğrenci mi? Öğrenciyse bu parayı nereden buluyorlar? Değilse zamanı nereden buluyorlar? Kim, nasıl para harcıyor bu işe, bilgisi olan yazabilirse sevinirim.



 
kim nasıl harcıyor derken. öğrenci ise aileden. değilse kendi parası.
zamanı neden bulamasınlar. işten geldikten 1-2 saat sonra. diyelim akşam 9dan 12ye kadar oynanır. hafta sonu oynanır. bekarsa hele daha rahat oynanır.

edit: ayrıca herkesin elinde ki 6-8 binlik telefonlar kimsenin gözüne batmazken, 8-10 bin civarı bilgisayarlar göze batar.
  • fezagezgini  (19.01.20 01:00:23 ~ 01:02:15) 
Saydığınız ekipmanların pahalı olması yüzünden internet kafeler yeniden revaçta. Tabi bu kafeler eskisi gibi değil. Hepsinde canavar makinalar, oyuncu koltukları falan var. Parayı bulamayanlar bu tür kafelerde saati 4-5 liraya oynuyor. Lol, cs go, pubg vs.


  • amortisman  (19.01.20 01:11:05) 
oyun oynayacaksın diye en üst segmentten bilgisayar almana gerek yok. benimki mesela 12 yıllık, isteyip de oynayamadığım bir tek pubg oldu.

paran varsa alıyorsun, yoksa almıyorsun bu kadar basit. öğrenciyken ailen parasını veriyor, sonrasında sen. öğrenciyken ailen almıyorsa internet cafe'ye gidiyorsun, saati 4 tl'ye oynuyorsun. her yıl yüksek meblağlar vermen gerekmiyor, bir kere sistemi kurdun mu zaten o seni 10 yıl götürüyor. steam'de sürekli indirim dönemleri oluyor, 10-15 lira gibi paraları güzel oyunlar alabiliyorsun. harcanan parayı garip buluyorsan, hemen hemen aldığın her şeye oranla bilgisayarı daha çok kullanıyorsun. parasını hayli hayli çıkartıyor.

işten geldikten sonra oyun oynamak için bol bol vaktin oluyor. istesem mesela 5te otururum bilgisayarın başına akşam 11-12'e kadar oynarım.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (19.01.20 01:23:51 ~ 02:19:27) 
biraz fazla abartmışsın dostum masrafı yahu.
www.teknobiyotik.com

misal yukarıdaki bu kasayla şu anda konforlu bir şekilde oynayamayacağın herhangi bir oyun yok piyasada. ha hepsini ultra detayda oynamazsın, 4k oynamazsın o ayrı. 400-500 liraya monitör. 50-100 liraya klavye mouse. masa sandalye zaten herhangi bir evde olan aparatlar. 3000-3200 liraya çıktık işin içinden. tabi ki 50 bin liraya da sistem kurma şansın her zaman var ama böyle opsiyonlar da mevcut. amaç oyun oynamaksa.

kısacası o kadar da masraflı değil illa oyun oynayacağım ben diyen bir insan için.

bilgisayar sadece oyun amaçlı da kullanılmayıp bir nevi zorunluluk olduğundan 2000 lira vereceğine 3000 lira veriyor işte insanlar oyun da oynamak için oluyor bitiyor. zaten bir oyun bilgisayarıyla, ofis bilgisayarı arasındaki fark ekran kartı temelde. 800-900 liraya bir rx570 alınabiliyor piyasada so why not?


kısacası son 2 yılda telefon almış nüfusun ağırlıklı oranı 2000 lira ve üzeri vermiştir tahmin ediyorum telefonuna. pratikte kamerası ve bataryası hariç spesifik hiç bir şeyini kullanmadığımız bir cihaza 2k üzeri para verebiliyorsak, hobimiz olan bir işe 3k üstü para harcamak çok da absürd olmasa gerek.


zaman işi ise tamamen kişiye özgü. öğrenci değilim. iyi sayılabilecek de bir işim var. hobilerime vakit ayırabilecek kadar vakit ayırabiliyorum kendime. onlara para ayıracak kadar da para kazanıyorum aynı zamanda. sorun burada nasıl zaman ayırıyoruz değil bence. neden ayıramıyorsun? problem burada.

zorunlu halleri tabi ki anlarım ancak kendime vakit ayıramadığım long term bir işi devam ettirmek konusunda her zaman şüphelerim oluşur açıkçası.
  • syozkn  (19.01.20 01:44:05) 
Bilgisayar oyunculuğunun üzerini çizip hobi derseniz sorunuzun cevabını bulursunuz. Kimisi eve gelir film/dizi izler, kimisi birşeyler okur, kimi gezer tozar mekanlarda takılır, kimisi de oyun oynar. Üstelik oyun oynamak bu saydığım pek çok şeyden daha pratik, evinde oturup yapıyorsun işte birşeyler organize etmene, hazırlanmlara gerek de yok. Ayrıca kimisi bir oyun atar çıkar, kimi 1-2 saat takılır başkası tüm akşamını buna ayırır. Kişiden kişiye değişiyor yani, ömrümüzü buna ayırmıyoruz.

Masraf kısmına gelirsek bu işin de aslında geniş bir skalası var. Tüm bilgisayar parçalarını tek seferde satın almana gerek yok, detaylı bir araştırma yapıp iyi bir anakart ve işlemci ile başlanırsa geri kalan RAM, ekran kartı, güç kaynağı, hard disk (SSD) gibi güncellemeleri zamana yayabilirsin. Evet donanım elemanları pahalı ama bilgisayar toplamak da imkansız değil. Ayrıca bu işin 2. el piyasası da var, bazı insanlar gömlek değiştirir gibi yeni donanım aldığından çok iyi koşullardaki parçaları satışa çıkartıyorlar, dolayısıyla daha makul fiyatlara satın alınabiliyor. Ayrıca teknoloji de gelişiyor ve güç tüketimleri azalıyor, bu sebeple güç kaynağı gibi elemanlar performanslarını koruyabiliyorlar. Oyuncu bilgisayarlarının herşeyi olmazsa olmaz diye de bir kaide yok. Mouse, klavye, koltuk vb. harici elemanlar elbette oyun kalitesine etki eden detaylar ama en ışıklısı, sayısız tane tuşlusunun da olmasına gerek yok. İhtiyacı karşılayacak düzeyde bir sürü ürün var. Oyun parası kısmı da pek dert değil çünkü pazarlar bölgelere ayrılmış ve ülkelerin alım güçlerine göre fiyat politikası belirlemişler. Mesela Amerika'da 20 USD'e karşılık gelen bir oyun Türkiye'de 4-5 USD bir fiyat ile satılıyor. Çünkü şayet tek bir fiyat olsa bizim satın alamayacağımızı biliyorlar. Ayrıca hediye verilen oyunlar, ücretsiz oyunlar, indirim dönemleri derken çekirdek parasına bile oyun alabilirsiniz.

Donanım konusuna ufak bir parantez açarsak herkes gibi hop diye tüm sistemi toplamıyor. Mesela ben 2012 yılı bir topladığım kasama yaptığım güncellemeler ile halimden memnun şekilde oyun oynayabiliyorum. Ekran kartı, güç kaynağı ve RAM güncellemeleri yaptım hiçbir sıkıntım yok. Değiştirdiğim parçaları da 2. olarak elden çıkardım. Böylece maaliyet de azaldı. Bir de oyunların türleri var. Kimi oyun görsel şaheser oluyor bir başkasının hikayesi öne çıkıyor vb. Herkesin beğeni ve beklentileri aynı değil. Dolayısıyla son sistem olmadan da pekala mevcut oyunlar desteklenebilir.

Son olarak da @fezagezgini'ne katılıyorum. İnsanlara günümüzde nelere nelere para harcıyorlar, bu oyun harcamalarına verilen paralar bence gereksiz şekilde göze batıyor. Sigaraya verilen paralar, satın alınmış dolaplar dolusu kıyafetler, son model akıllı telefonlar dururken bence oyun bilgisayarlarına yapılan harcama kıyas kabul etmemeli.
  • burka  (19.01.20 01:51:14) 
Ogrenciysen harcliklar, burslar, sosyal hayattan yapilan kesinti veya annebabaya aldirmaca
Calisan olunca maasin tamamini yatirmak seklinde oluyor bu oyun pcsi alma olaylari

  • nax  (19.01.20 04:49:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.