[]

e-fatura arşivleme sorusu

Merhaba arkadaşlar, aralık ayı itibari ile e-fatura ve e-arşiv'e geçiş yaptık firma olarak. Yalnız ben bu işin kağıt bakımından bir avantajını göremedim aksine zararını gördüm. Sebebi de şu:

Bağlı olduğumuz mali müşaviri aradık ve e-fatura ve e-arşiv faturaları mail olarak göndersek olur mu diye sorduk. Onlar da yazdırıp gönderin, çünkü biz yine yazdıracağız dedi. Neyse dedim demek ki pdf'lerden bakarak işlemek zor oluyor bu şekilde işleyecekler diye düşündüm hepsini yazdırdım toplu olarak. Yazıcı da bunları arkalı önlü yazdırmış.

Az önce de aradılar geçen ayki faturaları istediler ve ben de kesmiş olduğumuz faturaları arkalı önlü yazdırdığımızı, o şekilde göndersek sıkıntı olmaz dimi diye sordurdum. Aldığımı cevap da arkalı önlü olmaz, biz onları dosyalayacağız ve sayfaları çevirirken numaralar alt alta olmalı yoksa denetim olunca sıkıntı olur.

Ben anlamadım arkadaş şimdi ben muhasebeye yazdırıp kağıt olarak arşivleyeceksem ne anlamı kaldı e-fatura olmanın? Hani nerede kağıt tasarrufu?

Eski ince kağıtlarım daha az yer kaplıyordu en azından, şimdi kalın a4'lere yazdırıyorum hayvan gibi yer kaplıyor. Yoksa bizim muhasebeci mi işi bilmiyor? Bilgili arkadaşlar fikir verirse sevinirim.

 
Benim muhasebeci de aynı şekilde dosyalıyor / arşivliyor.

Amacının kağıt tasarrufu olduğunu da zannetmiyorum, denetimi artırmak için iyi. Bi de ben hizmet ihracatı yaptığım için kağıt fatura anlamsız bir şeydi benim için, o açıdan da memnunum.
  • plutongezegendegilmi  (17.01.20 15:15:59) 
gelir idaresine yazdım gelen cevap şu şekilde:

e-Fatura uygulaması,Başkanlık tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik ortamda, elektronik belge olarak düzenlenmesi, muhatabına iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan veren uygulamadır.

Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkân vermek üzere, elektronik ortamda arşivlenerek saklanmalı incemele söz konusu olduğunda da elektronik ortamda ibraz edebilmelisiniz.

Kağıt çıktı saklamak mükellefin tercihi olup, hiçbir geçerlilik arz etmemektedir.
  • tughan  (17.01.20 16:57:18) 
Bu faturaları saklama zorunluluğu var gelecekte sorulduğunda ibraz etmelisiniz, henüz yeni kullanılmaya başlandığı için denetim ve incelemede nasıl olacak bilmiyoruz. Mali müşaviriniz bu faturaları muhasebeleştirmek durumunda. Bunun için de teker teker faturaları inceleyecek, kağıt ortamında bu işlemi yapmak hem çok daha kolay hem de hata riskini azaltıyor. Tabii bunu entegre program kullanmayanlar için söylüyorum. E fatura, e arşiv olayının faturaları azaltma açısından şöyle bir avantajı var, normalde birden fazla nüshası olur faturanın birisi sizde kalır birisini müşteriye verirsiniz. Şimdi müşteriye verdiğinizi mail atma imkanına sahipsiniz, tabii isterse kağıt olarak vereceksiniz yine, bir şekilde kağıt israfı azalıyor. Ama amaç kağıt israfını azaltmaktan çok vergi kaybının önüne geçmek.


  • elikası  (17.01.20 17:16:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.