[]

Instagram'da çözünürlük işletim sistemine göre değişir mi? (ios/android)

Merhaba ahali,

Önümüzdeki ay telefon değiştirmem gerek. Elimdekini epey eskittim, tamir ettim/ettirdim derken yolun sonuna geliyoruz.

Normalde acayip android geek'iyim. Dosya indir, televizyona bağla, torrent çek falan derken bayağı yoğun kullanıyorum. Fakat bu yeni alacağım telefonda az da olsa yaptığım işleri instagram'a koyma niyetim var. Araştırdığım kadarıyla android işletim sistemli telefonlarda instagram uygulaması özellikle video ve story'lerde düşük çözünürlükle paylaşım yapıyormuş. Apple'da ise uygulama daha az sayıda telefona göre optimize edildiği için görüntü açısından daha net paylaşımlara izin veriyormuş. Bu olayın aslı astarı nedir? Bizzat deneyimleyen oldu mu? Ben yeni öğrendim biraz şaşırdım açıkçası. Hiç hesapta yokken iphone bakmaya başladım ki kısıtlayıcılığından nefret ediyorum. Pil ömrü, ekranı, fiyatı falan derken en azından gidip oneplus alasım var ama...

 
sanmıyorum.

"Instagram'da bir fotoğraf paylaştığınızda, hem iOS hem de Android için Instagram uygulamalarında, fotoğrafı mutlaka mümkün olan en iyi çözünürlükte yükleriz (1080 piksel genişliğe kadar)."
help.instagram.com
  • nhk ni youkosu  (16.01.20 18:21:30) 
paylaşılan görüntü piksel olarak aynı olabilir. Burada önemli olan instagram uygulamasının kamerayı kullanma kabiliyeti. Iphone'da daha az model olduğu için dolayısıyla daha az sensör ve yazılım maliyeti işin içine giriyor. Uygulamalar cihazın kamerasını doğrudan daha efektif şekilde kullanabiliyor. Tıpkı iphone'un kendi kamerası gibi görüntü alma şansları oluyor.

Android telefonlarda yüzlerce farklı model ve sensör olduğu için hepsine direk erişim söz konusu değil. Dolayısıyla bir katmanla bu yapılıyor. Yani görüntü direk kameradan değil işletim sisteminin sunduğu bir katmandan geliyor. Dolayısıyla bu görüntü kamera uygulamasına oranla (kamera uygulamasında bu katman yok görüntü direk sensörden alınıyor) daha kötü oluyor.

Görüntünün daha kötü olması başta da bahsettiğim gibi çözünürlük kaynaklı değil, çözünürlük aslında görselin büyüklüğünü ifade eder (pixel boyutu sabittir ancak her çözünürlüğe göre değişir, yani her telefonun ya da ekranın pixeli kendine has boyutta olabilir ancak o cihaz için sabittir.). Dolayısıyla alınan görüntünün işlenmesi, filtre uygulanması, videodaki bitrate'i farklılık gösterebilir. Bunlar da kaliteyi belirleyen unsurlardır.

Bir ios cihazdan instagram story kısmından video çektiğinizde, aynı videoyu android cihaz ile aynı şekilde çekerseniz aradaki kalite farkını görebilirsiniz.

ama videoyu başka bir ortamda editleyip yüklerseniz, her iki telefondan da yüklediğinizde aynı şekilde görünür.fotoğraf için de aynısı geçerli.
  • ayin yazari  (16.01.20 18:46:18) 
@nhk ni youkosu Dediğiniz ilgili sayfayı ben de gördüm. Fakat bahsettiğim daha kullanıcı deneyimi odaklı bir soruydu. Şirketin bunu direkt olarak söyleyeceğini düşünmüyorum :)

@ayin yazari Evet dediğiniz mantıklı geliyor. Ben de bir dönem kullandım Instagram'ı. Android flagship denebilecek bir telefonda uygulama içerisindeki kamera kısmı daha çekmeden kötü görüntü veriyordu. Hatta o kadar kötü görünüyordu ki iphone kullanan arkadaşların direkt instagram uygulamasından çekmesine dikkat bile etmemiştim normali benimkidir diye. Ki telefonun kamerası çağının ötesinde bir kameradır (LG G4). Bu yüzden önceden çekip galeriden paylaşıyordum her zaman. Böyle bir kalite düşüşü belki tek tük farketmiştim. Başkalarının telefonundan nasıl göründüğünü bilemiyorum tabii. Önemli olan galeriden yükleyince de mi aynısı oluyor sorusuydu. Eğer galeriden yüklenince kalite düşmüyorsa sorun yok.
  • hincaluluc  (16.01.20 19:00:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.