[]

Evden yemeksepeti ile cafe işletmek!?

Annem bir cafe açtı ve 3.5 yıl dayanabildi. Ama şirketi kapatmak istemiyor. Biraz daha devam ettirebilirse daha yüksek hibeli bir KOSGEB kredisine başvurulabiliyormuş (Evet, asla akıllanmıyor).

Cafe eşyalarını satarak kira, vergi vb. borçlarını ödeyecekler. Elimizde yeni cafe açmalık bir para kalmayacak. Tostçu gibi bir şeydi zaten. Evde yapar, yemeksepetiyle yollarım diyor.

Böyle bir şey imkansız ve aşırı saçma değil mi?

1) Kurye yok. Kim götürecek o yemekleri?
2) Hadi kuryeyi hallettik diyelim. Kim tost söyler ki yemeksepetinden? Zaten dünyanın yapması en basit şeylerinden biri tost. Tost yerine başka bir şey yapıp satmaya çalışsa ne olabilir bu şey sizce?
3) Zaten 60 metrekare ev ve ben yağ-yemek kokusundan nefret ettiğim için cafesine bile gitmiyordum. Şimdi ev leş gibi, depo gibi olacak. Değil mi?

Annemi bu fikirden vazgeçirmeye mi çalışayım yoksa tost dışında başka, tutması daha muhtemel bir şey bulup mu satmaya çalışsın?

 
evet çok akıl işi değil. hazır yemek değil de; kiloyla mantı, börek, turşu, meze... daha mantıklı olur.


  • 507  (15.01.20 11:09:30) 
pardon diyerek başlayayım,
acaba cafe işleten kişi hesap kitap bilmiyor mu? ekmeğin, kaşarın vs fiyatı belli kalitesi belli tost ihtiyacı olan kişi veya her gün tost yiyecek kişi (mesela ben) gider kaliteli bir makine alır 3-4dk'da tostunu yapar çantasına atar yada yer.

şimdi cafe sahibi ya daha ucuza alacak ya da çok inanılmaz bir lezzete ulaşacak. daha ucuza alması için kalitesiz malzeme kullanması lazım. inanılmaz lezzette (pahalı baharat vs) zor olsa bile pahalı. kaldı ki yemeksepetine vereceği para da var.

bizim bir büfeci abi vardı bir soğuk sandwich yapardı böyle uzun yola gideceğimiz zaman falan 15-20 tane depolayıp giderdik. ucuzdu da. içini açıyorsun işte zeytin, mayonez falan filan ama acayip bir lezzet. her işin bir profesyoneli bir püf noktası bir kilit taşı var. onu bulmak lazım. yoksa maalesef. standart işler ile standart paralar bile kazanılammıyor.
  • dedim dedim de kime dedim  (15.01.20 11:10:42) 
Sadece yemeksepetinden iş yapan yerler olduğunu biliyorum, yani öyleki dükkan olsa dahi dükkanda masa falan olmuyor her şeyi paket servise endeksli, öyle ki telefonla sipariş bile yok kimisinde, yani uygulanabilir bir şey.

Ama semt pazar potansiyeli önemli, tost dediğiniz şeyi düz uno tost ekmeğine yapacaksa anlamı yok, bazlama tost gibi şeyler yapmalı, çeşit sunmalı, yani o tost insana geçiştirmelik bir yiyecek değil, kahvaltı - öğle yemeği gibi görünmeli. Patates kızartması da sunulmalı bence. İsmi de yöresel bir şey olabilir.
  • atom karincanin torunu  (15.01.20 11:11:00) 
hee yemeksepetine girmek öyle kolaydı zaten =D boşver hiç canını sıkma. o iş olmaz zaten. annenin suyunu git öp sev nasılsa olmayacak..


  • (.)  (15.01.20 11:24:00) 
"kim tost söyler ki?" bakış açısını girişimci ruhlu biri olarak yanlış buluyorum.
birçok kişi tost söylediği gibi, yemeksepeti'nde tostçular da var.
mesele kim tost söyler ki diye düşünmek değil, herkesin yiyebileceği bir tost yapmak ya da tost yemeyecek adama da tost yedirebilmek.

kaldı ki, marmaris büfe ve türevleri tamamen iki parmak ekmek ve içinde yok sayılacak kadar malzemeyle tost, hazır nugget, uno (muhtemelen markası farklıdır da, şekil olarak marketlerde satılanlardan demek istedim) sandviç ekmeğinin arasına salam kaşarla iş yapan yerler.
ama her yerdeler, demek ki o iğrenç tostları, marketlerde satılan hazır nuggetları/sosisleri ve sandviçleri birileri evde yapmak yerine oradan yiyor.

işletmeden anlamıyorsa o ayrı bir şey.
ama şansını, imkanlarını zorlayarak bir şeyler yapabilen insanlar da var.
bence kendine göre değişik tarifler, farklılıklar bulur ve lezzetli olursa yemeksepeti üzerinden de doğru kampanyalar yaparsa belki bir şansı olabilir.
evden bunu yapmak zor tabii, yani siparişle ertesi güne falan hazırlasa tamam da, anı anına servis yapmak için yine de bir sistem lazım.
üç buçuk yılda bir şekilde kendini döndüremediyse bir şeyleri değiştirmeli en azından, ama mesele tost değil yani onu demek istedim.
  • blatta hiberna  (15.01.20 11:28:39 ~ 11:31:20) 
Ev yemekleri yapip tencereyle siparis alsin instagram'dan. Bekarlar epeyce talep gosteriyor bu ise.


  • msb  (15.01.20 11:45:15) 
tost sipariş edilebilir bu arada. Ben ediyorum arada canım tost çekiyor evde tost malzemesi olmuyor sipariş edip yiyorum.

ama tabi lokasyon önemli. Özellikle beyaz yaka sabahları sipariş edebilir ya da öğrenciler sipariş edebilir bence.

ama yine de kendini çevirecek kadar kazanamayabilir gibi geliyor. Belki başka bir cafe/restorana bağlı olarak siparişleri alıp hazırlayabilir.

ya da yemeksepetinden ziyade getir ya da glovo ile çalışabilir kurye olayını çözmek için. Tabi bu durumda bu uygulamalar yemeksepetinden az kullanıldığı için siparişte düşer.
  • ayin yazari  (15.01.20 11:45:50 ~ 11:46:13) 
Şimdi yemekçiler bilirler detaylarını, fakat bence evden yapamamalısınız. Ne kadar anneniz titiz, eviniz temiz olsa bile, ev sonuçta. Bir denetime, düzenlemeye tabi olmayacak ve ben öyle yerden sipariş vermek istemezdim açıkçası. Mesela anneniz gün içinde yemek yapar afiyetle yeriz, çok dikakt etmeyiz ama işin içine üretim girince değişiyor.


  • malheiros  (15.01.20 11:53:02) 
saçma bir iş modeli ama tost olduğu için değil. yeni nesil hipster tostçular var, iş de yapıyorlar. hatta birinin sahibi arkadaşımın arkadaşı. düzgün bir markayla tost da satılabilir. ama anne kafasıyla, hele hele evden yapılacak iş değil.

anneni kiloyla mantı, yaprak sarma, kek kurabiye vs. işlerine yönlendir.
  • sir gawain  (15.01.20 11:54:29) 
yemek sepetiyle hiç uğraşmayın..
annenin yemekleri güzelse her gün farklı ev yemekleri yapsın..
tabldot şeklinde plastik kaplara 2 farklı yemek koyuyorsun..
işten eve gelen bi dünya bekar insan için büyük kolaylık oluyor bu yöntem..
müşteri bulmak için de yaşadığınız semtte duvarlara afiş asın..
mesela izmir'de yaşayan bekar bi arkadaşım var..
her akşam tabldot ev yemeği alıyordu aynı semtteki bi kadından..
her akşam farklı bir şeyler yemek gibisi yok yani..
benim yaşadığım semtte yok, olsa alırdım yani..
  • strobist  (15.01.20 12:28:24) 
oturduğum mahallede çarşı/işhanı benzeri biryerde bu tarz iş yapan biri var. cajun tavuk+patetes kızartması satıyor başka da birşey yok. tek göz ufak bir dükkan. yemeksepetine de üye olmuş. bir tane moto kuryesi var yakın yerlere de kendisi gidiyor. ne kadar karlıdır bilemem ama boş durduğunu görmedim en azından bir hareket var. özetle evden iş yapmak zor olabilir ama bu tarz ufak bir dükkan da iş görebilir. ayvalık,kumru cajun derken yuvarlanır gidersiniz işte


  • genc irisi  (15.01.20 15:04:02) 
Yemeksepeti üyeliği anlaşması için tabelası olan bi işletmeye sahip olması gerekiyor kişinin. Yeni üye olduğumuz için biliyorum.


  • izninizolursatahtinizatalibim  (15.01.20 15:43:28) 
O is olur ya da olmaz ayri konu da, kim tost soyler ki diye bir sey yok. Kimse isyerinde tost makinasini acip oturup tost yapmiyor mesela, disaridan soyluyorlar boyle seyleri. Ugrasmak istemeyen disaridan soyler, evde bile olsa ugrasmayip disaridan soyleyen insan dolu. Sahsen ben dee ugrasmak istemedigimden evden siparis veriyorum bazen.
Isyerlerinin, ofislerin bol oldugu bir noktadaysaniz olabilir ama oyle duz tost ile olmaz, cesit bol olmali.

  • stavro  (15.01.20 15:57:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.