[]

dukkan satin almak ve kira geliri

satin alma bedeli ile aylik kira geliri arasinda nasil bir oran olmalidir? atiyorum 500 bin liraya alindiysa kac para kira getirir ortalama? bir depo veya bir magaza?
istanbul icin ayri, diger iller icin ayri ayri cevaplayabilirsiniz. anadolu'daki kucuk sehirler icin degil de nispeten buyuksehirler icin.



 
Dükkan kiralarını m2 üzerinden değerlendirmelisin.

Ankara için konuşuyorum: Sanayide depolama, atölye vb. yerlerin kiraları 10-15TL/m2
Merkezde dükkan, banka şubesi vb. yerler 40-70TL/m2 konumuna ve otopark vb. artılarına göre değişiyor.

Sadece tahmin yürütüyorum 500bin liralık depo en fazla 2bin, dükkan ise 4bin gibi getirir...
  • malheiros  (13.01.20 13:09:23) 
240 aylık kira bedeli üst sınır olmalı, çok özel yerlerde 300 aya kadar çıkılabilir.

Vay be, eskiden evler için 120 ay işyerleri için 180 ay denilirdi.
  • John Bloor  (13.01.20 13:17:11) 
Dükkanda m2 hesabı olduğu doğru ancak evde de m2 hesabı ile yola çıkarız. Zaten maliyet/kar oranımızı öyle belirliyoruz. Tek fark dükkanda sonradan bölme yöntemi daha sık kullanıldğı için konutta bu sistemi kullanan çok az yapı var. Ama ne olursa olsun bence;

Dükkan için 240 ay demek sıkıntı demek. konut değil ki bu bi' evim olsun mantığında hareket etsin insanlar.

dükkan ''ticaret'' için alınan/işletilen birşey olduğundan; ederi/kira geliri oldukça düşük olmalı. Zaten sırf bu yüzden biz bi' yaşam merkezi yaptığımızda dükkanları satmaz kiraya veririz. çünkü dükkan aynı konumdaki konuta göre kira geliri oldukça yüksek bir yapıdır. o yüzden 240 ay bana şaka bi' sayı olarak geldi, tabi eğer orası sonradan rant'a uğramayacaksa.Ankaranın çukurambar örneği gibi olacaksa zamanında böbreği satıp alınabilirdi.

ben en son dükkanda 120 ayı geçerse almayın diyenlerden tarafım.
  • mete kudur  (13.01.20 13:31:00) 
Şayet işyeri özel bir konumdaysa o zaman işyeri kirası evden daha iyidir.
Örnek veriyorum, hastane karşısındaki dükkanlar, turizm bölgesinde plaja yakın yerler, üniversitenin karşısındaki işyerleri.
Bunun dışında istanbul'da 250 aylık kira getirisi olan her yer bence normal.
250'den düşük yani 200 aylık bir çarpan bulursanız hiç kaçırmayın.
John 99 depremi öncesi evet 120 aydı, şimdi neden böyle oldu düşünmek gerek.

Bence bundaki temel neden evler çok pahalandı, residence vb yerlerden dolayı, böylece insanlar ev almak yerine kiraya çıkmayı daha mantıklı buldu, gençlerine ev alıp ömür tüketmek istememesi, ev alacak parayı bırak iş bulamamaları, ev alma yaşının ötelenmesi v.b v.b.
  • liberal  (13.01.20 13:34:29) 
@mete kudur, cidden öğrenmek için soruyorum, 120 ay olan işyeri nerede var?


  • liberal  (13.01.20 13:35:35) 
:) liberal sorunda samimi olduğunu zannetmiyorum. sektöre de pek yakın olduğun kanaatinde de değilim o yüzden haklı olabilir mi acaba diye bu kadar boşlukta bile uğraşıp bakasım gelmedi hiç. Ama(düşünüyorum) bizim burada bile 6k kira istenen dükkanı 550k ya alabiliyorsan sanayi bölgelerinde ya da sahibinden.com da bunun örnekleri daha fazladır diye tahmin ediyorum. Senin yürüttüğün mantık tutarlı olsaydı eğer müteahhitler dükkanları değil daireleri ellerinde tutarlardı.

dükkanı geçtim konut için bile 200 aylık kira çarpanı olan çok sayıda yapımında çalıştığım konut var. ben 200 kira çarpanını konutta normal bulabilirim ama ''bile''(konutta bile) avantajlı(kaçırılmayacak bir fırsat) bulmam. Paranız varsa eğer topraktan alacağınız güzel bir proje 200 kiraya kendisini toparlayacaktır ve bu da öyle kaçırılmayacak avantaj değildir.
  • mete kudur  (13.01.20 14:15:32 ~ 14:21:42) 
Benim bildigim dukkan kira carpani evden dusuk olur.


  • turkuaz  (13.01.20 15:37:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.