[]

Asker yoklama kacagi oldum, simdi nolacak?

Merhaba,

Yurtdisinda doktora ogrencisiyim, baskonsolosluga gidip ogrenci durumumu onaylatip askerligimi tecil ettirmem gerekiyor. Bunu henuz yapmadim cunku hala masterimdan kalan tecil devam ediyor saniyordum. Lakin Aralik'ta bitmis. Turkiye'ye iki gun once geldim, bugun sokakta gezerken polis GBT yapti, yoklama kacagi oldugum ortaya cikti. Sanirim simdi askerlik subesine gitmem lazim, yoksa gitmedigim her gun icin ceza oduyormusum.

Simdi askerlik subesine gidince ne diyecegim ben onlara? Neler olacak?

 
Yok hiç bir şey odemiyorsun. Sanırım doktora yaptığıni gösteren belge ile şubeye gitmelisin. Ya da pazartesi ara şubeyi yardımcı olurlar


  • westblack  (11.01.20 23:07:32) 
Tecil işini halledemezsen ve belirtilen 15 gün içinde gitmezsen 2000 tl ceza kesiyorlar (artmadıysa). Ve her tutanakta cezan katlanıyor. Geçen sürede faiz biniyor vesaire.

Bu yüzden aksatmadan halihazırda doktora öğrencisi olduğunuza dair belgenizi askerlik şubesine iletin ki ceza durumu ortadan kalksın. yüksek lisans için başlangıç tarihinden itibaren 3.5 yıl gibi bir şeydi maksimum tecil süresi. Dolmuş olması normal.

Ve umarım doktora tecili için başvurmanız gereken süreyi geçmemişsinizdir.
  • filipis  (12.01.20 00:51:58) 
yaş 35 değilse dert etmeyin. askerlik şubesine gidip işlerinizi halledin.


  • blue eyes white dragon  (12.01.20 02:03:02) 
tecil için, doktora yaptığın yerin bağlı olduğun şubeye resmi yazı yazması lazım.

götüreceğin belge ile ancak yoklama kaçağı durumunu bir sonraki celp dönemine kadar kaldırabilirsin.

diye biliyorum.
  • Hakan1980  (12.01.20 04:19:30) 
Hocam çok kafa karıştırmak gibi olmasın ama, sanırım şöyle bir süreç yaşayacaksın:

- Yurt dışında doktora yaptığın için, adres kaydın da yurt dışındadır. Dolayısıyla, askerlik işlemlerini yapacak olan esas kurum bulunduğun ülkedeki konsolosluk olacak.

- İlk iş, Türkiye'de bir askerlik şubesine gideceksin. Orada yurt dışında öğrenci olduğuna dair belgeleri ibra edeceksin. Onlar da bu belgelere istinaden sana geçici bir tecil belgesi verecekler. Sanırım 3 aylık bir erteleme yapılacak. Sonra yurt dışına çıkıp konsolosluğa gidecek ve esas ertelemeyi orada yaptıracaksın.

-Türkiye'deki geçici erteleme için öğrenci belgelerinin orijinalleri ve Türkçe çevirileri gerekecek. Eğer öğrenci belgenin orjinali yoksa, elektronik kopyasıyla da işlem yaptırmayı dene, belki kabul ederler. Ama Türkçe çeviri mutlaka isteyecekler. (Öğrencilik durumunu gösteren vize belgeni de çevirtmen gerekebilir). Yerinde olsaydım, belgelerin orijinallerini evde kendim çevirir, word dökümanı yapar ve yeminli bir tercümana gidip senin çevirilerini onaylamasını isterdim. Öteki türlü, kendileri çevirmeye kalkınca çok uzun sürüyor.

- eğer kafanda 'acaba zorla askere alırlar mı?' gibi bir düşünce varsa, ondan çok korkma. belgeleri falan ibra ettiğin sürece sıkıntı yok. ancak, tüm bu belge toparlama işleri falan biraz can sıkıcı ve pahalı olacak. kolaylıklar dilerim.
  • sekersiz turk kahvesi  (12.01.20 07:30:55) 
sekersiz turk kahvesi durumu guzel ozetlemis. ben de master yaparken yoklama kacagi durumuna dusmustum. yurtdisinda konsolosluga gittim okul belgeleriyle tecil ettiler. o zamanlar 2'ser sene tecil ediliyordu. 30'a kadar boyle gitti sonra oturumu alinca 37ye kadar tecil yapildi. Tecil bitmeden de parasini verdim bitti. Senin de surec buyuk ihtimal ayni olur eger turkiye'ye kesin donus niyetin yok ise.


  • cooperr  (12.01.20 07:47:08) 
Tesekkurler cevaplar icin, ne oldugunu yazayim da ilerde biri aramadan denk gelirse bilgi sahibi olsun.

Askerlik subesine gittigimde hicbir sekilde tecil islemi yapamayacaklarini ve o anki yoklama kacagi durumumla yurtdisina cikarken sorun olacagi soylendi. O yuzden askerlik yoklamam normal bir sekilde yapildi ve mayis ayinda askere sevk edilecek sekilde kayit edildim. Daha sonra Almanya'ya gidince verdikleri sevk belgeleri ve ozel ogrencilik kaydi icin gereken belgeler ile konsolosluga gittim ve ozel ogrenci kaydimi yaptirdim, konsolosluk MSB ile gereken yazismalari yapti ve askerlik sevkim iptal edilip doktora bitene kadar tecilim yapildi.
  • Haldamir  (25.02.20 20:55:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.