[]

İmla Sorusu: Holding kelimesi nasıl ek alır?

a) Sabancı Holding'de
b) Sabancı Holding'te

Hangisi doğru?

 
a.


  • ozdek  (07.01.20 22:04:11) 
Holding'de


  • pro9it9is9  (07.01.20 22:04:20) 
Kesme işsretinden sonra ünsüz yumuşaması aranmaz.

A şıkkı
  • mg3929  (07.01.20 22:17:03) 
Birincisi kesme işaretinden sonra ünsüz yumuşaması ve sertleşmesi olur. Ama burada g zaten yumuşak ünsüz olduğu için gelecek olan ek yumuşak ünsüzle başlar, Yani Sabancı Holding’de olacak. Kesme işareti söz konusu olmasa, yani özel ad olmasıydı da aynı biçimde yazılırdı: “Bahsettiğim holdingde işe başlamış.” örneğindeki gibi yani. Kısacası g’den sonra gelen ünsüz yumuşak olur. Sondaki g harfinin kullanımıyla ilgili tek istisna, Batı dillerinden girme kimi sözcüklerdeki sondaki g harfinin ünlüyle başlayan ek alınca tıpkı ser ünsüzmüş gibi yumuşak g’ye gönülmesidir. Yani Psikolog - Psikoloğu, Antropolog - Antropoloğu, Blog - Bloğu örneklerinde olduğu gibi.


  • microfiction  (08.01.20 00:02:25) 
Kesme işaretiyle yumuşama ve sertleşmenin alakası yok. Sert ünsüzle biten bir kelimeyse ek de sertleşmek zorunda.
Sert ünsüzler: f,s,t,k,ç,ş,h,p (Fıstıkçı Şahap)
"G" sesi bunlardan biri değil. Bu yüzden ilki doğru, sertleşmez.

Ayrıca bildiğim kadarıyla kesme işaretiyle de ayrılmaması lazım holding kelimesinin.
  • dont eat me  (08.01.20 00:07:45) 
Holding kelimesi kesme işaretiyle ayrılmaz.


  • aynabugusu  (08.01.20 09:26:42) 
TDK'nin 2016'da yaptığı düzenlemeyle birlikte kurum ve kuruluş adlarına kesme işareti ekleme kuralı kaldırıldı, artık birleşik yazılıyor. g yumuşak ünsüz olduğu için de gelen ek sertleşmez. Bu durumda doğru cevap:

c) Sabancı Holdingde
  • saldirgan catili eylem  (08.01.20 11:38:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.