[]

Genc evlilik mağdurları/cocuk istismari mevzusu nedir?

Kocalari hapiste oldugu icin maduriyetlerini dile getiren genc yasta evlenmis anneler var sosyal medyada. Bir kesim de cocuk istismari, yani resit olmadan evlilige engel olunmasi icin bu maduriyete sebep olan kanunun tarsftsri.

Simdi buradaki magduriyet nedir, 18yas altinda bir kizla evlendigi icin hapse mi atilmis bu adamlar? Kiz tarafının ailesinij sikayetoylr mi hapse giriyorlar, neden hapiste bu adamlar? Bu magdur olduğunu soyleyen kocası hapiste olan genc anneler severek ve isteyerek evlendigini soyluyorlar, bu adamlari hapse attiran sey nedir onu soruyorum, 18yas altinda evlenmis olan kizlarin ailelerinin sikayeti mi?

-Yani bu sekil evlilik yasak ise nikah kiyilirken devletin dalginligina mi gelmis oluyor, sonradan farkedip adami hapse mi atıyorlar?

-ailenin rizasi sayesinde legallesiyorsa bu aileler zamaninda razi olmus sonradan fikir degistirip sikayetci mi oluyorlar?

-ailelerin rizasi alinmadan 18yas alti evlenilmis olundugu icin aile evlilik gerceklestikten bir muddet sonra biz razi degiliz diye sikayet edince adam hapse mi atılıyor? Durum böyle ise devlet zamanında riza aramadan mi nikahi gerceklestirmis oluyor? Yani aile rizssini almadan nikahi kabul edip aile sikayet edince "ya biz kabul ettik ama aslinda boyle nikah olmaz, sen yuru hapse" mi diyor devlet?

 
18 yaş altı evlilik kanunen yasak. çocuğun kendisi ve ailesi isteyerek evlense dahi devlet çocuk istismarı sayıyor çünkü çocuk evliliği rızaya dayalı bir şey değil. kimse şikayet etmiyor ama ortaya çıkıyor bir şekilde. doğum yaptığında, hastaneye gittiğinde vs.


  • kaptan maydanoz  (06.01.20 23:05:44 ~ 23:06:29) 
İş yaptığım birinden örnek vereyim.
Eleman mahalleden ''15'' yaşında kızı gözüne kestiriyor , oğlan 18 o zaman. Ailelerin kulağına gidiyor iş, isteme söz nişan en son mahallede telli duvaklı düğün. Devletin haberi yok olamazda , küçük hanım daha 15 i bitmeden doğruyor hastahanede ,doğal olarak doktor rapor tutuyor. Mahkeme safhası vs. bir dünya olay , oğlan , oğlanın babası ve kızın babası cezaevinde şu an 8 yıl yedi yanlış hatırlamıyorsam. Kız tarafının tamamı rızamız vardı desede çocuğa istismardan yediler cezayı.
Bence hak ettiler çekmeleri gerekir cezayı , neyi nasıl ayırt edebileceğiz aksi takdirde. O zaman gücü olan , parası olan çeksin yoldan 13-14 yaşında kızları tecavüz etsin , sonra bir şekilde ikna edip kağıt üzerinde evlenip 2 sene sonra boşasın. Böyle böyle devam etsin hayat.

Bu arada sorunuza asıl cevap kısmı, hiçbiri yasal olarak evli değil, en kötü ihitmal doğum sebebi ile hastahaneye gidince yakalanıyorlar.Yani devletin en baştan haberi olup sonra salağa yatma durumu yok.
  • synax  (06.01.20 23:09:13) 
resmi nikahları olmuyor onların. hastane, mahkeme vs. bir şekilde devlete işleri düşünce ortaya çıkıyor. tamamına yakını doğum yapınca ortaya çıkıyor zaten. ailenin rızasının olup olmamasının bir önemi yok.


  • hadsafhada  (06.01.20 23:30:36 ~ 23:30:59) 
Evli degiller kanunen. En fazla dini nikah yapiyolar aralarında.

Cocuga karsi cinsel saldiri kapsaminda değerlendiriliyor. Burdaki cocuk da tabii 15 yas ustu alti ve ayirt etme gucu vs farkli kriterlerle ayrilip cimsel saldirinin sikayete tabii olup olmadigi belirleniyor. 15 yas alti zaten her türlü cinsel saldiri resen arastirilir.

Cocugun istismara ugradigi da bi sekilde ortaya cikinca ceza veriliyor. Yukardaki arkadaslarin ornek verdigi gibi hastane de olabilir dogum vs sebeplerle ya da baslik parasinda anlasamamis sonradan husumet olmus aile digerini de sikayet ediyo bilerek kizimi kacirdi diye.
  • hindistan cevizi  (06.01.20 23:32:10) 
İmam nikahı maskesiyle aile rızasıyla çocuğa tecavüz durumu.
Çocuğa tecavüz edene de, ailelerine de, düğün adı verdikleri tecavüz şenliğine katılanlara da müebbet verilse mutlu olacağım hede

'Genç evlilik' lafı ne kadar talihsiz bir tanımlama. 'Pedofili'dir onun adı. Başka bir şey değil.
  • Mirket  (07.01.20 00:14:26 ~ 02:07:40) 
Abi hani kedi köpek kısırlaştırma mevzusu geçtiğinde belki gören olmuştur,yapmayın etmeyin diye girişirim hemen.kesinlikle karşı olduğum bir durumdur.hah işte bu arkadaşları devletin kısırlaştırması,hatta şehrin en dışında toplu halde kafeslere koymaları mümkün olursa itlaf edilmeleri gerektiğini düşünüyorum.öylesine bir humanist duygularım var.hepsini bir hücreye koyacaksın on yıl,orda birbirlerini yesinler ete para vermesinler...


  • duptıs  (07.01.20 00:46:26) 
@synax güzel bir örnek vermiş, ama maüdurların bir çoğunda kız küçük erkek büyük değil.

Genelde Doğu Güneydoğu bir de Roman vatandaşlar arasında var bu çocuk yaşta evlilik.

Kız 15 erkek 17 yaşında mesela, ya da kız 14 erkek 16. Salakça bir düşünce ve yüzyıllardır olan adetlerle evlendiriliyorlar, kız hamile kalıp doğum yaptığında erkek 18 yaşını bitirmiş oluyor, ama kız hala kanunen çocuk.

O ana kadar zaten resmi olarak evli değiller ve devletin haberi yok, doğum olunca olay meydana çıkıyor ve ceza alıyor erkek.

Devlet bir seferlik bu durumu düzeltmek için af çıkarmak istedi, ama derdini anlatamadığı için sosyal medya muhalefetinin "çocuk tecavüzcüleri af ediliyor" yaygarasına maruz kaldı ve yasayı geri çekti.

Aslında bu cezayı getiren de akp hükümeti, eskiden aileler razı olunca ceza alınmıyordu sanırım. (yanlış hatırlamıyorsam)

Aslında kanun ve yasa değişirken kültürel gerçekler iyi düşünülmeli, yüzlerce yıldır alışılmış bir töre ve adet varken zart diye geceden sabaha kanun değişirse sıkıntı olur.

Bu tür evlilik yapanlar ve buna ön ayak olan ailelerin hiç biri bunun yasak olduğunu bilmiyordu ki!

İnsanlara bunun yanlış olduğunu ve yasaklandığını güzelce anlatıp yasa öyle geçmeliydi ama nerdee.

Aslında mağduriyeti kaldırmak için ince eleyip sık dokuyup gerçekten mağdur olanlar bir seferlik af edilebilir, düşünsenize anne kucağında bebeğiyle babayı ziyarete gidiyor, babanın suçu anneyle evlenmek.

Mutlaka gerçekten mağdur edilen kızlar da vardır, ama bakanlığın işi ne tek tek tespit edip tek tek yüzyüze konuşsun gerekirse.

Lan benim babam da anamı kaçırdığında anam 18 değilmiş, hadi buradaki çoğunluğun ana babası olmasa da büyük ebeveynleri genel olarak 18 yaşından küçükken evlenmiştir.

Yasa o zaman çıksaydı hemen hemen hepimizin dedesi hapis yatacaktı yani!
  • John Bloor  (07.01.20 10:27:28) 
Ben birkaç yıl önce emniyet müdürlüğünün öğretmenler için düzenlediği bir farkındalık eğitimine gitmiştim. Orada bize anlatılan şey şuydu: yaşı 18'in altında olan kız/erkek bütün çocuklar rıza veremez görüldüğünden kendi tercihleriyle dahi olsa herhangi bir cinsel münasebetleri tespit ediliyorsa "rızalı kurban" kategorisine giriyor, ve yetişkinlerin bunu otoritelere bildirmesi gerekiyor. Çocukların psikologlarla görüşerek durumdan nasıl etkilendikleri değerlendiriliyor ve gerekirse yasal süreç başlatılıyor. Yani bunun kağıt üstünde suç olması için illa ki bir istismar veya büyük yaş-küçük yaş farkı olması gerekmiyor. 16 yaşındaki çocuk 17 yaşındaki sevgilisiyle kendi tercihiyle birlikte olsa dahi bu illegal kabul ediliyor.
Keza yine benzer şekilde kız/erkek biri yine kendi tercihiyle sevgilisine çıplak/yarı çıplak/ "suggestive" bir fotoğrag gönderdi, bu da çocuk pornosu olarak geçiyor. Hatta fotoğraf sahibinin bu fotoğrafı paylaşması bir kenara, kendi telefonunda tutması bile suç. 17 yaşındaysanız ve telefonunuzda size ait bir dick pic var ise illegal bir şey yapmış oluyorsunuz yani. Ya da ne bileyim, 18 yaşından küçüksünüz, takıldığınız yaşıtınız kız/erkek size çıplak bir fotoğrafını gönderdi. Siz de "aa deliye bak" diye yanınızdaki arkadaşınıza gösterdiniz. Bu da suç, hem özel hayatın ihlali hem de yukarıda bahsettiğim nedenlerden.

Hatta 18 yaş altı kişilerin, mesela okullarında video çekip yayınlaması bile data privacy of minors sebebiyle illegal bir şey.

Sorunuzla direkt bağlantılı değil de konuyla ilgili diye bahsettim. Bu konularda, yukarıda bahsedildiği gibi, halk arasında kabul edilenler, gelenek görenek ve hatta case by case durumlar cok farklı olabiliyor ama kanunların dediği bambaşka şeyler (ve doğru bence).
  • sopiro  (07.01.20 10:43:03) 
Cok kolay soyuluyorsunuz asilmali kesilmeli diye de orta benim kocsmi aldiniz çocuğumla ortada kaldim diye dert yanan kadinlar var genc yasta evlenmis.

Bunlarin icinde ailelerin tutup evlendirkleri var, kendi isteğiyle - ergen kafasıyla - severek evlenenler var. Kanunun soyledigi net, bu baska konu ama kendi rizasiyla severek evlenen ve kocasi hapiste olduğu icin cocuguyla ortada kalan magdur olan ve kocasını sevdiğini soyleyen kadinin tecavüze ugradigina neye gore karar veriyorsunuz? Kadin ben severek isteyerek evlendim diyor, sen cikip diyorsun ki hayir tecavüze ugradin, kocan hapis yatmali! Ne guzel mantik. Kanun koyucu icin degil, burada "tecavüz" diye oturdugu yerden tum vakalara kolayca hukum verebilenler icin diyorum bunu.
  • stavro  (11.01.20 00:02:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.