[]

Ne yapayım karar veremedim (ekip yönetimi içerir)

Sorumun uzun bir arka plan hikayesi var, soru sondan bir önceki paragrafta.

Daha önce duyurusunu açtığım (eksiduyu.ru) bir arkadaşım var ekibimde, mehmet olsun adı. Özet bilgi: Mehmet'in kafası hiç çalışmıyor, bizim işi beceremiyor. İyi niyetinin hatırına idare ediyoruz. Kendisine kritik iş vermiyordum uzun zamandır, angarya işleri yaptırıyordum.

Geçen ay önemli bir konu gündeme geldi, başka insan kaynağım olmadığı için mehmet'le çalışmaya başladık. Çalışmanın başından beri çok fazla hata yaptı, uyardım hem de defalarca, ama hiç dinlemedi aynı şeyleri yapmaya devam etti. En son yine çok kritik bir şeyi atlamış ve farkında da değil, ne yaptığını sorunca cevap da veremiyor. Çalışmayı tekrarlayalım dedim, niye tekrarlıyoruz aynı şey işte fln dedi, neyse konu uzadı, ben müdürle konuşacağım dedi, müdürün yanına gitti, ben de gittim (aynı ofisteyiz). Müdürüm de gereken cevabı verdi tabi.

Bir de merve var, doğum izninden birkaç ay önce döndü. Merve sadece spesifik bir işi yapıyor, o işi yapan ekipte iki kişiler, merve izindeyken diğeri işleri tek başına halletti. Genelde yoğun bir iş değil. Yoğun olmadığı zamanlarda başka konularda da destek oluyor ama öncelikli işi olmadığından uzun soluklu bir iş yapamıyoruz merve'yle, onun diğer konulardaki deneyimi de az.

Evet buraya kadar okuyanlara teşekkürler. Sorum şu: mehmet'le başladığımız işe mehmet'le devam edeyim de ben başında mı durayım, ki sürekli başında da duramıyorum ve başında durmuyorken ne yaptığına hiç güvenemiyorum, yoksa işi mehmet'ten alıp merve'ye mi devredeyim, bu durumda da merve kendi spesifik işini yapmayacak, o işi tek kişi yapacak, ve mehmet benden iyice nefret edecek?

Not: mehmet'i işten çıkarmak söz konusu değil. Başka birime gönderemiyoruz kimse istemiyor. Bizim ekipte kalıp çuval taşımaya devam edecek. Evet beceriksiz bir yöneticiyim. Evet en başından mehmet'in başında durmalıydım.

 
önceki duyurunda bunu daha dolaylı yoldan ifade etmeye çalıştım ancak duygularına yenilip mehmet'in işine son vermediğin her saniye mehmet'e, ekipteki diğer çalışanlara ve kendine haksızlık ediyorsun.

işten ayrılınca belki de kendisine başka bir kapı açmış olacaksın, aldığınız yeni kişi de işleri daha düzgün yaparak ekibe yük oluşturmayacak, sen de bu kadar dert etmeyeceksin.

vicdanının seni rahatsız ettiğinin farkındayım ancak bugüne kadar kendisine epey destek olmuşsun. bu tür durumların neredeyse benzerini yaşamış birisi olarak yazıyorum bunları. ileride ne üstlerine ne de mehmet'e yaranabileceksin, işler iyice boka saracak.
  • mcsword  (06.01.20 19:33:57 ~ 19:37:47) 
Mehmetin basina merveyi koy. Mehnetbyapsin merve check etsin daha az yorulur ve kendi islerine zaman ayirabilir.

Tabii merveye yetksiz sorumluluk verme ki mehmet siktiri cekemesin
  • paranoyak kedi  (06.01.20 19:56:54) 
Mehmet neden kovulamiyor, anasi/babasi sirketin ortaklarindan biri falan mi?

Ben olsam - Mehmet'e malesef yol verilir. Mehmet'in isleri Merve ve kankasina dagitilir, bu sayede onlar da farkli birseyler yapmis olurlar.
  • cooperr  (06.01.20 20:01:03) 
Pati + ekip yonetimini gorunce baslikta dedim "o adamdan" bahsedecek :)

O duyuruna da yazmistim.

Bu mehmet neci tam olarak?
Cuval tasitiyorsun su an kendisine ve bi yandan da ciddi bi is verdin oyle mi?

Arti bu mehmetin isten cikarilmasi neden soz konusu degil ya. Is yerinden birinin mehmete can borcu falan mi var :)

Cikar mehmeti isten. Cevrenden bi is ayarla bari oyle cikar ama cikar. Adam isine yaramiyor, bir de tavri da hic hos degil. Yok ne gerek var aynisi vs... Hem isten cikarinca tazminat da alacak. Vicdan yapacagin bi durum yok.

Kisa vadede de merveye ver isi. Sen kontrol et. Mehmetin umrunda olmaz bence.

Bu arada mehmetin neden isten cikarilamadigini gercekten merak ediyorum
  • Flipsflops  (06.01.20 20:41:21) 
@herkes bizim şirkette ahlaksızlık yapmadıkça kimse işten çıkarılmıyor. özel sektör gibi değil hiç. Ben çıkartalım desem patron çıkarttırmaz. Ya kendini kovdurmak için akla hayale gelmeyecek şeyler yapanlar var başka ekiplerde, yine de çıkartılmıyorlar, yöneticileri de mağdur :(

@flipsflops başkası yoktu, ona vermek zorunda kaldım. Valla çaresizlikten duyurular açıyorum :(

@corc soruya cevap değil ama haklısın :(
  • pati  (06.01.20 20:52:43) 
kişi ekipte olmak zorunda. kafası çalışmıyor. sıkıntılı bir tip. sektörünüzü bilmiyorum ama bu durumda çok beceri gerektirmeyen angarya işler verilebilir. ekipteki diğer kişilerin bu tarz işleri varsa onlar da bu arkadaşa verilebilir. (operasyonel işler, raporlamalar vs.) senin desteğinle işler daha iyi olacak vs. diyerek arkadaş motive de edilebilir, hem de diğerlerinin iş yükü alınmış olur. kontrolü de onlar yapabilir.


  • surprise  (06.01.20 21:32:06 ~ 21:33:14) 
@surprise dediğim gibi zaten uzun süredir angarya işleri yaptırıyorum. Bu olayda başka insan kaynağım yoktu, kritik işi vermek zorunda kaldım.


  • pati  (06.01.20 21:41:13) 
Normalde disaridan pek karismamaya calisirim ama cok uzulmussunuz gibi duruyordu yazayim dedim. Cozum basit aslinda. Mehmet Bey'in kovulup kovulmamasindan sorumlu kisiye bir degerlendirme raporu yazin. Mehmet Bey'in iyi niyetli biri oldugunu fakat is icin yetersiz oldugunu, bu yuzden ekipteki dengeleri bozdugunu ve bazen maksatini asan davranislar sergileyebildigini (hatali oldugu bir konuda sizi asip mudure gitmesi) soyleyin. Sirket politikasi kendisinin calismasini soyluyorsa planlamada kendisinin uretkenligi az olarak biri olarak planlama yapabileceginizi, iyi niyetli Mehmet Bey'i yan isler vererek idare edebileceginizi fakat bunun ekip icerisindeki is yuku acisindan risk tasiyabileceginin farkinda olunmasi gerektigini bildirin. Sonra Mehmet Bey'i hicbir isinizde planlamaya almayin, bununla birlikte kendisine basit isler verin ve bunlari yapinca iyi is yaptigini soyleyerek takdir edin, onu motive ederek basarili oldugunu hissettirin. Is dagilimindan dem vuran demotive arkadaslar olursa isyeri politikasinin insan dostu oldugunu, Mehmet Bey ile birlikte herkesi korudugunu soyleyin. Son iste de isi bir bahane ile kendisinden alip ona baska bir yan is verin. Ileride bu sayede terfi alirsaniz benim icin bir egitim kurumuna cuzi bir bagis yaparsiniz.


  • dunal  (06.01.20 22:29:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.