[]

KDV indirimi öncesi sipariş edilen mobilya faturasına itiraz etme

merhaba,
yaklaşık 10 gün önce yemek odası ve yatak odası siparişi verdik. siparişi verdikten birkaç gün sonra mobilyada KDV'nin %18'den %8'e düşürüldüğü açıklandı.
bu indirim sonrası firmanın müşteri hizmetlerini arayıp; %10 luk KDV farkını alıp alamayacağımızı sorduk. Müşteri hizmetlerinden bu %10 luk farkı-ki bizim alışverişimizde 3000TL gibi rakama denk geliyor- çek şeklinde alabileceğimiz söylendi.Bayiiye bu durumu ilettiğimizde ise farkı ödemeye/çek vermeye yanaşmadılar ve faturanın indirim öncesi kesildiğini söylediler. Öte yandan müşteri hizmetleri, faturanın ürün tesliminden önce düzenlenemeyeceğini çünkü ürün garantisinin mobilya teslimiyle başlaması gerektiğini bildirdi ve ilgili çek ödemesinin hakkımız olduğunu bildirerek şikayet kaydımızı aldılar. bayiinin faturanın kesildiğini söylemesi üzerine faturayı göndermelerini istedik çünkü bize o güne kadar iletilen herhangi bir fatura yoktu. Faturayı e-arşiv fatura olarak dün mailime gönderdiler.Faturanın geriye dönük oluşturulduğunu düşünüyorum, e-arşiv fatura saatinde tutarsızlık var. ayrıca faturada irsaliye yerine geçer ibaresi var, elime ulaşmayan bir ürünün faturası nasıl irsaliye yerine geçebilir, anlamlandıramadım. e-arşiv fatura doğrulamada da faturaya ulaşamadım.Tüm bu sebeplerden dolayı faturaya itiraz etmek istiyorum. faturaya nasıl itiraz edebilirim? Süreç konusunda bilgisi olanlar, benzer deneyim yaşayanlar tavsiyelerinizi bekliyorum .şimdiden teşekkür ederim.


 
Sipariş internet üzerinden mi verildi yoksa mağazadan mı? Malumunuz internettense eğer, aldığınız malda bir zedelenme vb. bir şey yoksa koşulsuz iade edersiniz. Ama mağazadan satın aldıysanız ve fatura kesildiyse yapacak bir şey yok.


  • silah taciri  (06.01.20 12:31:52) 
mobilya teslimi henüz gerçekleşmedi, ki olması gereken, mobilyanın eve teslimi ile faturanın kesilmesiymiş. buna rağmen fatura kesilmiş.yani burada bayiinin yanlış uygulaması var.


  • baharmahar  (06.01.20 13:35:59) 
e-arşiv faturalar irsaliye yerine de kullanılabildiğindne o ibare mevcut.
doğrulam işini GİB üzerinden fatura kesildikten 15-20 gün sonra yapabiliyordun sanırım. Ama zaten entegratör üzerinden geldiyse o earşiv fatura geçerli bir faturadır

  • €xpolerer  (06.01.20 16:07:51) 
Fatura malın tesliminden önce de kesilebilir. Faturayı iptal edip yenisini kessinler çok zor bir şey değil ki .


  • Melange  (06.01.20 21:15:50) 
cevaplarınız için çok teşekkür ederim. ilgili firmanın müşteri hizmetleriyle tekrar görüştük.ancak ürün üretildikten(ürünlerimin hepsi hazır değil) ve kalite kontrol işlemleri tamamlandıktan sonra şubenin fatura kesebileceğini bildirdiler. KDV indirimini çek alarak alacağımızın teminatını verdiler.
Sonuçta sözleşme var, faturayı gerektiren bir durum yoktu. şubenin neden faturayı iptal etmek istemediğini ve işi zora sürdüğünü bilmiyorum. kafamı açıkçası karıştıran da bu.

  • baharmahar  (06.01.20 22:30:55) 
E-arşiv faturasını 7 gün geriye dönük düzenleyebilirler. Size 7 gün önce tarihli olarak gelen fatura bugün düzenlenmiş olabilir yani.

Muhtemelen firmanın KDV fazlası var, o yüzden sizden aldığı 3.000 TL'den olmak istemiyor. KDV Fazlası olduğu için %18'den düzenlese bile faturayı, o KDV'yi devlete ödemeyecek, haliyle o paraya kendi cebindeki para olarak bakıyor şu anda. Kısacası işgüzarlık yapıyor gibi firma.
  • talasas  (06.01.20 22:49:36) 
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. şimdi her şey daha bir anlam kazandı:) çok çok sağ olun.

söylediğiniz gibi e-fatura geriye dönük düzenlenebiliyor. faturayı önceden kestik, artık kdv indirimini yapamayız dediklerinde faturayı göndermelerini istemiştik, birkaç saat kadar oyaladılar, hemen gönderemediler. o sebeple o sırada faturayı yeni düzenlediklerinden neredeyse emindim. zaten fatura saatine de 00:00 yazılmış:))
  • baharmahar  (06.01.20 23:04:50) 
Peki ödemeyi peşin mi kredi kartıyla mı yaptınız?

Kredi kartıyla yaptıysanız yasal olarak kart çekiminin yapıldığı gün faturanın kesilmesi lazım, bunu yanlış bilip 7 gün içinde kesenler de var. Belki de ben yanlış hatırlıyorumdur.

Yani kredi kartı ile işlem yaptıysanız ve fatura tarihi de kart çekimi ile uyuyorsa bayi gerçekten faturayı zamanında kesmiş olabilir.

Böyle değilse bile neden yokuş yapıyor bayi?

Çok basit, ben de benzer bir sektördeyim ve ürün satarken müşteriden KDV almıyorum, devlete de cebimden KDV ödemiyorum. Bir şekilde bu saçma sistemi döndürüyorum, üreticilerden aldığım KDV'yi arttırıyorum vs.

Yani doğrudan devlete KDV ödüyor olsam mecbur müşteriden alırım ve fiyatlarıma yansıtırım, KDV düşerse de müşteriden düşük alırım elbette.

Peki bayiye ödediğiniz fiyat firmanın KDV dahil net liste satış tutarları mı?

Yoksa liste fiyatı üzerinden pazarlık yapılıp fiyat düştü mü?
  • John Bloor  (07.01.20 11:27:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.