[]

Filmciler toplanın

Merhaba,

Ben ve bir arkadaşım, hayatın içinde baya sıkışmış insanlar olarak, bir gaza geldik ve prodüksiyon işlerine girmeye karar verdik. O sinema okumuş. Ben alakasız bir bölüm okudum ama senelerdir bu işle içli dışlıyım. Bir sürü ders aldım, kendim kısa filmler çektim, figüranlık yaptım, oyunculuk dersi aldım, uzun metraj film çekiminde yardımcı oldum. Profesyonel olarak işi yapanlara yardım ettim vs.

İkimiz de teknik açıdan biraz geriyiz. Teknoloji, modern çekim tekniklerini (hatta belki klasik çekim tekniklerini bile) pek iyi bilmiyoruz.
Benim aklıma öncelikle tanıtım, reklam ve röportaj işleri yapmak var. O biraz da başka alanlara da girebiliriz diye düşünüyor.

Nikon d7000, kit lensim ve en ucuzundan tripodum var. Bütçemiz el verdikçe almayı düşündüğümüz birçok ekipman var ancak, sizce en olmazsa olmazlar nelerdir? Olabildiğince ucuz ürün tavsiyelerini alırım.
Belki DIY tarzı, şunun yerine para yoksa bunu kullan diyecekleriniz varsa.
Reklam vs. çekimi, müşteri bulma ve diğer konularda tavsiyeleriniz.

Türkiye'de değiliz. İlk etapta şirket kurmayı da düşünmüyoruz, zaten pek para da yok onun için. Burada bazı şirketler var, şirketsiz fatura kesme imkanı sunuyor. Müşterilerimize onlar aracılığıyla fatura kesebilir, hem de işlerin nasıl gittiğini görürüz diyoruz. Yaza kadar 3 5 iş alırsak belki yazın kurarız şirketi.

Teşekkürler

 
onemli olan musteriyi, isi bulmak. Hic musteriniz olmadigi icin, ilk 1-2 isinizi kisisel baglanti ile, cok ucuza (ya da bedavaya) yapmaniz lazim.

sonra bu islerinize referans veren bir web sayfaniz, sosyal medya hesabiniz falan olsun. Baska islere oyle talip olursunuz.

bence ilk musterileri, isi bulmadan hicbir alete, cihaza para vermeyin.
  • ebabil curnatasi  (03.01.20 07:39:59) 
eğer ucuza ya da bedavaya iş yaparsanız batarsınız veya batışınızı hızlandırırsınız. ilker canikligil olmaz öyle saçma şey'de bu konuyu işlemiş. www.youtube.com buradan ulaşabilirsiniz.

"hiç iş yapmamaktansa ucuz iş alıp portfolyo, showreel kasalım, sonra ücreti artırırız" düşüncesi hatalı olur.

bir de iş kurarken alet satın almak da bence hatalı bir yaklaşım. çünkü önünüzde oturmuş bir iş yok, haliyle elinizdeki nakit parayı iyi idare edebilmeniz gerekiyor. dolayısıyla başlarda ekipman kiralayarak işi başlatmak daha makul olabilir.

bunların dışında piyasanın içerisinde değilim fakat tasarımcıyım. tasarımcılar sektöre ilk girecekleri zaman portfolyo kasarken hayali projeler üretirler. sizin durumunuzda bunu reklam, tanıtım filmi vs için uyarlayabilirsiniz bu alanda sunabileceğiniz işleriniz yoksa.
  • kahverengi mont  (03.01.20 08:07:10) 
Umarım arkadaşın teknik biliyordur.

Reklam filmleri için iyi bir 4k kamera (youtube-instagram içinse belki sizdeki olabilir), ona uygun gimbal, röportaj vb. sesli çekim işi olacaksa düzgün bi shotgun mikrofon + yaka mikrofonları. Ses kayıt cihazı. Led, kelvini değiştirilebilir ışıklar. Türkiye'de etkinlik-tanıtım çekimlerinin olmazsa olmazı Drone mesela şu an :D kiralanabilir ama.

Fakat, neyi nasıl çekeceğinizi bilmeden (kadraj-kompozisyon) elinize Alexa da versek çok bir şey yapamazsınız bence. Üstteki arkadaşın dediği gibi gidin sahte reklamlar, tanıtımlar çekin ne yapabiliyorsunuz bir görün. Yaptığınız şeyi mümkün olduğunca profesyonel işlere benzetmeye çalışın.

Ucuza kalite aradığınız için, Fuji Xt3 gibi 10bit çekim yapabilen aynasızlara bir göz atın. 10 bit nedir diyorsanız (umarım arkadaşınız demiyordur) temel kamera, codec, renk düzeltme, çekim kurgu vs. bol bol bir şeyler okuyun izleyin.
  • nhk ni youkosu  (03.01.20 09:26:49) 
@kahverengi mont demis ki: "tasarımcılar sektöre ilk girecekleri zaman portfolyo kasarken hayali projeler üretirler"

vallahi buna eskiden sahtekarlik deniyordu, simdi endustri standardi olmus herhal?
dogrudur, retorik sormadim, guzel bir bilgi.
  • ebabil curnatasi  (03.01.20 10:04:09) 
@ebabil curnatasi, gidip de iş yapmış gibi gösterirse sahtekarlık fakat fake marka ismiyle güzel bir websitesi/uygulama tasarlasa(öyle olduğunu da belirterek), iş veren için "hmm bunu becerebiliyor" algısı yaratıyor tabii. Diğer türlü oturup cidden öyle işler yapmayı beklemesi lazım.


  • nhk ni youkosu  (03.01.20 10:12:23 ~ 10:12:45) 
ne alaka canım sahtekarlıkla, hayali proje demek, hayal kurup bir proje çıkarmak demek.

ben de benzeri bir tavsiye vereceğim,

atıyorum youtube'dan olmayan markaların olmayan ürünlerine kısa reklamlar çekin, kendinize bir portfolyo oluşturun.
  • cedric tweedledee  (03.01.20 12:37:26) 
@ebabil curnatasi bilmiyorum zoruna giden bir nokta mı oldu da böyle manasız bir yorum yaptın fakat "git arçelik'ten iş almadığın halde almışsın gibi reklam çek" şeklinde bir yaklaşım değil bu. bir tasarım ortaya koyarsan bu tasarımdır, üretilmesi gerekmez. senin çizim yeteneğini, modelleme yeteneğini, program bilgini, sanatsal, görsel yeterliliğini ortaya koyarsın. bütün dünyada sektör var oldu olalı yürütülen sistem nasıl sahtekarlık oluyor anlamış değilim.


  • kahverengi mont  (03.01.20 21:35:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.