[]

Pozisyon ofsayt mıdır?

resimde görülen 1 nolu oyuncu, 2 nolu oyuncuya pas verdiği anda 2 no'lu oyuncu ofsaytta mıdır?
kaleci kalede değil bu arada, kaleci de gerilerde kalmış..



 
hayır


  • numbernine  (21.04.10 01:18:56) 
hayır çünkü topun gerisinde


  • mc delta t  (21.04.10 01:25:45) 
kalede kaleci yok sanırım o kafa karıştırmış.


  • numbernine  (21.04.10 01:29:30) 
dostum, ofsayt konusunun tartışılmaya açılabilmesi için evvela pası alan oyuncunun hücum yönüne göre topun ilerisinde olması gerekiyor.


  • stanley weber  (21.04.10 01:36:11) 
cevaplar icin tesekkurler..
şimdi ortada şöyle bir durum var.

TFF' nin 2009-2010 yılı için hazırladığı oyun kuralları kitapçığının(fifa'nın kitapçığının türkçesi) 33. sayfasında ofsayt'ın tanımı şu şekilde yapılmakta:

Bir oyuncu eğer;
• rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt
pozisyonundadır.

Wikipedia' da ise ofsaytın tanımı şöyledir:

• A player is in an offside position if he is in his opponents' half of the field and is nearer to his opponents' goal line than both the ball and the next to last opponent.

Yani rakip kaleci çizgisine top ve rakipten yakınsa oyuncu ofsayttadır.

Çizmiş olduğum şemada,pası alan oyuncu topa göre kale çizgisine uzak olmasına rağmen, rakip oyuncuya göre kale çizgisine daha yakındır. Yani hem top hem de rakip oyuncu şartının ikisini birden karşılamamaktadır. Bu yüzden ofsayt olmaması gerekmiyor mu?
  • rastgelebiri  (21.04.10 01:56:35) 
@stanley weber : bu pozisyonu bana dün sorsalardı "aa çok kolay elbette ofsayt değil, adam topun gerisinde baksana!" derdim. Ama kuralla ilgili resmi metinleri okuyunca böyle bir pozisyon için kafam karıştı. Ayrıca senin dediğin "topun ileri oynanması" olayını yukarıda saydığım kaynakların hiçbirinde göremedim. Benim bildiğim de böyleydi ama şüpheye düştüm.


  • rastgelebiri  (21.04.10 02:00:21) 
yani o kuralın açıklaması şu:
diyelim ki kaleci açıldı taaa orta sahaya. bi de kontra atak yediler bunun üstüne. kaleyi kapattı bi defans oyuncusu diğer defans diğer defans oyuncusu da geriye dönmeye çalışıyo. iki tane hücum oyuncusu da bu iki defans oyuncusunun arasındakji bölgede. iki hücum oyuncusundan arkada bulunanı önde bulunana pas atarsa ofsayttır. yani kalede bi tane defans oyuncusunun bulunması durumu kurtarmaz.

ama top burda bulunan alandan geriye doğru atıldığı için bu kurala bakılmaz zaten.
  • numbernine  (21.04.10 02:04:15) 
tamam o verdiğin tanım zaten ofsayt oluyor ama burada işler farklı. o tanıma bakarsan ayağında top olan rakip oyuncunun tek şansı kaleye şut çekmek oluyor ya da yemiyosa defans oyuncusunun gerisin geriye dönmesini beklemek olacak ki pası arkadaşına atabilsin. işte bu durumda takım arkadaşının topun gerisinde olması ofsaytı bozan etmen oluyor.


  • copy paste  (21.04.10 02:04:19) 
@numbernin : öndeki arkadaşına atarsa ofsayt kabul. çünkü pas atılan oyuncu hem toptan hem de rakipten ilerde oluyor.

benim anlatmak ya da öğrenmek istediğim şu: ofsaytın ileri atılan toplarda geçerli olduğu nerde yazıyor? tüm kural kitaplarında sadece "atmak" şeklinde geçiyor.

ayrıyeten bu bahsettiğim tanımın istisnaları da yazıyor kurallarda.(kendi yarı sahasında olmak, korner vs)

bu yüzden de bu ofsayt kuralının tanımı, sizlerin de bahsettiğiniz durumlardan ötürü hatalı ya da eksik değil midir?
  • rastgelebiri  (21.04.10 02:14:33 ~ 02:15:46) 
sanırım wiki'deki "top ve rakip" ifadesi kafanı karıştırmış. rakip isterse hücüm yapan takımın ceza sahasında kalmış olsun yine de ofsayt değildir.


  • ssjam  (21.04.10 02:18:55) 
gol olur.


  • la traviata  (21.04.10 02:27:06) 
ileri atılan toplar için değil ilerdeki adama atılan toplarla ofsayt oluyor, e ilerdeki adama topu ileri atarak ulaştırabiliriz zaten:) yoksa inanılmaz bi falsoyla topu ileri atıp gerideki adama da pas verebilirsin ve ofsayt da olmaz.


  • baldur  (21.04.10 09:14:50) 
@rast
olaya ileri geri olarak değil de kurala göre atılmaması gereken adama pas atmamak olarak bakılmalı. ve kural gereği de bu "atılmaması gereken adam" ilerde olmak zorunda. yani kuralda böyle bişey yazmıyo ama kuralın mantığı bunu gerektiriyo.

  • numbernine  (21.04.10 09:32:25) 
kafayı karıştıran ofsaytın topla bağlantısının yanlış kurulması. ofsayt bir bölgeyi ifade ediyor. topun ve son iki defans oyuncusunun saha içindeki konumuna göre bu bölge sürekli değişiyor.
kuralda demiş ya:
"Bir oyuncu eğer;
• rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt
pozisyonundadır."

rakip kaleye top ve son iki defans oyuncusundan daha yakınsan o an sana pas atılamaz. geriye oynandığında ne oluyor? sen belki son iki defans oyuncusundan daha yakın oluyorsun ama diğer etkenden, toptan daha yakın olmadığından ecnebilere göre "onside" da oluyorsun. kuralda da net yazıyor bence.
  • stanley weber  (21.04.10 10:59:52) 
ilk kural topu alacak oyuncu pas verildiğin yerde hücüm yönünde ilerde olması gerekli.kısacası geriye atılan paslarda offside olmaz.bu oluşmuyorsa zaten offsideye bakılmıyor.bu oluştuktan sonra oyuncuların yerleri önemli daha sonrada pasif aktif vs vs değişiyor.resme göre offside yok kalede bir tane oyuncuda kalecide olsa offside yok.


  • uykulu_fb  (21.04.10 13:41:44) 
peki bu kez ben bi soru sorucam.

aynı fotoğrafı baz alarak, 2 numaralı oyuncu 1 numaralı oyuncuya pas atsın. ama bu esnada kalede de rakip takımın defans oyuncusu olsun. (kaleci de 2 numaranın arkasında bi yerlerde işte)
o zaman ?
  • numbernine  (21.04.10 15:05:02) 
@numbernine o zaman da ofsayt oluyor


  • baldur  (21.04.10 15:08:02 ~ 15:08:17) 
işte bulunduğum ilde çıktığım süper amatör küme maçlarında bunu bilmeyen bi hakem var :/


  • numbernine  (21.04.10 16:58:42) 
tamam arkadaslar..herkes mütabık ofsayt olduğu konusunda.daha önce dediğim gibi ben de ofsayt diyorum buna ama tanım acaba hatalı olabilir mi dedim. neyse hepinize teşekkürler..


  • rastgelebiri  (21.04.10 23:27:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.