[]

almanya'da çalışmak - yazılım

selamlar. türkiye'de yaşadığım bazı olaylardan sonra, burada yaşamayı sürdürmemeyi düşünüyorum. kafamda biraz planları toparlamaya çalışıyorum, yeni çıkan göç yasasıyla birlikte almanya'da iş bulabilme ihtimalimi yüksek gördüğüm için almanya'da yönelme düşüncem var.

size şu soruyu soracağım; başvurmadan önce neler yapmalıyım, kendimi nasıl tanıtmalıyım, ne eksiklerimi gidermeliyim vs. bunun için de kendi durumumdan bahsedeyim.

evliyim, eşimle gideceğiz almanya'ya. 30 yaşındayım.
alaylı bir yazılımcıyım, 7 senedir yapıyorum bu işi. işin akademik terimler ve ince detay terimlerinde eksik olduğumu düşünüyorum. ancak hem frontend, hem backend'de hemen her teknolojiye çok hızlı uyum sağlayabiliyorum. yüksek tecrübem; laravel, css, html, jquery tarafında (bunlarda üst seviyeyim), ancak react, react-native, vue.js, elasticsearch, mongodb taraflarında orta/orta-altı tecrübem var. eğer bunlarla ilgili daha çok proje gelseydi, onlarda da kendimi üst seviyelre çekebilirdim. (arz talep gibi oldu aslında biraz)

4 senedir freelance yapıyorum, son 1 senedir de kendi işimi yapıyorum. genelde çözüm odaklı, (sanırım agile deniyor) hızlı karar alıp uygulayıp, uygulama esnasında farklı bir karar alındığında elimdeki işi hızlıca ona evirebilen pratik biriyimdir. hatta pratik biri olmak beni en iyi tanımlayan özellik olabilir diye düşünüyorum. aws, github üzerinden ci/cd tecrübem vs. de bulunuyor.

ingilizce konuşma konusunda çok çekingenim. mülakatlarda sıkışıp kalabileceğim bir şey olduğunu biliyorum ama zaman içerisinde çekingenliğim gider diye planlıyorum. (belki cambly alabilirim bunu kırmak için) mesleki ingilizcemde ise hiçbir sorun yok haliyle.

kişisel websitem yok, medium'da 1-2 tane yazı paylaştım yalnızca, github'da açık kaynağa pek katkım olmadı tüm projelerim private. (işte dezavantaj gibi dezavantaj)

soruya geri dönecek olursak;
ben kendime güveniyorum. laravel/php temelli bir fullstack developer arayan her firmada müthiş işler çıkarabileceğime eminim, hatta beklentileri aşacağıma da adım gibi eminim. bugüne kadar hep böyle oldu, bu benim karakterim gibi aslında.

ben kendimi nasıl onlara kanıtlayabilirim? neler yapmalıyım? medium mu yazmaya başlamalıyım bildiğim, takılıp çözdüğüm konularla ilgili. kişisel websitemi tekrar yapayım diyorum, ancak o da yazılım işinde bana mantıklı gelmiyor. tasarımcı olsam tasarımlarımı koyayım ama öyle değil ki.

kendimi onlara kanıtlayıp düzgün temiz bir işe girmek, orada da zaten iyi/özverili çalışacağım için hayatımın kalanını sakin bir şekilde geçirmek istiyorum. mülakat öncesi/sırasında ne yapmalıyım? ne önerirsiniz?

 
hocam dili halletmeden nasıl olcak senin iş?


  • dedim dedim de kime dedim  (28.12.19 22:14:27) 
dili halletmelik bir şey yok, mesleki ingilizcemde bir sorunum yok. mülakatlarda çekingenim sadece, 1 ay cambly alıp çekingenliği atsam bile yeterli zaten.


  • tchuck  (28.12.19 22:18:19) 
Hocam adamlar icin birebir ve ekip iletisim senin yeteneklerinden daha onemli.


  • dedim dedim de kime dedim  (28.12.19 22:22:27) 
abi siz benle maytap falan mı geçiyorsunuz? veya okuma yazmanız mı yok?

ingilzice sorunum yok, yalnızca çekingen davranıyorum. anlatamıyorum sanırım? ne kurallı cümlesinden bahsediyorsun ingilizce makale bile yazmışlığım var, hey allahım ya.

yazılım mesleği a'dan z'ye ingilizce yürüyen bir meslek, ingilizce bilmemek gibi bir şey mi olur? bir de çıkmış "kurallı cümle yazamayan" falan diye tuhaf tuhaf konuşmuşsunuz. tek bir cümlemde bile "ingilizcem yok" yazmamış olmama rağmen.

yemin ederim bilmişlik taslayacak yer arıyorsunuz.

daha önce skype üzerinden 2 tane mülakata da girdim, genel olarak sorun yaşamadım ama çok konuşkan da davranamadım çekingenliğim yüzünden. oldu mu?

hey allahım ya
  • tchuck  (28.12.19 22:23:20) 
Haci soru sormussun cevap veriyoruz tepki gosteriyorsun.
Sen bilirsin o zmn

  • dedim dedim de kime dedim  (28.12.19 22:29:52) 
almanyanin yeni göcmen yasasini bilmiyorum öncelikle bildireyim ama 3 yildir almanyada yasiyorum;

burada ayricalikli bir oturum ve calisma izni olan blue card denilen seye ihtiyaciniz var ancak en az lisans mezunu olmaniz ve bunun burada denkliginin taninmis olmasi sart aksi halde adi oturma izniyle gelmeniz gerekir ve bu da sirketin size sponsor olmasi demek. sirketlerin istemedigi seyler ve blue card olmadan esiniz almanca ögrenmeden sizinle gelemez.
  • vhs kaseti  (28.12.19 23:08:20) 
Kendini kanotlaman icin portfolyo sun.

Mezuniyet var mi universiteden?

Arkadaslara ters cikmissin ama en onemli sey iletisim.
  • duygusuzromantik  (28.12.19 23:55:22) 
5 yildir yurtdisinda calisan bir yazilimci olarak cevap vereyim. almanyaya gitmek istiyorsan almancan olmamasi bir dezavantaj, ama illa almanya olsun demiyorsan mulakatlari gececek kadar ingilizce yeterli. gelen yazilimcilarin %80ninin ingilizcesi baslangic seviyesinden hallice oluyor, sonucta yaptigimiz is teknik ve ingilizcenin pratik ile 2-3 ayda duzeldigini herkes biliyor. mulakatlarda anlasabilecek kadar ingilizcen varsa yeterli.

gelelim isin teknik tarafina, turkiye'nin aksine yurtdisinda hangi dili ne kadar bildigin cok onemli degil, ama isin teorigini ve temelini iyi bilmen bekleniyor. alayli oldugun icin bazi terimleri bilmiyor olabilirsin. mesela complexity analysis nedir? hashmap nasil calisir? "static class" ile normal "class" in farki nedir. heap memory vs stack memory nedir. Java da garbage collector nasil calisir. vs bu sorulara cevap verebiliyor musun veremiyor musun bizim icin onemli olan seyler bunlar. programlama pratigini hackerrank, leetcode gibi sitelerden calisarak ilerletebilirsin ve hatta ilerletmelisin. mulakatlarda cunku bunlara benzer sorular soruyoruz.

istersen ingilizce seviyeni gormek icin deneme mulakati yapabiliriz. hem teknik olarak hem ingilizce olarak nerede oldugunu gormus olursun ve ona gore hazirlanirsin
  • crucio  (29.12.19 00:19:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.