[]

İtalyan bir arkeologun Türkiye'de yaşaması/iş bulması

evet, başlıktaki gibi.
Nişanlım İtalyan, İtalya'da iyi bir üniversiteden Arkeoloji mezunu. Kendisi bu yıl Türkiye'ye geldi, Ekim ayından beri Türkçe öğrenmekte. A2 kurunu gayet başarılı bir şekilde tamamladı, B1 kurunda ilerlemekte.
Şimdi, sorularım şunlar:
1. Türkiye'de Arkeoloji mezunu olup, Türkiye'de çalışan/iş arayanların durumu malum. Kazı, müze vs. gibi iş olanakları nelerdir? Kendisi iyi bir İngilizce'ye sahip ayrıca C1 seviyesine kadar da Türkçe öğrenmeyi kafasına koymuş durumda.
2. Türkiye - İtalya kıyası yapmadan, eğer yoksa iş olanağı, başka neler yapabilir kendisi?

 
2. Çokuluslu projelerde kodamanlar veya ekipler arası diyaloğu sağlamak için tercümanlık yapabilir (yeminli tercümanlık sertifikası alması gerekebilir) Yayıncılık sektörü rezalet, İş Bankası gibi yerlere İtalyan klasiklerini çevirmedikçe para kazanması zor. İtalya'nın girişimciler için Ankara Antlaşması benzeri bir vize programı var. O programa başvuranlar için danışmanlık yapabilir (eğer oranın bürokrasisiyle içli dışlıysa tabii, genel olarak yaşamla ilgili danışmanlık da olabilir, bizim millet araştırmayı sevmediği için epey bir potansiyel görüyorum :)) Tabii bu saydıklarımın hepsi için iyi kötü bir network oluşturmak lazım.


  • bruce mclaren  (26.12.19 17:28:12) 
kazı ihtimali daha yüksek ama müzeler çökenin kalkmadığı yerler.yabancı kazı başkanlarıyla irtibata geçmesi lazım.yürüyen 30 civarında kazı var bu şekilde,içlerinde italyan üniversiteleride var.geçen sene yüzde 51 türk çalışan şartı gelmişti ama yinede italyan bir arkeologun şansı var.

italya dan unik ziyaretçi sayısı çok yüksek,klasik turist rehberi yeterli gelmiyor.örnek olarak istanbuldaysa klasik topkapı sarayı ayasofya olayından çıkıp istanbuldaki latin eserleri,ceneviz eserleri gibi daha özel alanlarda profesyonelleşip farklı bir rehberlik yapabilir.
  • duptıs  (26.12.19 17:32:54) 
arkeologlar tr'de işsiz zaten bir de italyan mı katılacak aralarına.
komik valla.

anca italya'nın sponsor olduğu kazılarda falan iş bulabilir onu da oradan ayarlamasında fayda var.

imkansız demiyorum ama anca ajan falan olsan bu yolu seçersin herhalde.
  • ozdek  (26.12.19 18:15:55) 
evlenin ve italya'ya gidin, hatta oradan almanya veya daha farklı bir ülke de olabilir. maceraya ne gerek var?


  • burya  (26.12.19 19:17:04) 
karkamıştaki kazı ekibiyle tanışmıştım, başlarında bologna üniv prof. vardı. tüm ekip italyandı. sosyal medyadan (mail vs) iletişime geçme bir şans oluşturabilir.


  • kapti  (26.12.19 22:07:51) 
AB projelerine bakın. İtalyan eleman arayan olabilir. Gerçi son dönem projeleri hep göçmenlere yönelik ama...


  • balik kraker  (26.12.19 22:36:48) 
açılın kesin gelir kapısı geldi
ilk etapta, lisansını edinmesi kolaysa rehberlik
sonra italyaya gitmek isteyen öğrencilere danışmanlık, sadece italyan lisesi çıkışlılar değil, italyada güzel sanatlar ve mimarlık okumak isteyen sayısız öğrenci var. bu siteden bir mimar bile vardı, italyaya gidemedi tabi o ayrı.
  • esref  (26.12.19 23:15:54) 
Malatya arslantepe kazı ekibi italyan diye hatırlıyorum. Bu tarz kazı alanlarını araştırabilir.


  • Phoebe  (27.12.19 00:51:41) 
cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.
Şu an burada çalıştığım için, İtalya'ya gitmem pek söz konusu değil. İtalyanca bilgim de orada çalışacak kadar çok değil.
Yalnız, şöyle bir araştırma yapınca, rehberlik için sadece Türk vatandaşları rehberlik ruhsatı alabiliyor-muş. TUREB'in sitesinde öyle okudum.
Danışmanlık hizmeti yapabilir mi, yapabilir. Ama şu an İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyük şehirler ikamet etmiyoruz.
  • finduilas  (27.12.19 14:19:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.