[]

Could have / be able to

1- The first time when he was being heard, he said nothing. But, then, we
__________(convince) him to tell the whole truth.

cümlemiz bu, cevap "was able to convince" olması gerek yazıyor. Burada
"could have convinced" kullansak da olmuyor mu ?

could konu anlatımında geçmişte bir kereye mahsus olmak üzere uğraşılarak yapılan işlerde yetenek ifade etmek için could kullanılmaz. be able to veya managed to kullanılır yazıyordu. Bu yüzden mi was able to convince dedik acaba ?

2-Why is Judy crying?? ?I'm not sure but something wrong
__________(happen) to her.

Burada da cevap " could have happened" olması lazım demişler. could happen diye düşünmüştüm neden could happen kullanamıyoruz ? ya da kullansak oluyor mu ?

basit gibi ama kafa karıştırıcı kurallar var alışıyor muyuz gördükçe cümle kurarken hangi birini hatırlayayım diye kara kara düşünüyorum valla :)

açıklayabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

 
1. "...ama sonra onu tüm gerçeği anlatmaya ikna edebildik."

"could have convinced" olursa "ama sonra onu tüm gerçeği anlatmaya ikna edebilirdik" gibi saçma bir anlam çıkıyor. dolayısıyla olmaz.

2. "could happen" > "başına bir şey gelebilirdi"
"could have happened" > "başına bir şey gelmiş olabilir"
  • sir gawain  (26.12.19 15:28:07) 
sir gawain +1


  • givemesomesubstance  (26.12.19 15:31:05) 
1. Could have olmaz, neden olmaz. Konunun bütünlüğüne anlama uymadığı için olmaz. İlk başta konuşmamış, ikinci de konuşturabildik diyor. Past ability olacak ve bunu kullanacak, tek seferlik durumlar için, anlık olaylar için was/were able to. We were able to convince olmalı. Be able to zaten anlamda belli eder kendini ayağım kırıldı but was able to climb the mountain, bir zorluk çıktı üstünden geldik anlamlı cümlelerdir hep. Bu arada Was able to’yu could ile karıştırılır genelde. Was able to ile could have’i ile karıştırmak nedir:)

2.Posibility için tek başına “could” dersen present ya da future durumu kastediyorsunudur. Possibility in the past için “could have” kullanmalısın. Judy ağlıyormuş, yani Judy’i ağlamasına sebep olan birşeyler olmuş (past), something wrong could have happened diyorki past possibility’i ortaya koyuyor. Atıyorum Judy huysuzlanmaya, mızmızlanmaya başladı o zaman Judy could cry diyecek mesela, bu possibility in the present olur.

Bu modallar ömür törpüsüdür, bunlar bonus olsun: youtu.be www.youtube.com bu da ingilizlerin her şeyi may/might, www.youtube.com
  • speedy  (26.12.19 16:31:24 ~ 16:40:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.