[]

Avrupa'da halk neden monarşiye karşı değil?

çok aşağılayıcı bir şey değil mi bu monarşi? demokrasinin beşiği ülkeler bir de.

bu tip sorularda "senin ülken daha bik bik" diyenlere söylemek istiyorum: durumun farkındayım. ben onların bakış açısını merak ediyorum.


 
Monarşi sembolik. Bizde nasıl Osmanlı'nın geleneksel, kültürel ve tarihsel mirası varsa onlarda da monarşi benzer bir çağrışıma sahip. Tabi li onların modern devletleri de bu yönetim biçimi içinde şekillenmiş olduğu için Osmanlı'dan farklı. Ayrıca Avrupalı sıradan bir vatandaşın sıradan bir TC vatandaşından daha fazla bir siyasi bilinci yok.


  • prole  (24.12.19 20:25:13) 
@prole: bu adamlar demiyor mu "benim vergimle bunlar neden lüks içinde yaşıyor? onlar da tavuğun götünden çıkan yumurtaya muhtaç ben de..." diye. hem bunu söyledikten sonra 7 sülalenle birlikte hayatının ...kilme riski de yok.


  • ya ben lan neyse  (24.12.19 20:28:39) 
sembolik onlar, tarihle, geçmişle bağlantılarını korumak gibi algılıyorlar. Hiç biri yırtık dondan çıkar gibi siyasete bulaşmıyor, partiler üstü bir yapıları var, göstermelik birkaç karar onaylayıp, davetlerde sömürge ziyaretlerinde bulunuyorlar. Ama sosyal medya ile birlikte bunların ayrıcalıklarına karşı artan bir hareket oluşuyor yavaş yavaş, topyekun bir karşı çıkış için epey zaman geçmesi lazım. Prens Andrew olayı gibi şeyler yavaş yavaş büyüyüp kar topuna dönüşecek ama daha çok zaman geçmesi lazım


  • neverletyougodown  (24.12.19 20:30:09) 
Vergi olduğundan emin misin? Aristokrat ailelerin toprak gelirleri, şirketleri var. Kraliyet ailesi gelirleri vergilerden kaynaklanmıyor olabilir.

Edit: haklısın. Vergiler de varmış: www.gzt.com/amphtml/aktuel-kultur/ingiliz-kraliyet-ailesinin-mal-varligi-ve-harcamalari-belli-oldu-3508898

Tartışmalar varmış ama yani bizde de *** çocukları var işte. Çıktı harcamaları, saray var. Şunu göz önünde bulundurmak lazım sadece, Avrupa medeniyeti o kadar da medeni değil. Teknolojik gelişmeleri ve emperyalizm sayesinde ekonomik olarak ileri olsalar da barbarlık aynı barbarlık. Bu konuda oldukça eminim:) Ama vergilerin ne kadarının kraliyet ailesine gittiği, ne kadar göze soktukları da önemli toplumsal tepki için. Eğer mesela İngiltere'de Corbyn secilse bu bütçe kisilabilirdi tahminen. Ama onun için de halkın büyük çoğunluğunun muhafazakarlari desteklememesi gerekirdi. Muhafazakar destekleyen halkın kraliyetle sorunu yok zaten.

İsveç'te de kral var ama siyasi bir rolü yok pek. Nobel falan veriyor. Oralarda güçlü demokrasiler var. Vergi durumunu bilmiyorum ama vergilerin krala gitmesini elestirmek için ya güçlü bir sol ya da güçlü bir liberalizm lazım ki Avrupa'da bunlar o kadar da güçlü değil.
  • prole  (24.12.19 20:39:58 ~ 20:53:25) 
Monarşiyi de kiliseyi de seneler önce yerlerine oturtup sınırlarını belirlemişler. Bugün iki kurumun da pek bir gücü yok.

Bütün Avrupa monarşilerinin yıllık bütçesi bir diyanet ya da külliye bütçesi eder mi bilemedim (ederse genel bütçeye oranı ne kadardır?) Güzel bir araştırma konusu olur.

Her monarşinin yolu demokrasiye çıkmadığı gibi her cumhuriyet de batı demokrasisi olacak diye bir şey yok (bkz: malum ülke) Ben artık ülkelere monarşi-cumhuriyet, devletçi-liberal, sol-sağ yerine açık toplumdan mı yanalar kapalı toplumdan mı diye bakıyorum.
  • bruce mclaren  (24.12.19 20:51:50) 
@hey corc versene borc +1, adamın ülkesi refah içinde, özgürlükçü, sağlık sistemi iyi, alım gücü iyi, iş bulamadığında bile devlet yardımını veriyor, kral/kraliçenin pratikte pek bir söz hakkı yok.

Ne yapsın bu adam monarşi var diye isyan edip devrim mi yapmaya kalksın? Hadi yaptı diyelim, pratikte adamın hayatında ne değişecek?
  • noluyo yaa  (24.12.19 20:59:59) 
İngiltere örneği var karşımızda kapı gibi. Biz 19. yüzyılda göstermelik de olsa padişahın yetkisini “sınırlamaya” çalışırken adamlar 1200’lerde magna carta İle kralın yetkilerini sınırlamışlar. Adamlar geleneklerine sonuna kadar bağlı ama iş demokrasiye, özgürlüğe gelince kral hikaye. Kaldı ki bu adamların anayasası da yok. Ama taşlar yerine öyle bir oturmuş ki bu geleneklerinin değişmesi imkansıza yakın. Ayrıca arkadaşların dediği de doğru. Ekonomi, gelişmişlik, refah belli bir seviyenin üstündeyse halk monarşi olaylarına kafayı çok takmıyor. Neden-sonuç açısından kraliyetin ve onun sömürge politikalarının toplamı şu anda hümanist takılan vatandaşların refahını etkiledi.


  • silah taciri  (24.12.19 23:12:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.