[]

Evde küçük ama lezzetlli kahveler (espresso?) yapma araçları neler?

Merhabalar

Evde küçük ama lezzetli espresso (veya ona yakın) kahveler yapmak istiyorum.

Genel olarak başlangıç seviyesi için el değirmeni ve moka pot diye söyleniyor ama, bunlardan kullanan var mı aramızda?

Varsa marka ve model tavsiye edebilecek?

 
kesinlikle bialetti.


  • Tears of Devil  (21.12.19 23:43:42) 
Mokapot hakkında sağlık açısından yapılan uyarıları okuyunca vazgeçmiştim. Bir kere kahveyi kaynatıyorsunuz, ve metal bir ürünün içinde bu gerçekleşiyor.

Ben v60 üzerine bir sürü araç gereç aldım, bir çok üreticiden aylarca pahalı kahve aldım, forumlar okudum, videolar seyrettim vs. Evet ilginç bir ilgi alanı ama amacın iyi kahve içmekten ibaretse acizane fikrim bu manuel yöntemlerle çok uğraşmaya gerek olmadığı yönünde. Bütçenizin yettiği kadar bir değirmen ve filtre kahve makinesi, kahve çekirdeğiniz bittikçe yenisini taze aldığınız ortalama pahada bir kahveci bu ihtiyacı rahatça görüyor.
  • karabasun  (21.12.19 23:56:48 ~ 22.12.19 00:09:34) 
hocam iyi kahve hazırlamanın yolu

1- iyi bir öğütücü
2- taze kahve
3- lezzetli bir su

1- öğütücünün önemi bir kaç noktada ortaya çıkıyor, kahveyi taze taze öğütüp demlerseniz daha fazla aroma elde edersiniz. burda herhangi bir öğütücüden bahsetmiyorum ama. gerçekten tutarlı öğütüm yapan bir el ya da elektrikli değirmen lazım. yoksa benim gibi abuk subuk ekipmanlara para döküp kötü kötü lezzetler elde edersiniz. misal delonghi kg79'um vardı, espresso için de filtre kahve için de rezalet sonuçlar verirdi. bir kere espresso inceliğine inemiyordu, filtre kahve için de o kadar tutarsız öğütüm yapıyordu ki tek bir içeceğin içerisinde acı, ekşi ve tuz tatları yoğunlukta oluyordu. sonrasında gene dandik olan hario mini slim plus aldım, resmen çağ atladım. bir de düşünün bu da dandik ve tutarsız bir değirmen, ama sonuç çok daha iyi.

2- taze ve iyi kavrulmuş kahve gerçekten başka oluyor. artık öyle tchibo'ydu, starbucks tı falan içemiyorum. içemiyorum derken tercih etmiyorum çünkü gerçekten diğer kahvelerin yanında o kadar lezzetsiz kalıyor ki... anlamı kalmıyor. doğal olarak online kavuruculardan farklı farklı kahveler alıp kendim için uygun lezzeti bulmaya çalışıyorum.

3- kahvenin %98 i sudan oluşuyor. dolayısıyla da suyun lezzeti, içindeki mineraller, ph'ı vs kahvenin tadını oldukça etkiliyor. ben kuzeyden su kullanıyorum ve sonuçlar hıoşuma gidiyor, saka su çok önerilir. vs vs. daha da hastaları bu işin kendi sularını yapıyorlar. önce filtreleyip sonrasında mineralleri vs ekleyerek kahve için uygun suyu yapıyorlar. kimileri de mahallelerindeki coffee shop'a gidip onların sularını şişeye dolduruyorlar. ben de geçen arkadaşımın coffee shopuna şişeyle gittim, rica ettim 1 litre doldurdu. önümüzdeki günlerde bir kıyaslama yapacağım evdeki su vs coffee shop suyu diye.


işin özeti, kahve bir keyiftir. lezzetli kahve için para ve zaman harcamak gerekir. eğer derdiniz kafein olsun benim olsunsa, hiç girmeyin bu işlere, kahvenizi alırken öğüttürün, herhangi bir demleme ekipmanı ile demleyin (mesela ucuza delonghi alın ya da moka pot alın) gitsin. lezzetli kahveyi de coffee shop a gittiğinizde içersiniz.

ama derdiniz evde güzel kahve yapmaksa, öncelikli olarak ne tür demleme ekipmanı alacağınıza karar verin ve ona uygun bir değirmen alın. sonrasında da demleme ekipmanını alın.

moka pot sağlığa zararlı vs değildir, bunla ilgili yazılmış dolu raporlar var. insanları şüphelendiren şey bialetti'lerin aluminyum olması. ama dediğim gibi bu raporları okuduğunuzda yapımında vs kullanılan materyallerin sağlık açısından problemli olmadığını anlarsınız. aluminyumda problem temizlik. o nedenle ben çelik bialetti aldım onu kullanıyorum. bence daha lezzetli ve kullanımı daha kolay.

moka pot'ta kahve demlemek de o kadar kolay değil. suyun ısısından, kahve miktarına, demleme sonrasında uygulayacağınız bir kaç önleme kadar bazı prosedürleri yerine getirmezseniz güzel kahve elde edemiyorsunuz. fakat bunlara harifyen uyarsanız da bu sefer kötü kahveyapmanız imaknsız oluyor. ben her seferinde meyve suyu kıvamında lezzetli kahveler elede ediyorum.

eğer espresso işine girecekseniz de değirmen + makine 3500 - 4000 tl yi gözden çıkarmanız lazım. Lelit Fred değirmen ve Gaggia New Classic güzel ve uygun fiyatlı bir ikili. Yaklaşık bu aralığa denk geliyor. Ya da ikinci el temiz ekipmanlara yönelebilirsiniz. O zaman da 2500 - 3000 . aralığında temiz ve güzel bir ekipman alabilirsiniz.

kahve biraz hastalık, elime para geçtikçe hep yeni ekipman alıyorum, farklı farklı, pahalı ve ucuz kahveler deniyorum vs. genel olarak evde çok lezzetli kahveler yapıyorum, hatta öyle ki çoğu coffee shop tan keyif almıyorum.

moka pot dışında ucuz ve hem lezzetli hem espresso ayarı kahve elde edebileceğiniz aletler:

aeropress, wacaco minipresso, staresso

ben aeropress ile yapılan kahveleri çok seviyorum.

son olarak kickstarter'da böyle bir ürün son zamanlarda bayaa popüler oldu: www.kickstarter.com
  • cedric tweedledee  (26.12.19 16:04:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.