[]

Battlestar Galactica, Person of interest, Mr. Robot, Westworld

2 tane dizi hakkında, o diziyi izlememiş, sadece adını duymuş, giriş seviyesinde de konusu hakkında çok az bilgiye sahip olan insanların haline, o dizileri çok seven ve eşzamanlı olarak izleyen/bitiren kişi olarak tebessüm ediyorum.

çünkü belli bir kesimin o dizileri izlese çok seveceklerini biliyorum. ama onları o dizileri izletecek kadar gazlayamıyorum. bunu yapmam için dizinin evriminden söz etmem gerekiyor. bunu da yaparsam ister istemez müdahale etmiş olacağım o insanların izleme sürecinde. yani benim geçtiğim yoldan geçebilmelerini engellemiş olacağım. buna da hakkım yok diye düşünüyorum. Hal böyle olunca da direkt izlemekten vazgeçebiliyorlar, yaklaşmıyorlar. Çok kaliteli 2 işi de ıskalamış oluyorlar.

Ama bugün biraz esnetmek istedim bu direncimi;

bu dizilerden birisi Person of interest.

Person of interest'i izlemeyen kişi onu polisiye/dedektif dizisi sanıyor mesela. :D Oysa işin içinde dünyanın en gelişmiş yapay-zekası mevcut ve hikayenin geçirdiği evrimi düşündüğümde öyle bir başlangıçtan, öyle bir finale nasıl bir zeka ürünü olarak evrimleştiğine hayranlıkla şaşırıyorum.

bu dizilerden diğeri Mr. Robot. bunu da izleyen, daha en başında isminde robot falan var diye onu robotlu bir dizi sanabiliyor. azcık konusuna baktığında da hackerlık dizisi sanabiliyor. halbuki içinde robotlarla alakalı hiçbir şey yok. hacker'lık ise kullandığı araçlardan birisi. gördüğüm en sağlam psikolojik dramlardan birisidir. ve son tabloda çok acayip bir yere geldi. çoğu sinema okulunda sinematografik açıdan ders olarak okutulması gereken bir dizidir mesela.

Person of interest için şunu da söylemek isterim. Merkezinde insan ve yapay-zeka çatışmasını içeren en kaliteli diziler benim için sırasıyla battlestar galactica (70'li yıllardaki versiyonunu kastetmiyorum. onu çöpe atabilirsiniz. anka kuşu misali küllerinden doğurtulan remake'ini kastediyorum), person of interest ve hala devam etmekte olan Westworld dizileridir. Westworld'un başında meşhur yönetmen Nolan'ın kardeşi J. Nolan yer almaktadır. Ve bu adamların Westworld öncesi çektikleri dizidir Person of interest. Adamlar resmen ikiye katlarcasına büyütüyorlar mevzuyu. PoI'de bunu çok güzel işlemişlerdi. Daha sonra Westworld ile fena yerlere taşıdılar. ve eğer dedikodu değilse, yine yapay-zeka hakkında yazılmış olan (hatta bu mevzunun kanun niteliğindeki yapı taşlarını yaratmış olan) en iyi kitap serisinin, Asimov'un Vakıf serisinin de ilerde dizisini yapacaklarmış. (Asimov için bkz: Ben, Robot / 3 robot yasası) Sırf PoI ve Ww'den dolayı zaten bunu en çok hak eden kişilerdir.

Öyle işte. Beyin-yakan diziler arıyorsanız Battlestar Galactica, Person of Interest, Mr. Robot ve Westworld'ü gönül rahatlığıyla ve biraz da sabır göstererek izleyebilirsiniz.

Bunlarla yoğrulurken, heyecanla beklediğim bir iş de Dune'un filmidir. Projenin başında yine ayrı bir güzellik olan Arrival'ın yönetmeni ve müzikler için de zaten Nolan sinemasının bu kadar güzel hatırlanmasında önemli bir payı olan Hans zimmer'ın olması bu heyecanı desteklemektedir.

Son olarak bir güzel bağlantı daha vereyim. Person of Interest'in ve Westworld'ün güzelim müziklerinin arkasındaki isim de ramin djawadi abidir. Ve kendisi Hans zimmer'ın öğrencisidir. :) Tabi çoğunuz onu Game of thrones müziklerinden tanıyorsunuzdur.

Şimdi bu yazıyı formata uyduralım;

Bu 4 işi sevene neler önerirsiniz? :)

 
izlediniz büyük ihtimal ama black mirror?

sherlock

dark
  • kisa bisey olsun istemistim  (21.12.19 15:41:50 ~ 15:43:24) 
dark,bir alman mucizesi(s01,02).önümüzde sezonlar sarpa saracak ama...


  • gas gas  (21.12.19 19:00:06) 
çoktan lüplettim onları da :)


  • matrix  (22.12.19 16:42:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.