[]

Hepsiburada.com telefon iadesi

Arkadaşlar telefon arızalı geldi ve iade talebini açarken iade sebebine "ürün arızalı" dedim. Bugün mail atmışlar ve ürünün arızalı olduğuna dair bir servis raporu ibraz etmeniz gerekiyor diyorlar. Böyle bir şey mümkün mü? 14 gün içerisinde hiçbir sebep göstermeden iade etme hakkım yok mu? Yani beğenmedim deyip göndersem sorun olmayacaktı ama arızalıdır deyince mi sorun oluyor? Böyle şey mi olur? Ya servis art niyetli davranıp arıza yoktur derse? Ayrıntılı olarak aşağıdaki linkte yazdım, yasada kaçırdığım bir nokta var mı?

eksisozluk.com


 
Elektronik ürünü kutusunu açmadan iade edebilirsin 14 gün içinde koşulsuz olarak evet. Ama arızalı olduğunu anladığın için kutuyu da açtın en nihayetinde. Kutu açıldıktan sonra elektronik üründe satıcının sorumluluğu biter. Bu aşamada ürünü servise yollaman gerek.

Servise yollarken para iadesi talebini yazılı olarak iletebilirsin ancak değişim yapma ya da arızayı giderme hakları var. Eğer ürün ikinci kez aynı sorundan dolayı servise giderse iade talebinizi yerine getirmek zorundalar.

Güncel yasa böyle.
  • yukselen gunes evi  (18.12.19 02:50:34 ~ 02:50:54) 
Yok hocam kutuyu açmama gibi bir durum yok yasada. Hatta bazı yerler sim kart takılınca iade almıyoruz falan diyorlar ama öyle bir durum da yok. Telefonu açıp kullanmadan, sim takmadan zaten arızasını anlamak mümkün değil. Yani aslında benim durumumla birebir uyan bir konu var donanımhaber'de, ona özel mesaj attım ondan daha ayrıntılı bilgi almaya çalışacağım. Ama dediğiniz gibi bir durum yok, kutuyu açtıktan sonra 14 gün içerisinde iade edebiliyoruz -zaten bu yasanın mantığı bu.


  • banagazozalnuri  (18.12.19 02:58:16) 
Sim takinca imei numarası alıyor telefon onun için servis raporu isteyebilirler diye biliyorum.


  • Topalordek  (18.12.19 07:49:45) 
Sen teoriyi söylemişsin, ben pratikteki işleyişi söylüyorum.

Yazandan anladığın şeye güvendiysen soruyu sorman hata zaten, iadeye yolla doğrudan.

Yasayla ilgili mantıktan bahsetmişsin: E o zaman kutuyu hiç açmamış, aldığı şekliyle satan satıcının suçu ne burada? Mantıksa bu da mantıksız değil :)

Servis ya da garanti dediğimiz şey ithalatçının sağlamakla yükümlü olduğu bir hizmet. (en az 2 yıl elektronik ürünlerde) İthalatçı kendisi de bu hizmeti verebilir, teknik servis hizmeti sağlayan başka şirketlerden hizmet de satın alabilir. İthalatı yapan taraf bu bozuk çıkma gibi riskleri alan taraf. Son satıcı ile bir alakası yok.
  • yukselen gunes evi  (18.12.19 08:01:54 ~ 08:02:20) 
kutusu açılınca elektronik aletleri almıyorlar ben de yapmak istemiştim bunu, tüketici hakem heyetini aradım. onlar da elektronik aletlerde eğer cihazı açarsanız koşulsuz şartsız almak zorunda değiller dedi.


  • sanguine mcqaer  (18.12.19 09:47:47) 
6502 sayılı tkhk uyarınca mesafeli sözleşmelerde(internet alışverişleri) 14 gün içinde hiçbir bahane göstermeksizin(ürüne hasar vermemek kaydıyla ve özel tüketimli mallar hariç) cayma hakkınız sabittir. Buna mutat kullanım dahildir.
Kanundaki ifadeyi aynen yazıyorum (48. Maddenin 4. bendi)

"Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir."

Mutat olağan demektir. Sim kart takılması veya kutunun açılması hakkınızı kullanamayacağız anlamına gelemez. Kanunda haklarınız açıktır. Aksi iddialar insanlarda bir algı oluşturmak adına, özellikle bu işin ticaretini yapanlar tarafından. Önce satıcıya bir iadeli taahhütlü posta yollayın Ptt aracılığıyla. Ardından heyete süreci anlatan bir dilekçe ekinde kanıtlayıcı dokümanlarla başvurun.

"İthalatı yapan taraf bu bozuk çıkma gibi riskleri alan taraf. Son satıcı ile bir alakası yok." ifadesi ne yazık ki doğru değil. Ithalatini yapan, satan ve garanti veren müteselsilen sorumludur.

Şu entrylerde bahsettim:
eksisozluk.com
eksisozluk.com
  • karacigerim vur kadehlere  (18.12.19 10:34:07 ~ 10:53:45) 
alo 175 tüketici hattı'nı aradım ve durumdan bahsettim, onlar da 14 gün içerisinde hiçbir sebep belirtmeden cayma hakkım olduğunu belirttiler. Servis raporu göstermeniz kesinlikle gerekmiyor diye de özellikle belirttiler. Sim kart takılması, wifi ağına bağlanması falan bunlar da zaten yazar arkadaşın belirttiği gibi mutat kullanım kapsamına giren şeyler. Yani bunu bahane edemezler. Şimdilik THH'ye gitmeden halletmeye çalışacağım, mail bekliyorum. Eğer yarına kadar sonuç alamazsam tüketici hakem heyetine gideceğim. Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar 175'i arasınlar, yardımcı oluyorlar.

@karacigerim vur kadehlere

hocam size de sözlükten pm atıp teşekkür ettim, buradan da teşekkür edeyim. sağolun :)
  • banagazozalnuri  (18.12.19 16:39:04 ~ 16:42:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.