[]

Avrupa ve Amerikadaki Fakir Insanlar

Ben Avrupa ve Amerikadaki gelişmiş ülkelere gitmeden evvel orada herkesin bellirli bir yaşam kalitesinde olduğunu düşünüyordum. belki en düşük gelirlileri bile belirli bir seviyenin üstündelerdir diye düşünüyordum.

Ama gidip gordukten sonra orada da fakirliğin, insanları yaşam zorluklarıyla mucadele ettiklerinin, ve hatta cehaletin bile oldugunu gordum. Sanki bu zengin ulkeler onca olanaga ragmen bazi kesimleri bilerek geri birakiyor gibi geldi bana. Sokaktaki evsizleri kastetmiyorum. Bildigin marketlerde magazalarda calisan insanlari kastediyorum.

Biz de zaten durum boyle. Ama gelismis ulkelerde bunu gormek hem uzdu hem de ilgimi cekti.

Sanirim toplumsal zenginlik ve saadet bir safsatadan ibaret. Butun insanlar zenginlere çalışmak için bir tutsak sistemi içinde.

Siz ne düşünüyorsunuz?

 
Introduction to capitalism - Cap101E


  • prole  (15.12.19 18:50:07) 
Önce Amerika ve Avrupa'yı ayır bir birinden. İlk paragrafta söylediğin seviyenin verileri var, internetten bulabilirsin. Bak mesela Norveç'e falan, bulmak istediğin şey oralarda var.

O zengin İskandinav ülkeleri kimseyi geri bırakmıyor. Mağazada çalışanlar dahil.

Bizde durumun oralar ile ilgisi yok, hatta Yunanistan ile bile ilgisi yok. Daha çok bilgi edin bu konularda, tespitlerin üstün körü.
  • ebabil curnatasi  (15.12.19 18:51:30) 
İncelemen gereken kavramları da yazayım: refah devleti, refah devletinin çöküşü, neoliberalizm uygulamaları, kuzey avrupada refah devleti, neoliberalizmin krizi, işçi aristokrasisi


  • prole  (15.12.19 18:54:19) 
kasım'da oslo'da gördüğüm sokakta yapan insan sayısını 12yıllık istanbul'da görmemişimdir.
bir ara cidden sokakta adamlara basmadan yürümeye çalıştım.
gelişmiş ülke kendi vatandaşına adil, sosyal.
  • dedim dedim de kime dedim  (15.12.19 18:58:14) 
Gelirin yüksekliği kadar dağılımı da önemli. Sosyal devlet kavramının güçlü olduğu ülkelerde sistem görece daha düzgün işliyor, devlet muhtaç insanlara kaynak aktarıyor... Ancak öncelikle şunu anlamak lazım; kimsenin muhtaç olmadığı, yoksul olmadığı, evsiz kalmadığı bir kapitalizm yok.

Kapitalist sistemleri sağlıklı yürüten geniş bir orta gelir katmanıdır. Bir devlet çok az kişinin zengin, büyük çoğunluğun yoksul olduğu bir toplum istemez. Zaten bu toplum yönetilemez. Sağlıklı olan uçların (Yoksul - Zengin) küçük olduğu ve milli servetin dengeli dağıldığı modeldir. Ancak istatistiklere de bakarsanız hemen her ülkede bu orta gelirin küçüldüğünü, gelirlerinin erozyona uğradığını görürsünüz. Devletlerin "Bütün kaynakları zenginlere aktaralım, onlar da iş imkanları yaratıp refahı halka dağıtsın" politikası tutmuyor. Bir yandan otomasyon, diğer yandan emek yoğun işlerin doğuya kaçması batı toplumlarını sıkıştırdı. İnsanlar emeklerini dönüştüremediler, vasıfsız kaldılar. Gençler iş bulmakta zorlandıkça herhangi bir güvencesi olmayan Uber şoförlüğü, ürün teslimatı, proje bazlı çalışma vb. geçici işlere mahkum kalıyorlar... Ve süreç hızlanıyor, derinleşiyor... Sağ politikalacıların söylemlerinin tutması bu taraftan da okunabilir.
  • salihdt  (16.12.19 10:23:21) 
fakir insan her yerde var,ama almanya icin sunu diyebilirim;

sokaklarda yasayan insanlari gormek turkiyeye gore daha olasi. ama bu turkiyede sokakta yasayan insan yok anlamina gelimiyor. turkiyede merkezi yerde yatan birini polis kaldiriyor, o nedenle sokakta yasayan insanlar daha gizli sakli yerlerde bariniyorlar. avrupada pek dokunulmuyor o nedenle de adamlar en merkezi en turistik yerde yatiyor. bunun baslica nedeni de o merkezi yerlerde daha rahat yiyecek birseyler bulabilmeleri.

almanyada bu tarz insanlar her turlu sosyal yardimi reddeden insanlar. devlet evsize ev, kirasini odeyemeyene kira yardimi, issizie para veriyor. bunu onlarca yil alabiliyorlar, ama devley ayni zamanda bunun karsilginda o kisilerin gosterdigi is yerlerine en azindan is gorusmesine gitmesini istiyor. ama bu kisler mental sagliklari yerinde olmadigi icin her turlu sorumlulugu ve devlet yardimini reddediyorlar.

bunun disinda bir cogunun alkol ve uyusturucu problemi var. ama devlet bu kisileri bu problemleri nedeniyle alikoyamiyor. cunku polis bunlari himayeye almak istese bu kisiler reddediyor ve polisin bu durumda yapabilecegi birsey yok. gecen yil kis aylarinda berlinde sokakta yasayan birkac kisi gece hava sicakligi -20 derecelere dusup bu durum ölünce ulkede bir tartisma oldu. bu kisiler kendileri bilerek olume giderse devlet zorla bu kisileri en azindan birkac gun barindirsin diye. o nedenle ancak bu gibi durumlarda bu kisileri aliyorlar, dus aldirip, saglik taramasi yapiyorlar. ama bu kisiler tekrar sokaga donmek istiyor.

almanya kapitalist bir ulke ama ayni zamanda temel seviye sosyal yardimlar mevcut.
  • emrahday  (16.12.19 11:58:46 ~ 12:01:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.