[]

libya ile yapılan deniz anlaşması bize ne sağlıyor ?

3-4 haber sitesinin yazısını okudum ama hiçbirşey anlamadım.
anlaşma sayesinde libyanın kıyılarında doğalgaz arama hakkımızmı oluştu ?
yunanistan ve mısır neden aşırı tepki verdi ?


 
youtube'da cem gürdeniz yazıp çıkan videoların hepsini izlemeni tavsiye ederim.

olay şu, münhasır ekonomik bölge (meb) diye bir olay var. bunu ilan edebilmek için kıyıdaş ülkelerle o alanı paylaşıp sınırlarını belirlememiz gerekiyor.
biz akdenizdeki herkesle kavgalı olduğumuz için bu sınırların belirlenmesi işini yapmıyor yapamıyorduk ve bu sırada da rumlar yunanlar mısırla israille filistinle şunla bunla ne kadar ülke varsa hepsiyle sınırlarını "illegal" şekilde ilan edip o bölgelerin kendilerine ait oldğunu iddia ettikleri kalan kısmı için işletme lisansı veriyordu.rumların lisans verdiği italyan firmaya ait sondaj gemisinin türk donanması tarafından uyarılıp sürülmesi olayını hatırlayın.

uzun vadede planlanan türkiye'yi yok sayıp çıkan gazı güney kıbrısın batısından yunan mebinin içinden borularla yunana oradan da avrupa'ya götürüp rusya'ya alternatif oluşturmaktı.
şimdi biz libya ile o 16 millik sınırı çizince onların ilan ettiği bölgenin içinden geçmiş resmen parçalamış ve hakkımız olanı alma yolunda büyük bir adım atmış olduk.

şimdi libya ile çizilen sınır sayesinde o boruyu bizim alanımızdan nah geçirirler, önce güneye mısır taraflarına doğru inmeli oradan libya tarafına doğru geçmeliler ki orada da iki ayrı problem var;
1- hafter dedikleri amerikancı hıyar iktidarı ele geçirip onlara izin vermeli, bu olsa bile uzun süreceği ortada, iç savaş dediğin 2 güne bitmiyor.
2- akdenizde su altından boruyla götürme işi zaten hayvan gibi maliyetli bir proje olacakken o kadar güneyden geçirmeleri işi daha da zor ve imkansız yapacak.

o yüzden çıldırıyorlar.

ek: libya ile çizilen sınırın asıl önemli kısmı şu, yunanistan normalde adaların meb'i olmamasına rağmen adalar sebebiyle antalya körfezi hariç neredeyse tüm ege ve barı akdeniz kıyılarımıza kadar hak iddia ediyordu, şimdi biz karşı kıyımızdaki libya ile anlaşma yapınca onların alanı da yalan oldu, olması gerektiği gibi adaya ait kıta sahanlığı bırakılarak önünden sınır çiziliverdi.

libya ile sınırımız;
image.piri.net

onların iddia ettiği alanlar şöyleydi;
i.sozcu.com.tr

bizim ilan ettiğimiz ve bm'nin de seve seve kabul etmek zorunda olduğu yeni ve legal alan şöyle;
cdnuploads.aa.com.tr
  • kambek  (13.12.19 14:16:04 ~ 14:35:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.