[]

telif hakları?

az önce youtube da şarkı dinliyordum aklıma geldi sormak istedim.
Imany - Don't Be So Shy diye bir şarkı var bu şarkının orijinali bence çok tırt fakat sonra Filatov & Karas Remix yapmış aynı parçaya. şimdi bu parçanın remix halinin telifleri kimin?

ya da neye göre yapılıyor hakların dağıtımı?

 
Filatov & Karas telifini alarak yaptıysa onun.. yapmadıysa da sanatçının en kötü. Youtube da studyoda oluştur sekmesinden bulacağınız müzikler hariç bir şey kullanmamanızı öneririm.. sonra bir yerden cıkıyor illa ki..


  • denizmaniaherif  (09.12.19 11:58:43) 
Telif hakkı şarkının orijinal sahibine ait, remix yapan kişi telif hakkına sahip kişinin izni ile remix yapıyor, gelirinin bir kısmı da telif sahibine gidiyor. Bir kısmı derken büyük bir kısmı tabii.


  • angelus  (09.12.19 11:59:41) 
tesekkurler arkadaslar.


  • hayvan gibi yazar  (09.12.19 12:00:48) 
Telifin türleri var.

Eser telifi ayrı, performans telifi ayrı.

Mesela "Aşk İçin Ölmeli Aşk, O zaman aşk" Sezen Aksu'nun parçası. Bu şarkıyı bir filmde ya da reklamda kullanmak isterseniz, Şarkının bestesi için ve sezen aksu'nun o kaydı için telif ödersiniz.

Ben şarkıyı kullanmak istiyorum ama film için yeniden yorumlatacağım derseniz sadece bestenin telifini öder, kendi aranjmanınızı ve kaydınızı yaparsınız. Filmdeki kaydınızı başkası kullanmak isterse beste için sezen aksu'ya, sizin düzenlemeniz için de o düzenlemeyi yapan müzisyene performans telifi öder.

Burada da durum bu. Imany-Don't Be So Shy bestesi kime aitse o besteciye telifi ödersiniz ve kendi versiyonunuz yaparsınız. Bu parçanın remix halini kullanmak isterseniz bir filmde ya da radyoda... Şarkının bestesi için Imany'ye ( ya da beste kime aitse ona ödenir), ama remix yani yeniden düzenleme için de o düzenlemeyi yapan Filatov & Karas'a ödeme yapılır.

Burada kimin ne kadar alacağı değişkenlik gösterebilir. Yani besteci daha çok, aranjör daha az kazanır diye bir şey yok. Bu işlerde genelde anlaşmalar başta yapılır kimin % kaç gelir alacağı bellidir vs.
  • anten  (09.12.19 16:32:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.