[]

Türkiye'de devletten sağlık hizmeti alma işleyişi hakkında

... yardıma ihtiyacım var.

Neden bilmiyorum ama sistemi anlayamıyorum, çözemiyorum. Bildiğim kadarıyla ülkemizde;

- devlet hastaneleri
- üniversite (araştırma) hastaneleri
- özel tıp merkezleri
- özel doktorlar
- özel hastaneler

Mi var? Bunların hepsi ayrı ayrı sistemler mi kullanıyorlar randevu alma ve işleyiş anlamında? Özel tıp merkezi sistemine geçildiğinden beri ben hiçbir şey anlamıyorum. Ne tip birimlerden nasıl randevu alınıyor lütfen biri bilgi versin veya bu bilgiyi nasıl edinirim bi yol gösterin lütfen, bi endokrin veya gastroenteroloji muayene randevusu için neden haftalarca bekliyoruz, ülkede tahlil test görüntüleme vs yaptırmak neden bu kadar yavaş ve pahalı, çok kısıtlı imkanlara sahip olanlar ne yapmalı bana biriniz anlatın lütfen.

 
ne diyon hocam sen? özel hastahanede haftalarca beklendiği nerede görülmüş nepalde mi? çoğu üniversite hastanesi kendi sistemini kullanıyor. onun dışında ve özeller hariç hepsi mhrs kullanıyor.

üniversite hastaneleri - ekseriyetle kendi sistemleri
özeller - bunlar zaten özel?
diğer tüm hastaneler - mhrs
aile hekimleri - mhrs

çok kısıtlı imkanlara sahip olanlar devlet veya üniversite hastanelerine gidecek. devlet ücretsiz, bazı üniversite hastaneleri hekim başına ve kıdemine göre cüzi miktarda para alıyor. çok troll gördüm de bu cidden cringe.
  • Tears of Devil  (07.12.19 18:32:14) 
devlet hastaneleri ve tıp hastaneleri (üniversite-araştırma) şu an da randevu sistemiyle randevu veriyor, kolay ve rahatça alabilirsiniz. özel doktor diye bir kavram türkiye'de şu an istisnalar haricinde yok (estetisyenler vs hariç) özel hastanelerinde bir kısmının online randevu seçeneği var. doktor ayrımı yapmazsanız ortalama 8-10 gün içerisine bir doktor bulabilirsiniz şehrinizde.

endokrin ve gastroenteroloji için dediklerinizi bilmiyorum belki doktor sayısı yetersizdir. ya da siz küçük bir şehirdeyseniz tek doktora yoğun bir talep vardır.

tahlil test görüntüleme vs özelde nasıl pahalı mı vs bilmiyorum. 2 haftadan beri diz ve sırt ağrılarından mr ve röntgen çektirdim. röntgen işlemi 5 dk'ya düşmüş vaziyette. mr'da 20-30 gün sonraya veriliyor bu saçmalık tabi. iş bilmez hastane yöneticilerinden vs kaynaklanıyor.

ayrıca test görüntüleme vs işleyişi çok rahat. şu an da e-nabız sistemi üzerinden bütün tahlil test sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz. kan,mr,röntgen hepsi dahil. ben hatta bir defasında sabahtan verdiğim kan tahliline öğleden sonra kontrolüne giderken yolda telefondan bakmıştım e nabız üzerinden.

sağlık hizmetinden yakınmanız gereken şey bunlar değil ama. kimsenin umrunda değil ama çok ciddi bir doktor kalitesizliği var türkiye'de. mr röntgen vs çektiriyorum mesela devlette belki bunların masrafı devlete toplam 1000 lirayı falan aşıyordur ama karşılığında yorumlayıcı tavsiye verici bir hizmet var mı? yok. adam röntgene bakıp "yav valla omurgada biraz eğrilik var sen istersen spor yap. bel egzersizi yap geçer" diyor. şaka mı bu? demem o ki keşke tek problemimiz sıra alma mr çektirme randevu bulma olsaydı
  • avatar is back  (07.12.19 18:35:29) 
@Tears of Devil

Cringe nedir?
Ayrıca bahsettiğim şey sağlık konusu beklemeye gelmeyen aciliyeti olan bir konuyken neden haftalar aylar sonraya randevu veriliyor onu anlamıyorum. Özele gitmeyi biliyoruz elbette ama orada da soyulup soğana çevrileceğimiz de ortada. İsyanımın meye olduğu belli olmuyor mu??
  • muhayyer divan  (07.12.19 19:55:40) 
@flexner wintersteiner

Yakın zamana kadar problemimin hangi bölüme ait olduğunu bildiğim için o bölüme randevu alabiliyordum. Şimdi hormonal olduğunu bildiğim hastalığım için endokrinolojiye randevu alamıyorum, illa dahiliyeden geçmem gerekiyor. Ya kadın hastalıklarına gönderecek ya da endokrine. Ben endokrin istiyorum çünkü aynı anda hem üreme hem de tiroid hormonlarıma bakılmasını istiyorum. Doktora bunu söyleyince çokbilmiş oluyorum beş karış surat çekiyorum. Zaten olması gerektiği gibi davranmıyorlar, hastanın ailesindeki hastalık geçmişini öğrenmiyorlar kişinin yaşam şartlarını öğrenmiyorlar herkese standart seri üretim robot gibi davranıyorlar. Ben kendime sahip çıkınca suçlu oluyorum. Neden??

Ne münasebet bilmem ne kadar zaman kaybetmek?? Belki regl olduğumda kan vermemi isteyecekler ve tekrar randevu istenen bu kan verme mevzuunda regl olduğum günü tutturamayacaklar randevu verirken. Onu napıcaz? Sence burada işleyişi kurgulayıp uygulayanlar mı sorunlu hastalar mı?
  • muhayyer divan  (07.12.19 20:27:16) 
@avatar is back

Ben işleyişleri senin kadar olumlu görmüyorum, mesela acilen hormonal kontrol gerektiren bir konuda benim haftalarca beklemem gerekiyor, sonra dayayacaklar hormon ilacını. Özele gitsen o da dayıyor. Doktorun kalitesizliği de dediğin gibi üstüne bir kat daha büyütüyor sorunu.

Yani bu ülkede vaktinde teşhis vaktinde tedavi devlete ait sağlık kurumlarında yaşanmayacak mı ben anlamıyorum.
  • muhayyer divan  (07.12.19 20:30:17) 
Polikistik over aşırı kilo alma sinirlilik aşırı iştah depresyon. Tiroidden şüpheleniyorum çünkü annemde de var. Ne zaman regl olacağımı bilmiyorum, saç dökülmesi kilo alma ve sivilce bitmiyor, çok sık ve çok şiddetle sinirleniyorum çok yorgunum halsizim unutuyorum vs. Bugün randevu alıp 30 gün sonra muayeneye gidersem ve o arada regl olursam o sisteme küfretmeyip ne yapayım ben? Bir daha me zaman regl olacağımı asla bilemezken nasıl zamanımın peşine düşmeyeyim?


  • muhayyer divan  (07.12.19 22:11:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.