[]

Bilişimde hangi alana yönelmeli? Security, Data Science, Cloud, AI, Mobile

36 yaşındayım. 1999'da lisedeyken ilk bilgisayarımı aldım ve o yıllarda web tasarımdan tutun da script yazmaya kadar bilgisayarın her şeyi ile haşır neşir oldum. üniversitedeyken kodlama ile ilgili derslerden hep en yüksek notları aldım, bu konuda yetenekli olduğumu düşünüyorum. ancak bilişim kökenli olmama rağmen hiç teknik pozisyonda çalışmadım bugüne kadar, işin mutfağında olmadım hiç.

şimdi ise yurt dışındayım. ingilizcem yazma/okumada orta-ileri, konuşmada ise orta seviyede. epeyce boş zamanım var ve şimdi tekrar işin mutfağına inmek ve bilişim alanında kariyer yapmak istiyorum.

sorunum şu ki bilişim alanındaki neredeyse her konuya ilgim var ve hepsi çok cazip geliyor. gerçekten hepsini öğrenmek istiyorum ancak tabii ki bu mümkün değil. bu yüzden bir karar vermem gerekiyor.

girdiğim alanın en geçerli sertifikalarını alacağım, ancak "deneyimsizlik" başıma bela olacak sanırım. örneğin, AWS Solution Architect sertifikasını alsam, 36 yaşında deneyimsiz bir solution architect aşırı dez avantajlı olur diye düşünüyorum. bu arada, birkaç ay deneyim kazanmak amaçlı ücretsiz çalışmaya da gönüllüyüm.

aklımda cloud tarafında aws, security tarafında penetration testing, data science tarafında power bi ya da tableau, AI tarafında python ve tensorflow, mobile tarafta swift ya da cross platfom flutter var.

bu arada, -vaktim bol olduğundan- bir alanda uzmanlaşmaya çalışırken, bir taraftan da mobile development öğrenebilirim. günde 5-6 saat uzmanlığa, 3-4 saat de mobile development a ayırabilirim. ya da hiç ikiye bölünmeden tek bir alana da kasabilirim ama dikkati çok kolay dağılan ve maymun iştahlı biriyim, sanki ikiye bölsem maymun iştahlılığımı biraz olsun bastırabilirim diye düşünüyorum.

sizce benim durumumda hangi alana yönelmek daha mantıklı olur? gerekçeleriyle birlikte mümkün olduğunca açıklarsanız sevirim.

 
AI, mobile önde baya. Mobilde özellikle aynı anda android/ios yazabilirsen boş kalmazsın.


  • jelly bear  (07.12.19 16:23:12) 
Aslında markete mobil uygulama/oyun koyarak para kazanma işine de bakıyorum ama düzgün bir kaynak bulamadım.


  • faati  (07.12.19 21:15:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.