[]

azeriler irani mi, türk mü?

bazı yabancı kaynaklarda türkçe konuşan irani kavim diye geçiyor. şaşırdım duyunca. var mı bununla ilgili bilgisi olan?

ha yabancı kaynaklara bakınca hunlar da türk değil, xiongnular da. sırf bu sebeple kazak steplerindeki iskitleri bile ukrayna steplerindeki iskitlerle aynı gruba koyup hepsine irani diyorlar. hatta kimi xiongnu hükümdarlarını bile irani yapacaklar neredeyse. orası ayrı. ama ilk defa duydum azerilerin türklüğünün sorgulandığını.


 
Rıza şah döneminde uydurulan bir hipotez.
Evet iranlılarla karıştılar ama iranlılarla karışmaktan daha çok ermeni ve Kafka kavimlerle evlilikler yaptılar.

Wikipedia tarih alanında güvenilecek bir kaynak değil.

Wikipedia'ya Fars şovenistlerinin işgali altında ve kafalarına esen tarihi görüşleri zayıf kaynaklarla beraber ekliyorlar.

Hatta Akhunlar'da iranlıymış Wikipedia öyle diyor :)

Tabi atalarımızla bu tür ezik davranışlarla övünebilirler bizim için sıkıntı yok.
  • Tamario  (07.12.19 16:20:41) 
mesele wikipedia'dan çok daha derin. wikipedia değil makalelerden bahsediyorum ben.


  • antikadimag  (07.12.19 16:37:20) 
Yabancı tarihçilere bakarsan kimse Türk değil. Selçuklulara bile Türk değil diyen gördüm ben.


  • Trene çelme atan adam  (07.12.19 22:34:42) 
irani'den kasit fars ise, fars degiller. her ne kadar az ya da cok farslarla karismis olsalarda. bu oran cok yuksek degil, cunku iran'da turklerle farslarin bolgeleri genelde ayrismis. azerbaycan turk'unu gordugum vakit, farslardan cok kolay ayiririm. Oradaki Turkler biraz daha beyaz tenliler..benim konustuklarim, genelde kendilerini azerbaycan turku olarak nitelendiriyorlar. iranli farslar ile turkler her ne kadar disarindan sadece tek bir millet/topluluk gibi gozukse de kendi aralarinda kulturel bir bariyer var. Azerbaycan Turklerinin cogu zaten Turk kanallarini izledikleri icin kulturel olarak bizden cok izole degiller. Ayrica, gordugum kadariyla kendi iclerinde de Turk ve Fars olmak uzere iki farkli milliyetcilik yuruyor. Farslar, bir Turk takimi oldugu icin Tractor'un sampiyonlugunu birkac yil once vermediler. Yurtdisinda (ingiltere ve amerika'da) bile Farsli hocalar, genelde yine Fars ogrencileri iran'dan getirtiyor yukseklisans ve doktora icin; Azerbaycan Turkleri, Azerbaycan Turklerini..


www.youtube.com
  • ubi dubium ibi libertas  (07.12.19 23:20:09 ~ 23:42:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.