[]

Hukukta her suçun yazılı olduğu konusu hakkinda

Kardeşim kpss b için hukuk dersi alıyor..ben de defterinde bir hukuk ifadesi görüp kardeşimle konuştuktan sonra aklıma birşeyler takıldı, size sormak istiyorum...

Şimdi hukuk dersi veren öğretmeni; hukukta her suçun tek tek yazılı olduğunu ve yazılı olmayan bir suç işlenirse bunun suç olmayacagini falan söylemiş..yine yazılı olmayan bir şekilde cinayet islerseniz veya yazmayan bir suç aletiyle yine suç olmaz falan demiş...


Sormak istediğim bu her suçun yazıldığı kitap ne kitabı ve çok çok kalın bir kitap olması gerekmez mi.

Veya burada bizim yanlış anladığımız veya hocanın yanlış anlattığı bir durum mu var?

 
bunu buldum.
TCK. 56.bent MADDE 7. - (1) İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz.

  • catch  (05.12.19 17:52:59) 
catch'in dediği başka bişey. sizin sorduğunuz başka bişey. ama ya siz yanlış anladınız ya da kardeşiniz, hocası da yanlış anlatmış olabilir. cinayet suçtur. cinayetin yöntemi bunu suç olmaktan çıkarmaz ki.


  • elorelia  (05.12.19 17:57:01) 
Ortada bir yanlış anlaşılma var. Doğrusu aşağıdaki gibi, durumun ne olduğuna siz karar verebilirsiniz.

Öncelikle şunu bilin, kanunda yazılı eylemler 'suç' teşkil eder. Ancak bu eylemlerin kanunda tek tek yazılı olması gibi bir durum yoktur.

Örneğin kanun 'kolunu mıncırmak', 'karnına bıçak batırmak', 'gözüne çubuk sokmak' vs gibi milyonlarca şeyi tek tek saymaz. Kanun 'yaralama' der. Ve bu yaralama fiilini; "Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olmak" şeklinde tanımlar.

Gördüğün gibi, bu cümle ile 'yaralama' denilebilecek tüm eylemler kapsam dahiline alınmıştır.

Bir başka örnek, kanuna göre 'silah' dediğimiz şey şöyledir; "Ateşli silahlar, 2. Patlayıcı maddeler, 3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, 4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler, 5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik
maddeler". Gördüğün gibi, tek tek sopa, falçata, jilet vs saymasına gerek yok. Eğer kasıtlı olarak bir kişiyi arabanla ezersen, bu durumda araban silah sayılır mesela.

Tanımlar üzerinden yürür iş.

Gelelim, kanunda yazılı olmayan şeyin suç sayılamayacağına. Evet, kanunsuz suç ve ceza olmaz. Yani bir eylemin 'suç' olduğunu söyleyeceksek; mutlaka kanunda yer verilmiş bir fiil olması gerekir.

Örneğin, birini yaraladığında ceza alırsın. Çünkü kanunda 'yaralarsan şu cezayı alırsın' yazar. Ama mesela kaldırımda yürümediğin için hapis cezası almazsın. Çünkü kanunda 'kaldırımda yürümeyeni cezalandırın' yazmıyor.

Hocanızın cinayet üzerinden yaptığı tarif tam olarak anlattığınız gibi ise, isabetsiz olmuş. Yani doğru bir şeyleri kendi anladığı şekilde anlatmaya çalışmış anladığım kadarıyla. Ama maalesef isabetsiz.
  • lisw  (05.12.19 18:07:43) 
“Sormak istediğim bu her suçun yazıldığı kitap ne kitabı ve çok çok kalın bir kitap olması gerekmez mi.”

Bu sorunuza yanıt olarak yazıyorum. Diğer hususları yukarıda liswh izah etmiş zaten. Suçların yazılı olduğu temel kanun Türk Ceza Kanunu’dur. Ama bu kanun suç ve ceza öngören tek kanun değildir. Başka kimi özel kanunlarda da öngörülmüş suç ve cezalar mevcuttur.

Öte yandan yukarıda izah edilene şu ufak eklemeyi de yapayım. Suçların ve cezaların kanuniliği ilkesi diye bir ilke vardır. Her suç ve bu suça karşılık gelen ceza kanunda açıkça yazmak zorundadır. Yani kanundan suçun ve cezanın ne olduğunun açıkça anlaşılması gerekir. Ama mesela kasten öldürme suçu gibi serbest hareketli suçlar mevcuttur. Kanun diyor ki kasten insan öldüren ceza alır. Bu öldürmenin hangi yolla yapılacağı yazmamıştır, gerek de yoktur. Herhangi bir hareketle kasten insan öldürüldüğünde suçun bütün unsurları tamsa ceza alınır.
  • microfiction  (05.12.19 19:22:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.