[]

Spor ve beslenme saçmalığı

Biraz uzun bir soru olacak, kusura bakmayın. Tüm bilgilerden önce şöyle bir bilgi vermek istiyorum; sağlıklı beslenen biri değilim. Sabah kahvaltımı kahve ve çikolatayla yapıyorum. Günde tek bir öğün yiyorum, saat 5-6 gibi et, tavuk ve salata gibi şeyler yemeye çalışıyorum. O tek öğün bana yetiyor ve hayatımı bununla devam ettiriyorum. Bazı günler akşam geç saatte de çikolata yiyebiliyorum. Günde üç öğün yemek yemek bana çok zahmetli ve gereksiz geliyor. Bu beslenmeye rağmen vücudum oldukça düzgün.

Spora başlamadan ölçüme gittim. 25 yaşındayım, boyum 160.
13 Ağustos 2019 tarihli ölçüm sonucum şu şekildeydi:
kilo 51.6 = yağ oranı %14, sıvı oranı %56.70, kas toplamı 42.10 kg

-> bu ölçümün üzerine 3 hafta süresince haftada 2-3 kez spor yaptım, ardından eylül boyunca hiç spor yapmadım ve tatil nedeniyle sağlıksız beslenmeyi aşırı abarttım. bolca alkol ve şeker aldım, pek hareket etmedim. ekim ayında ise haftada 2-3 kez spor yapmaya devam ettim, sağlıksız beslenmem her zamanki gibiydi (başta belirttiğim şekilde).

14 Kasım 2019 tarihli ikinci ölçüm sonucum şu şekildeydi:
kilo 51.3 = yağ oranı %18, sıvı oranı %55.60, kas toplamı 39.90 kg

-> bu sonuca aşırı sinirlendim çünkü bir aydır düzenli spor yapıyordum ve sonucunda ise yağ oranım %4 artmış, kas oranım %3 azalmış, su oranım da azalmıştı. hoca spor yaparken protein almazsan böyle olur dedi. spor yapmıyorken vücudum kendi kendini idare ediyormuş ama spor yapmaya başlayınca protein ihtiyacı doğmuş. yeterli miktarda protein almadığım için de kas yakımına ve yağ depolamaya başlamışım. lanet olsun yapacağınız işe dedim ve sporu tekrardan bıraktım.

sporu ve her şeyi sorgulamaya başladım. ne var ki sporsuz bir hayat geçirsem dedim. 3 haftadır spor yapmıyorum, doğru düzgün hareket bile etmiyorum. beslenmem de her zamanki gibi sabah çikolata kahve ve akşam düzgün bir öğün şeklinde.

bugün yani 5 Aralık 2019 tarihli ölçüm sonucum ise şu şekilde:
kilo 50.4 = yağ oranı %18.80, sıvı oranı %57.40, kas toplamı 38.80 kg

-> 3 haftada yağ oranım 800 gram artmış, kasım 1 kg azalmış, sıvı oranım artmış. bu tabloda şunu görüyorum: eğer bu şekilde spor yapmayıp sağlıksız beslenmeye devam edersem yağ oranım yavaş yavaş artacak ve yaşım ilerledikçe yağlanma sorunu yaşayacağım. ama spor yaptığımda da kas kaybedip yağ artışı yaşamıştım. ne yapacağımı bilmiyorum. spor yapmak da yapmamak da çok saçma geliyor. burada gerçekten beslenme mi belirliyor her şeyi? günde üç öğün yemek zorunda mıyım? sabah yediğim bir çikolata bu kadar içine edebilir mi her şeyin? bunların hepsini sorguluyorum ve sorunun nerede olduğunu bulmaya çalışıyorum.

spor yapmaktaki tek amacım fiziksel görüntümü muhafaza etmek ve sağlıklı, hareketli bir bünyeye sahip olabilmek. hocayla ağırlık değil de fitness temelli bir program hazırladık. eliptik, koşu, kürek ve minderde karın hareketleri yapacağım. ama beslenmemi değiştirmem gerekiyor mu bilmiyorum. çok sinirleniyorum her şeye.

çok karışık yazdım ama okuyup yorumlarsanız sevinirim zira farklı görüşlere ihtiyaç duyuyorum. teşekkürler.

 
o kas yağ oranı olayına çok takılmamak lazım yüzde 100 doğru olmuyor tıbbi bir test değil yani yaptıkları.

amma ve lakin bu sonuçların tamamen hatalı olduğu anlamına gelmez.

zaten diyetinin hatalı olduğunun farkındasın. şekeri hayatından çıkarmadığın sürece şimdi farkında olmayabilirsin ancak ilerde iç organlarda yağlanma, diyabet başlangıcı vs gibi şeylere davetiye çıkarmış olacaksın.

hayatından şekeri çıkartmanı, interminnent fasting yapmanı tavsiye ederim. günde 3 öğün yemek sağlıklıdır diye bir kural yok.

insanoğlu 3 öğün yemek yemeye çok yakın gelecekte başlamış. eskiden günde tek öğün yemek yenirmiş. o yüzden aman öğün atladım bilmem ne vs diye çok takılmamak lazım.

ama tüm bu tavsiyeler kişinin hayat tarzına göre değişebilecek şeyler.

soruna cevap: evet beslenmeni değiştirmen gerekiyor. tek öğün yiyeceksen, o öğünün sebze, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral gibi şeyleri içermesine dikkat etmen lazım. spor salonlarındaki çoğu "hoca" proteine tapar ve proteinin sadece etten ve protein tozundan alınabileceğine iman etmişlerdir. halbuki sebzeler protein konusunda oldukça yeterlidir. ve ete göre çok daha faydalıdır. netflixteki game changers belgeselini izlersen aslında bu konuda az çok fikrin olur. bir diğer belgesel önerim "that sugar movie". ben bunu izledikten sonra şekeri bıraktım.

neyse sorun kadar karışık yazdım ben de fark ettiysen =)
  • rentts  (05.12.19 13:55:19) 
iki gun arka arkaya yag oranini olctur. ilkinde yarim saat once bir litre su icmis ol. ikincide ise uc dort saattir su icmemis ol.

sonra gel konusalim. yag orani aynada olculur. makina falan yalan.
  • alperz  (05.12.19 14:33:28) 
o ölçüm cihazlarının altında %100 gerçeklik payı yok, gerçek yağ oranını belirleme yöntemleri çok farklı.. yazıyı tam okumadım ama anladığım kadarıyla ölçüm sonuçlarından dolayı spora beslenmeye olan inancınızı yitirmişsiniz :)

şimdi meseleyi biraz özetleyecek olursak; bu konularda onlarca araştırma okumuş biri olarak. işin temelinde beslenme ve antreman var.(dinlenme falan bunlara girmeyelim)
beslenme; 1. sırada kalori takibi var, kilo alırken ya da verirken büyük açıklar oluşturmamak gerekiyor. sonra onu makrolar izliyor.
antreman: düzgün form, ağırlık artışı (progressive overload), kası yıpratacak kadar şiddet.

gelelim sizin argümanlara; spor yaptığımda da kas kaybedip yağ artışı yaşamıştım. ne yapacağımı bilmiyorum.

ağırlık antremanlarını denemiş onbinlerce vucüt, binlerce araştırma var. sizin cihazda gördüğünüz 2-3 haftalık veriniz bu işin neresinde varın siz düşünün.. antremanın hakkını verip, (ben mesela full body çalışıyorum, ppl yaparken antreman sonunda kardiyoya enerjim kalıyordu şu an neredeyse sedyeyle iniyorum duş almaya. ) güzelce beslenirseniz sonuç görmeme ihtimaliniz yok.. yanında yemek taşıyıp vücudu estetik olmayan tek insan evladı görmedim ben, çünkü kalori ve makro takipleri muazzam.. keza excelde her hafta ağırlıklarını takip eden adamların vücut değişimleri bambaşka oluyor.. salona gidince ne yapıyorsunuz? lat pull 20 kg 10 tekrar yapıp 3 hafta sonra 15 kg 4 tekrar yapıp bırakıyor musunuz? antremanınızla ilgili elimizde hiç bir veri yok.

yukarıdaki temel mevzuların ötesine geçersek, tek öğünle de estetik bir vücut sahibi olabilirsniz burda önemli olan sürdürülebilirlik, 5 öğün protein almakla tüm proteini tek öğünde almakla ilgili kıyaslamalar var. tabiki çok öğün daha iyidir ama İNANILMAZ bir fark yaratmıyor. çok öğün sizin için sürdürülebilir değilse ya kooy gitsin kankaa aç ordan albeniyi kemir moduna girmek yerine tek öğünden sürdüreceğiniz şekilde devam edin. bu işin en büyük kısmını antreman volume,şiddeti-- beslenme kalori makroları oluşturuyor.. tek öğünde 150 gr proteini gömerim diyorsanız ve vücudunuz sindirim problemi çıkarmıyorsa öyle yapın.. moralinizi bozmayın devam edin. şeker yemeyin. şeker yedikçe insülin salgılar, yağ yakımını durdurursunuz.. şeker tüketmeyin.. çok ihtiyaç duyarsanız antremandan sonra kalori hesabınızı bilip tüketin.
  • kapti  (05.12.19 14:50:31 ~ 14:53:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.