[]

Konu ve kitap seçimi? Her türlü öneriye açığım.

Uzun zamandır yapmak istediğim bir şey vardı. Sınavlardan, okuldan ve hayattan ancak fırsat bulabildim. Önümde iş hayatım dahil okumak için sınırsız zaman var. Uzatmadan şunu yapmak istiyorum. 12 veya 15 tane konu seçip sürekli olarak 3 4 yıl bu konularda aynı kitapları okuyarak ve ekleyerek bu konularda kendimi doldurmak istiyorum.

Örneğin yılın 20 günü sadece o konuyu okuyacağım. 20 gün sonra diğer konuya geçeceğim. 1 yıl sonra aynı döngüde aynı kitapları tekrar okuyacağım. Gerek duyarsam o parta aynı konuda yeni kitap ekleyeceğim. Bu konulardan ayrı olarak başka bir şey okumak istersem serbest okuma başlığı altında 20 gün ayırıp okuyacağım.

Benim seçtiğim konular:

1. Tıp

2. Astronomi

3. Sanat Tarihi

4. Doğu Edebiyatı

5. Dinler Tarihi

6. Dünya Tarihi

7. Simge ve semboller

8. Psikoloji

9. Ekonomi

10. Bilim kurgu



Karar verdiğim konular bunlar. Bu konulardan ilk 3’ü hakkında bir şeyler okudum. Bu konularda kitap önerisinde bulunabilirsiniz. Özellikle ben şu konuda şu kitapları okuyorum şeklinde tavsiyede bulunursanız mutlu olurum.

Yöntemim bu olacak. Bu yöntemi geliştirmek adına da her türlü fikrinize ve bilginize açığım.

Teşekkürler.

 
bu entry'den iyi bir insan oldugunu dusundum.
Destekliyorum seni, insallah soyledigin yontemle cok sey okuyabilirsin.
Ama 1 yil sonra ayni kitaplari tekrar okuman cok iyi bir fikir degil bence. Tekrar tekrar okuyacagin kitaplarin cok iyi secilmesi gerekir - ki senin oyle bir on bilgin yok. Onu uygulamak icin bu alanlarin uzmanlarindan seckiler almalisin. Bana sorarsan hicbir kitabi tekrar tekrar okumana gerek yok, ama okudugun kitaplardan kisa notlar al, notlarin not defterlerin olsun.
  • ebabil curnatasi  (05.12.19 05:12:55) 
bence bi noktadan sonra tekrar tekrar aynı şeyleri okumayı insanın içi almaz.

benim önerim; okumak ve dinlemek arasında beyindeki öğrenme işleminn gerçekleşmesi arasında fazla fark olmadığı için(time.com) sesli kitap ve bilimle ilgili kanalların podcast'lerine yönelmen. bunları günlük işlerini yaparken dinleyebileceğin için sana bolca zaman kazandıracaklardır.

ayrıca aynı kitabı hatim etmek yerine podcast takip etmek güncel bilgi akışı demek.
  • sinek kral  (05.12.19 07:17:07) 
hocam dinleri ve bilimkurguyu salla. astronomiye de senede 1 gün ayırsan yeter. ekonomiyi de hergün günlük 15er dakka yurt içi ve yurtdışı gazetelerden takip etmek lazım.. işte ne kaldıysa yardır.. tıp psikoloji tarih edebiyat tarih bunların hem yaşı yok hem de alanlar geniş.


  • Hakan1980  (05.12.19 08:17:10) 
Dünya tarihi, benim de ilgimi çeken bir konu. Elimden geldiğince okumaya çalışıyorum. Bir kısmı pek beğenmesem de yazayım. Belki sizin ilginizi çeker. Birde şunu fark ettim; bu tür kitaplar birbirini tamamlıyor.


Genel
Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara - İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari
21. Yüzyıl İçin 21 Ders - Yuval Noah Harari

Tüfek, Mikrop ve Çelik - Jared Diamond
Çöküş: Medeniyetler Nasıl Ayakta Kalır Ya Da Yıkılır? - Jared Diamond
Yükseliş: Krizdeki Uluslar İçin Dönüm Noktaları - Jared Diamond
Düne Kadar Dünya - Eski Toplumlardan Ne Öğrenebiliriz? - Jared Diamond

Dünyaya Neden Batı Hükmediyor (Şimdilik) - Ian Morris
Halkların Dünya Tarihi: Taş Çağından Yeni Binyıla - Chris Harman
Uyurgezerler: Bir Bilim Tarihi Kitabı - Arthur Koestler
Ulusların Düşüşü: Güç, Zenginlik ve Yoksulluğun Kökenleri - Daron Acemoğlu
Strateji: Bir Tarih - Lawrence Freedman
İslam'ın Bakış Açısından Dünya Tarihi - Tamim Ensari
Uygarlık Tarihi - Server Tanilli
İnsanın Hikayesi: Taş Devrinden Bugüne Tarihimiz - James C. Davis
İnsan Nasıl İnsan Oldu - M. Ilin, Elena Segal

Belli Başlı Konuları Ele Alanlar
Berlin 1961 - Frederick Kempe
Haçlı Seferleri - Thomas Asbridge
Arapların Gözünden Haçlı Seferleri - Amin Maalouf
Doğu'nun Armağanı - Baharatın Yolculuğu - Paul Freedman
Mahşerin Dördüncü Atlısı: Salgın ve Bulaşıcı Hastalıklar Tarihi - Andrew Nikiforuk
Jivago Vakası: Kremlin, CIA ve Yasak Bir Kitabın Etrafında Dönen Savaş - Peter Finn
Diplomasi - Henry Kissinger
  • put it in your appropriate place  (05.12.19 13:12:25) 
Psikoloji
Şeytan Etkisi - Philip G. Zimbardo

  • put it in your appropriate place  (05.12.19 13:13:15) 
Dünya Tarihi:

Sapiens: Hayvanlardan Tanrılara - İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari
Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari
21. Yüzyıl İçin 21 Ders - Yuval Noah Harari
Tüfek, Mikrop ve Çelik - Jared Diamond
Ulusların Düşüşü: Güç, Zenginlik ve Yoksulluğun Kökenleri - Daron Acemoğlu
  • chitosan  (05.12.19 13:16:50) 
Takip edilesi bir soru olmuş. Psikoloji için insanın anlam arayışı- viktor frankl, geçimsizler - erol göka


  • curukturpkokusu  (05.12.19 13:38:46) 
@ebabil curnatası

Öncelikle güzel düşünceleriniz çin teşekkür ederim. Aynen okuyacağım konu ve kitaplar hakkında ön bilgim yok. Sadece içimde bir istek var. Ama daha önce okuduğum konular hakkında böyle bir yöntem kullandım.
Örnek vermek gerekirse sanat tarihi için sanatın öyküsü ve sanat tarihi ansiklopedisini ikişer kez okudum. Faydalı olduğunu düşünüyorum. En azından temel edindim. İlgimi çeken kısımları fosforladım. İşaret koydum. Astronomi için resimli evren atlası, gökyüzünü tanıyalım, yıldızların altında, kozmos, yıldızların altında bir yılı 2 şer kez okudum ve çizdim. Amacım öncelikle temel edinmek. Aynı zamanda bunları mesela sanat tarihini sanatabasla.com ile destekledim. Astronomi kısmını kozmikanafor ile destekledim. Mesela ekonomi kısmını mahfi eğilmez’in bloğu ile destekleyeceğim. Not alma işini yapamıyorum hocam. En fazla fosforlarım veya çizerim.
  • Pleiades  (05.12.19 17:57:03) 
@sinek kral daha önce denedim. Kendi adıma temel edindim. Amacım bu konularda bıktırmayacak, öğretecek başucu kitaplara ulaşabilmek.


  • Pleiades  (05.12.19 18:05:52) 
@jrr tolkien 20 gün esnek onu 1 ay da yapabilirim. En azından denemek istiyorum hocam. Olur olmaz benim de fikrim yok. Plansız okursam çok dallanıp budaklanıyorum.


  • Pleiades  (05.12.19 18:14:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.