[]

Sokak simidi ile pastane simidi neden farklı pişiriliyor?

İstanbul sokak simitlerine neden yumurta süt koymuyorlar, odun ateşinde pişerken bir şey olur diye mi?




 
Biri taş fırın simidi, diğeri elektrikli ya da gazlı fırın diye biliyorum. bir de "kazan simidi" var.


  • prole  (01.12.19 21:19:50 ~ 21:20:39) 
sokak simitleri vegan.


  • Münir  (01.12.19 21:20:25) 
SOruda da belirttiğim gibi neden bu farklılık? Pastane için pişirilen yerlerde, taş fırın pişirmek zor olur diye mi ya da poğaçalarla filan ortak mı pişiyor pastane simidi, tasarruf için o şekilde mi yapılıyor?

Yabancı biri sordu farkı, açıklayamadım.

Sokak simitçilerinde çatal, açma filan da satılıyor. Yani yumurtalı şeyler de var. Büyük ihtimalle aynı fırından geliyor hepsi.
  • CursedChico  (01.12.19 23:15:20) 
Taş fırın simidi özünde ekmek üreten, pide üreten fırıncıların daha hard fırınlarinda pişirilir.
Pastane simidi daha soft, pasta ve kurabiye, poğaça pişirmeye yarayan elektrikli fırınlarda pişirilir.
Birinci fark bu.
Ikincisi hamur çok farklı, aynı değil.
Yumurta dışında fırın simidi daha ekmeğimsidir, pastane simidinde açma-poğaca yapımında kullanılan hamura benzer bir hamur kullanılır.
Kısacası taş fırın simidi işçidir, ameledir, zor şartların adamıdır ancak pastane simidi daha naiftir, beyaz yakali plaza insanıdır. :)
  • yesil basli govel santor  (02.12.19 00:36:40) 
Bir kisi de mi soruyu anlamaz agshdj


  • Flipsflops  (02.12.19 04:03:39) 
sokak simitinin maliyetini yükseltmemek için süt, yumurta vb koymazlar


  • ravenudon  (02.12.19 08:38:14 ~ 08:38:39) 
Uzmanı değilim ama beraber mantık yürütelim;

Simit ilk üretime başlandığında sadece taş fırın ve odun ateşi kullanılıyordu doğal olarak. Zamanla fırın şekilleri değişse de taşın üstünde ve odun ateşinde pişme geleneği hiç değişmedi.

Bu teknik bildiğimiz sokak simiti pişirme tekniği.

Sanayileşme ve şehirleşmenin arttığı 20. yüzyılda pastahaneler ve evler için gazlı ve elektrikli fırınlar geliştirildi.

Sanırım bu gazlı ve elektrikli fırınlar sokak simiti dediğimiz hamur yapım tekniğindeki simiti pişirmek için yeterli değil.

Bu yüzden daha kolay pişmesi ve daha yumuşak bir hamur için süt vb ek katkılar ile farklı bir simit türü üretildi.

İnsan hiç alakası olmayan bir konuda bu kadar yazı yazar mı ya hu?
  • John Bloor  (02.12.19 10:26:23) 
pastane simidi x satiyorsa sokak simidi 10x satiyordur. tuketim alani itibariyle daha dusuk maliyetli olanin sokakta satilmasi daha mantikli. bir de pastane simidi sokak simidinin turevi aslinda. ilk once sokak simidi vardi. zaman icin de pastane simidi turedi ama sokaktakinin yerini alamadi.


  • jimicik  (02.12.19 11:11:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.