[]

JS uzmanları gelin

JS'ye nereden başlayım da cidden bu konuda uzman olayım?

ps: orta seviye kullanabiliyorum.

--

İki yıldır web developer olarak çalışıyorum. iyi kötü backend ve frontend bilgim var. dom manipulation, ajax işlemleri falan filan modern bir web uygulamasında olan bir çok şeyi öğrene öğrene yapıyorum. yani bilmiyor değilim, kısaca orta seviyede biliyorum.

ama ben ciddi ciddi bu konuda iyi olmak istiyorum. kitap yazacak kadar iyi olmak diyelim. under the hood dediklerini bilecek kadar. en baştan başlamayı düşünüyorum temelde atladığım noktalar vardır diye. nereden nasıl yapalım?

 
Tamamen herhangi platform (web, server, mobil vs ) bagimsiz ve hernangi bir kutuphane/framework (jquery, react vs) bagimsiz temel javascript yani vanilla js ogrenmek icin bence birkac temel adim var.

- en basta ES6 oncesji javascript dilini bilmek gerekir, degiskenler, donguler, karar yapilari, diziler vs.
- daha sonra fonksiyonlar. function expression ve function description farki.
- hoisting
- prototype
- this
- Object ve this
- call, apply, bind
- inheritance
- closure
- higher order functions
- currying
- monads
- En onemlisi: Event loop nedir nasil calisir
- use strict
- chain functions
- functor
- memoization
- immutable kavrami
- pass by reference/ pass by value


Daha sonra da ES6 ve sonrasi javascript
- import-export, require-module.exports
- arrow functions
- Set, Map
- Class
- for..of, for...in
- symbol
- promise
- async/await
- generator
- proxy/reflect
- spread operator

Buraya kadar olan kisim javascript dilinde uzmanim diyen birinin iyi bilmesi gereken konular. Aralarinda atladiklarim vardir ama bunlar cok temel konular ve en buyuk yapilan hatalardan biri de bunlar bilinmeden framework ogrenilmeye calisilmasi.
bu konularin kimi javascript diline has konular, bazilari da javascript de yaygin kullanilan genel yazilim muhendisligi konulari.

daha sonra da javascript kodunun calisacagi ortama gore degisen konularda ilerleyebilirsin
- Browser: DOM, BOM
- Server: Node.js

Daha sonra da kutuphane/Frameworkler geliyor (bunlardan diledigine yonelebilirsin)
- React
- Vue
- Angular
  • emrahday  (29.11.19 16:20:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.