[]

Veganlar niye şeylik yapıyor

Yani ne bileyim, herkes kendileri gibi olsun istiyorlar. İnstagram'da takipleştiğimiz bir vegan kız var. Arada hikaye atıyor, kediyle ineğin fotoğrafını yanyana koymuşlar ve altında da ''aralarında fark yok. Birini yiyorsunuz, diğerini seviyorsunuz'' falan yazıyor. Sonra o sayfalara girip bakıyorum meraktan. ''Suça ortak olma, vegan ol'' gibi paylaşımlar var sürekli. Vicdan yaptırıyorlar adama :D Sen yeme eyvallah ama kendi çapında yeme yani. niye herkes vegan olsun istiyorlar.

*Miting gibi bir şey yapmışlar, ellerinde ''suça ortak olma, vegan ol!!'' yazıyor. hani eşcinseller de eylem meylem yapıp yapıyor ama, hepiniz şey olun demiyorlar. Saygı maygı arıyorlar. Bunlar direkt bana suçlu muamelesi yapıyor lan :DD


 
Rahatsızsan takip etmeyebilirsin. Hesabını sana zorla mı takip ettiriyor? O öyle düşünüyor ve bunu savunuyor.


  • rock n roll  (27.11.19 20:54:18) 
İggy pop, arkadaş rahatsızlığını dile getirmiş. Ben de rahatsız olduğun durumdan bir nebze olsun uzak kalabilmek için sosyal medyadan takip etme diyorum. Yani rahatsızlık duyduğun bir konu var ve her instagramı atışında ya post olarak ya story olarak karşına geliyor takip etmezsen sinirin daha az bozulur diyorum. Ben mesela rahatsızlık duyduğum bir şeyi takip etmiyorum.


  • rock n roll  (27.11.19 21:26:42) 
Herkesin vegan değil ama vejetaryen olduğu bir dünya daha güzel olabilirdi. Ya da en azından hayvanların endüstriyel tüketim için üretilip tüketilmediği bir dünya çok daha sağlıklı ve yaşanabilir, iyi olurdu. Şimdi böyle bir dünya için uğraşan insanlar var. Bazen sadece senin bir eylemde bulunman nitelikli değişim yaratmaz. Kolektif bir eylem gerekir. Bu da mevzunun politik yanıdır. Bu nedenle her ne kadar veganlığı savunmasam da başkalarını da vegan yapmak için uğraşanlarını haklı buluyorum. Seni sadece biçimsel olarak rahatsız ediyor olabilir. Çünkü içeriğinde rahatsız edici bir şey olduğunu sanmıyorum.


  • prole  (27.11.19 21:28:19) 
Abi rahatsız olduğum falan yok. Gülerek anlattım olayı, vicdan yaptırıyorlar diyorum ne rahatsız olucam. Ben takılmam öyle şeylere.

Merak ettim sadece bu yani :D
  • eazy  (27.11.19 21:32:22) 
takılma hocam böyle şeylere sen de muziplik yap üstüne git pirzolalı storyler paylaş ne bileyim. veganlık nedir ya on binlerce yıllık alışkanlıklara savaş açmak komik komik şeyler :)


  • heidi'nin dedesi  (27.11.19 21:49:35) 
Bilimsel olarak da, insan doğası olarak da yanlış yoldalar. Kendileri için demiyorum isteyen istediğini yer de, herkes kendileri gibi olsun istiyorlar. 10bin yıldır et yiyen peynir yiyen yumurta yiyen insanların bundan vazgeçmesini bekliyorlar ve bunu mümkün sanıyorlar. Çok kavgacı gürültücüler, saldırganlar. Saldırgan oldukları için de ideolojileri kendilerini bağlar diyemeyiz.
Bence psikiyatrinin ilgi alanına giriyor ama detay verip lince uğramıym şimdi.

  • Trene çelme atan adam  (27.11.19 22:14:07) 
Evet, bir veganin cikip da "Yeter, daha da kimse vegan olmasin. Cok populer oldu veganlik, cok ayaga dustu!" dedigini gormedim. Veganlar, herkesin vegan olmasini ister.

Yeme, kendi capinda yeme derken? Brokoliden degil, norolojik sistemi gelismis, sosyal canlilardan bahsediliyor:

a-"Mesela ben pirasa yemek istiyorum, bu konuda sabit bir fikrim var." deseniz, "Eazy kisisel bir tercih yapmis ve buna saygi gostermeliyim." diyebilirim.

b- Eazy gidip bir adamin kolunu bir inegin icine sokarak dollendirilmesine ya da inegin govdesine delik acilip daha ucuz ve pragmatik bir sut makinesine donusturulmesine neden oluyorsa,buna saygi gostermem. Bir hayvani bir yerler tikip, su hale getirmeleri (www.kisa.link ) benim icin suctur. Ama karsiliginda saygi da beklemem.

Nicin?

Veganlara gore hayvanlari oldurmek, hayvanlari somurmek, eglence sektorunden tutun tum diger sektorlere hayvanlari alet etmek suc olmasi gereken seyler. Veganlarin anlayisina gore hayvanlar da bir "birey" gibi ozgurluklere sahip olabilmeli. Bu ozgurluge tecavuz edildiginden "suca alet olma." diyorlardir.

"Bize saygi gosterin biz, biz ust-irkiz, VEGANIZ" diye bir akim yok, boyle olusumlar yok. Kendini üstün gorme zaten karsi cikilanin ta kendisi: türcülük. Kisisel olarak o kadin sizden bu nedenle saygi gormek isteyebilir. Ama sordugunuz sey sanirim "genelde veganlar niye x yapiyorlar?" konseptindeydi.

Sevgi kelebeklerinden hardcore aktivistlere her cesit vegan birey var, her toplulukta oldugu gibi.
  • buf-e kür  (27.11.19 22:32:43 ~ 22:34:57) 
veganlar (en azından çoğu) hayvan ürünü tüketmeye değil, endüstriyel üretime karşılar. fikir sömürüden ortaya çıkmış bir fikir. doğamıza uygun/aykırı konusu değil. günümüz şartlarında şehirde endüstriyel üretime bulaşmadan hayvan ürünü tüketmenin imkanı olmadığı için otomatik olarak hayvan tüketimine karşı duruyorlar. öncelikle bunu anlamak gerek.

kadına şiddetle ilgi post atan birine "uff bunu niye bizi dayatıyorlar, niye herkes kadın şiddetine karşı olsun istiyorlar?" demek ne kadar abuksa vegan söylemlere böyle üst perdeden alay edercesine karşı çıkmak da saçma geliyor bana. tüm hayatını bir ideal üzerine kurup alakalı alakasız her yerde bunu dillendirip ortamı geren insan bana da itici geliyor, ama bırakalım da basit bir instagram postunu bari paylaşabilsinler. miting yapabilsinler. döviz taşıyabilsinler. rahatsız oluyorsan bakmayıverirsin.
  • sir gawain  (27.11.19 23:20:13 ~ 23:21:22) 
@buf-e kür gönderdiğiniz linke tıkladım ve inanamadım gerçekten insanlığın gittiği nokta tiksindiriyor iyice! Allahım ya hiçbir şekilde kendilerini bizden kurtaramıyorlar, bizden hesap sormalılar, evet!

Onun dışında vejeteryan olmak isterdim fakat vegan hayır. Ayrıca dikkat ederseniz genellikle zengin tercihidir, maalesef orta halli olup sağlıklı vegan olmanız çok zor. Ve evet benim de zaman zaman vicdanımı yoklar bu durum, her türlü iki yüzlülüğe sahibiz yapacak bişey yok.
  • Cremisi  (27.11.19 23:34:35) 
Burada Sabah gibi (veya Sözcü gibi) "tık" için her türlü palavrayı yayınlamaktan çekinmeyecek çürümüş türk basını ürünlerinin bilgi kaynağı gibi gösterilmesini trajik buluyorum. İneklere üretim değil araştırma amaçlı uygulanan operasyonun ne kadar etik olduğu tartışılır tabi ve bana göre de rahatsız edici ama delikten gdo'lu yemi boşaltıp alttan süt alma kısmı zırva tabiki. İsteyen ne olduğunu "kanüllü inek" veya "cannulated cow" şeklinde araştırabilir.
tr.wikipedia.org

Soruya yanıt: Vegan içerikleri takip etmediğim için pek karşılaşmadım ama başka insanların yaşam biçimlerine karışmak milli geleneğimiz olduğu için şaşırtıcı değil.
  • mikro patlama  (25.11.20 01:19:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.