[]

galler iskoçya irlanda falan neden birleşik krallığa bağlı?

neden buna izin veriyorlar. kendilerinin ingiliz bir kral yada kraliçe tarafından yönetilmesine izin veriyorlar?




 
irlanda bağlı değil. kuzey irlanda bağlı.

büyük britanya ve kuzey irlanda olarak geçiyor zaten topluluğun adı. bir de irlanda cumhuriyeti diye bir ekip var işte o da yeşil turuncu beyaz bayraklı arkadaşlar.

galler farklı dil konuştuklarından dolayı falan pek de çok mutlu değil farklı kültürler onlar bunlar ve genel olarak tarihte galler prensi sembolik olarak unvanı alıp pek ilgilenmemiş ülkeyle o yüzden uzun yıllar sorunlar yaşamışlar. şu an charles ile durum nasıldır tam olarak bilemiyorum.

son brexit olaylarıyla kuzey irlanda ve iskoçya ab'de kalmayı istediğinden dolayı şu anda bir parçaları olmak pek hoşlarına gitmiyor bildiğim kadarıyla ancak öncesine dair ne kadar mutlular ne kadar değiller araştırma fırsatım olmadı.
  • isvicre rakisi  (26.11.19 13:09:45) 
ekonomik acidan kendilerini dondurebilecek gucleri yok, iskocya daha yeni referandum yapti ayrilmamayi tercih etti mesela. dunyanin en guclu devletlerinden biri diplerindeyken napsinlar parasiz?


  • in vino veritas  (26.11.19 13:09:55) 
Bunun nedenlerinden biri, orada krallık hanedanlıklarının sürekli el değiştirmesi. Misal bugünkü Windsor Hanedanı esasında bir Alman hanedanı olan Hanover Hanedanının bir alt kolu olan Saxe-Coburg-Gotha Hanedanı, sonra Elizabeth'in dedesi bu isim çok Alman duruyor deyip Windsor Hanedanı olarak değiştiriyor, ondan önceki hanedanlık da Stuart Hanedanı, Stuart Hanedanı normalde bir İskoç hanedanlığı, kurucusu da Braveheart filminden aşina olduğumuz Robert the Bruce'un torunu II. Robert. Robert the Bruce'un çocuğunun çocuğu olmayınca, İskoçya'da Stuart Hanedanı Krallık yapmaya başlıyor, Stuart hanedanını kuran kişi de Robert the Bruce'un kızı Marjorie Bruce'un oğlu II. Robert. Buraya kadar olan kısım İskoçya'yla ilgili, yıl 1370 küsur.

Dönelim İngiltere'ye, İngiltere diyorum zira o dönemde henüz Britanya yok, İngiltere'yi bu dönemde yöneten aile, Tudor Hanedanlığı, bu aile 1600'lü yılların başına kadar İngiltere'yi yönetiyor ama senin sorularından birinin cevabı burada, İskoç Krallığı üstünde bir hakları yok Kuzey İrlanda ve İngiltere üstünde hakimiyetleri var. Hanedanın son hükümdarı da 1. Elizabeth. Elizabeth çocuksuz ölünce, hanedana en yakın aile olan İskoçya'daki Stuarth Hanedanının kralı 1. James İngiltere kralı oluyor, zira Annesi Mary Stuart'ın büyükannesi, daha önce Tudor Hanedanlığında krallık yapmış 8. Henry'nin kız kardeşi Margaret Tudor, bu akrabalıktan faydalanarak İngiltere'nin de kralı oluyor, ama bu krallıkları birleştirmiyor hala üç ayrı ülkenin ayrı ayrı kralı oluyor, ta ki Birlik Kanunu çıkana kadar. Birlik Kanunu çıktığında, ki bu da Kraliçe Anne dönemine denk geliyor, İngiltere ve Kuzey İrlanda Krallığı, İskoçya ve İngiltere meclislerinde çıkan kararla birleşip Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda imparatorluğu oluyor. Yani bu kendi tercih ettikleri bir durum gördüğün gibi kimse zorla birleştirmiyor, bugün nasıl ki İngiltere Kraliçesi İskoçya'ya hükmediyorsa, zamanında İskoçya Kralı da İngiltere'ye hükmetmiş bunu da kabul etmişler. Yarın bir gün biz ayrılmak istiyoruz derlerse de ayrılırlar, kimse de engel olmaz.
  • angelus  (26.11.19 14:24:33) 
galler'de artik farkli dil konusulmuyor, o is sembolik. bi cok galler dogumlu is arkadasim sadece 3'e kadar saymayi bilecek kadar dil hakimiyetleri var. kultur de tamamen ingiliz kulturu, bi farki yok


  • try again fail again fail better  (26.11.19 14:56:37) 
iskoçya bağlı çünkü 1603te iskoçya kralı ingiltere kralı oluyor, 1707de iki krallık birleşiyor, tek krallık oluyor.
buna itiraz eden iskoçlar iki defa ayaklanıyor ancak başarısız oluyor.
sonra 1801de irlandada aynı krallığa katılıyor. birleşik krallık oluyor.
1800lerde kimse ayaklanmıyor çünkü zaten dünyanın bir numarası durumunda bir ülke oluyorlar.
irlandalılar birinci dünya savaşında ayrılınca bugünkü büyük britanya ve kuzey irlanda birleşik krallığı doğuyor.
şu an iskoçyada bağımsızlık hareketleri var ancak sonuca ulaşamıyorlar. tam destek yok.
galler zaten ufacık ülke, neden ayrılsın. takılıyorlar öyle.

bu ayrılma fantezisini anlamıyorum. ayrılınca ne olacak ki. katalanları falan da anlamıyorum. ayrılmak değil birleşmek gerekir bu çağda.
  • dafuq  (26.11.19 15:20:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.