[]

Tadilat yaptirirken dikkat edilecekler

Merhaba arkadaslar;

Evin tadilati icin birkac firmadan haftasonu teklif alacagiz. Ev bos ve her sey yapialicak.
Kombiden Parkeye, su tesisatindan elektrige her sey degisecsk .
Teklif alirken nelere dikkat etmeliyim? Sozlesme yapmak gerekiyormus
sanirim. Sizce anahtr teslim anlasmak mi yoksa malzemeleri kendimiz almak tek tek
yaptirmak mi mantikli?
Ankara’da guvendiginiz bir tadilatci varsa oneri de alabilirim. Ama ilk etapta nelere
dikkat etmeliyim soylerseniz sevinirim. Maalesef alakadar oldugum konular
degil. Hani surda su malzeme olsun onerilerinizi de not edebilirim. tesekkurler

 
İşi vereceğiniz kişinin referanslarına mutlaka bakın,

Daha önce de bu tür tadilatlarda tecrübesi olan birisi olduğuna emin olun. Hani adam alçıpan/boya/kartonpiyer işindedir, diğer ustaları da ayarla bu işi hallederim kafasındadır, eline yüzüne bulaştırır vs.

Mutlaka sözleşme yapın,, her şeyi ayrıntılı yazın ama bir şeyler ters gittiğinde bu sözleşmenin pek de bir işinize yaramayacağını bilin.

Eğer her gün bir kaç kez eve uğrayıp işi takip edemeyecekseniz en güzeli anahtar teslim vermek.

Ama işleri birbirinie karıştırmadan verin işi, nasıl anlatsam?

Mesela Komple tesisat değişimi, doğalgaz kombi döşenmesi işini ayrı verin. Bunun için bir kaç firmadan ayrı ayrı fiyat alın.

Çünkü diğer tadilat işini vereceğiniz firma/kişi de aynen bunu yapıp aldığı fiyata bir de kar ekleyecek.

Aslında şu başlıklar altında ayrı ayrı teklifler alıp, toptan anahtar teslimi aldığınız fiyatlar ile karşılaştırabilirsiniz.

Su ve doğalgaz tesisatı,
Çelik kapı,
Mutfak dolabı ve iç kapılar,
Parke,
Kırım, döküm, moloz kaldırma, alçı, boya, kartonpiyer
Banyo ve wc,

Son iki satırdaki işleri birleştirebilirsiniz de, çok büyük karınız olacaktır böylece.

Ne olursa olsun veremlik bir süreç sizi bekliyor, kolay gelsin.
  • John Bloor  (26.11.19 10:57:56) 
Hocam bu tamamen nasıl bir tadilat istediğinize bağlı. Çok ekonomik olsun istiyorsanız, bir firma ile anlaşırsınız, size malzemelerin renklerini seçtirir ve anahtar teslim yapar. Kötü olmaz ama TOKİ evi kalitesinde veya bir seviye üstü ürün alırsınız. Ama mesela laminat parke değil de lamine olacak, banyo modern olacak, seramikler 60x60 rektifiye bilmemne mazleme seçeceğim diyorsanız, tadilatçıyla sarf malzemeler (çimento, kum, alçı, derz vb.) ona ait olmak üzere anlaşırsınız. Yapılacak yerleri beraber karar verirsiniz. Size alacağınız malzemeler miktar ve adetlerini verir siz de ona göre alır teslim ettirirsiniz ve o imalatı yapar.

Sizin alacağınız malzemeler seramik, vitrifiye (klozet, lavabo, batarya), elektrik anahtar ve prizleri ile sınırlı kalabilir. O yüzden çok sıkmayın kendinizi, ne alınacak onu bunu unuttum mu falan diye. Ankara'da Keklikoğlu, Keyhan, Funda vb. yerler var bunlardan fiyat alır sonra da pazarlık yapar alırsınız.

Parke için de parkeciden beğenip, fiyat alıp pazarlığını yapacaksınız ve onların ekibi gelip yapacak. Sizin tadilatçı altını hazırlayacak. Zaten en son yapılır parke veya halı istiyorsanız...

Tesisat (elektrik ve su falan) için yine sizin tadilatçı altyapını yapar, sizin alcağınız klozet, lavabo, batarya, küvet, elektrik armatürleri, prizler vb.nin montajını yapar. Burada sadece ekstra kombinizi de değiştirecekseniz, onu için ayrıca bir kombi ciyle anlaşmak zorunda kalacaksınız. Belki bunu tadilatçınız da yapar ama kombi ve radyatör de seçilebilecek şeyler olacağı için siz anlaşın. Kombi tesisatını döşemeden kılıflı boru ile götürsünler, açıkta boru olmasın.

Ayrıca bir mobilyacı ile anlaşmanız gerekir. Yapılacak iş aşağı yukarı belli olduğunda (kapı adetleri, dolap boyutları vb.) gider bu bilgilerle teklif alırsınız, malzeme seçersiniz, sizin tadilatçı ile irtibatlarsınız ve onlar zamanı geldiğinde gelip montajını yaparlar.

Bir de ankastre mutfak istiyorsanız, yine mutfakçı ile anlaşacaksınız. Ama yok öyle sıradan bir mutfak olabilir diyorsanız mobilyacı da halleder.

Dış kapı değişecek ise, çelik kapı imalatları 1-1.5 ay kadar sürebiliyor. Hoş krizden ötürü hala öyle midir bilmiyorum ama siz özel bir şey isterseniz yine o kadar sürer. Çelik kapıcı ile önceden anlaşıp imalatını yaptırın hazır beklesin.

Pencereleriniz değişecekse yine bir PVC veya alüminyum doğrama yapan firmadan fiyat alırsınız, onlar gelip montajını yaparlar.

Ben işin tamamını bu tadilatçıya bırakmanızı önermem. Kafasına göre basıp gidebilir, çıkma malzemeleri kullanabilir falan sonra beğenmezsiniz ve anlaşamazsınız.

Malzemeleri siz seçin ve alın. Hergün mutlaka gidin ve takip edin. Beğenmediğiniz, eğri büğrü yaptıkları işi yerinde düzelttirin. Önden para vermeyin ve vermeyeceğiniz, yaptığı işi göre ödeme yapacağınızı açık açık belirtin. Malzemeleri siz aldıktan sonra bahsettiğim sarf malzemler ve işçilerin yevmiyelerini verecek kadar parası olmayan adama da iş vermeyin. Aynen yüzüne söyleyin böyle.

Asma tavan yaptıracaksanız da tadilatçının tanıdığı vardır mutlaka o yapar.

Size bazı numaralar atarım.
  • malheiros  (26.11.19 11:19:16 ~ 11:19:49) 
Öncelikle çok detaylı bir araştırma yapmanız lazım.

Yapılacak işleri merkezlere bölün. Örnek:

-Yıkım-döküm-hafriyat
-Duvar örme ve sıva
-Elektrik tesisatı (önemli)
-Sıhhi tesisat - Pis su tesisatı (önemli)
-Islak zeminler
-Kuru zeminler
-Banyo, mutfak ve diğer(gömme dolap,yüklük vs.) sabit mobilyalar.
-Diğer işler (sauna, şömine vs.)

Ana maliyet merkezlerini belirlediniz.

Proje önemli. Tavsiyem parası neyse verilip detaylı proje üzerinden iş yapmaktır. Zira ne yapacağınızı bilmezseniz ustaların "şunu şöyle yapalım abi" dediği herşeye tamam derken bulursunuz. Mimar veya iç mimara bu iş için vereceğiniz para gözünüze batmasın.(bunun piyasasını bilmiyorum)

Buradaki her maliyet merkezinin sarf malzeme kalemlerini detaylı bir şekilde araştırınız ve fiyat araştırması yapınız.

İyi bir ustanın günlük maliyeti 300-400 TL yardımcının ise 150-200 TL arasındadır. Ustalar en az 1 yardımcı ile çalışır. Fiyatlar şehirden şehire değişiklik gösterebilir.

Projeniz hazır ve seçtiğiniz malzemeler belli ise bir avukat ile proje üzerinden sözleşme taslağı hazırlayın. Yukarıdaki maliyet merkezlerini tek tek detaylayın ve madde madde teklif tablosu haline getirin. Örnek:

56 m2 fayans işi: 1.kalite full polish x marka fayansların yönü projeye uygun bir şekilde 3 cm süpürgelik ile birlikte terazide döşenmesi: fiyat: "boş bırakın teklifi yapacak firma yazacak"

yaptığınız sözleşmedeki maddeleri çevre ve şehircilik bakanlığının güncel (git: webdosya.csb.gov.tr ) kitabından almanız olası anlaşmazlıkta bilirkişinin kararını kolaylaştıracaktır.

çok detaylı yazdım ama anlaşmazlıkta en az zararı bu şekilde görürsünüz.
  • hidrolikortakol  (26.11.19 11:47:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.