[]

kanada'da hemşirelik alanında lisans yapmak mantıklı mı?

2 senelik bir program buldum:

www.bachelorsportal.com

30 yaşındayım ve işsiz bir mühendisim. kanada'da bölümümle ilgili yüksek lisans yapsam iş bulamam düşüncesi var (çevre mühendisiyim). acaba hemşireliğe orada sıfırdan başlasam mantıklı olur mu? iş imkanı bildiğim kadarıyla daha fazla çevre mühendisliğine göre. türkiye'de hemşireliğe başlasam ve yüksek için kanada'ya gitsem ömrümün 4 senesini daha yemiş olurum gibi geliyor.

fikriniz nedir? alternatif bir bölüm de söyleyebilirsiniz...

 
Torpilin, referansın yoksa yüksek yapsan da iş bulamama ihtimalin yüksek. Ama hemşirelerde atanamıyor artık. Başka bir bölüm düşünsen daha iyi gibi.


  • insomniac  (24.11.19 14:30:26) 
@ insomniac
garip bir yorum olmuş, neye dayanarak yazdınız acaba?

şu anda hatırlamıyorum ama british columbia ya da manitoba'da hemşire in-demand occupation listesinde bulunuyor evet. mantıklı gibi duruyor.
  • fxinturevi  (24.11.19 14:33:38) 
Humber College'da okumak size bir şey getirmez. bu arada fiyat international öğrenciler için genelde x2 x3 oluyor. onu da iyi araştırın.


  • fxinturevi  (24.11.19 14:34:37) 
Türkiye için yazdım. Eskisi gibi kpss ile atanamıyorlar. Özel sektörde bitik


  • insomniac  (24.11.19 14:34:55) 
ise giris sistemi varsa, yerlestirme, calisma izinleri sorun olmayip kolayca olabiliyorsa bu mantikli aslinda. ömrünüzün 4 senesini yemek filan cok sacma bakis acisi, büyük ihtimal 65 yasina kadar minimum calisacaksiniz. 30 sene aktif olarak yapacaginiz meslek bu olacak yani.


  • duygusuzromantik  (24.11.19 14:59:24) 
@fxinturevi

Neden Humber College'de okumak bir sey kazandirmaz? fiyat 15k cad international student icin.


@duygusuzromantik

Valla yurt disinda bir an once calisma imkanim olacaksa turkiyede 4 sene harcamayayim dedim.
  • s0phiesw0rld  (24.11.19 16:03:52) 
hemşireliği uzun vadede benimseyerek yapabileceğini düşünüyor musun, tek atımlık kurşunun var. bence forklift ehliyeti al veya kaynakçılık öğren.


  • carisch  (24.11.19 17:34:06) 
yaban ellerde napacaksın hemşireliği? gazaltı kaynak falan öğren.
afrikanın 16 kişilik köyünde de iş bulursun torontoda da.
trde hemşirelikten atanamamak için özel çaba sarf etmek lazım. 3bin kişi 5bin kişi alıyorlar, 75 yapsan atanıyorsun.
  • denek hayatım  (24.11.19 18:20:29) 
Hemsirelik sevebilecegim bir meslek, yazilim gibi zor ve bilgisayar basinda da degil, daha sosyal ve aranan bir meslek gibi. Ama 2 senelik Humber kolej ile meslek edinebilir miyim, orasi muamma tabi.

Alternatifleri de degerlendiricem, tesekkurler cok.
  • s0phiesw0rld  (24.11.19 19:35:52) 
durum1: önerim şu, eğer dilin iyi durumda ise, yani ielts ortalama 7,5 üstü ise;

okumakla uğraşma ve express entry'e başvur, çıkar ise kanadaya gider çevre mühendisliği ile ilgili bir işe başlarsın fakat her halükarda çevre mühendisliği gibi bilgi odaklı ve üst seviye bir iş için iyi ingilizce gerekecektir.

durum2: eğer dilin ortalama (b1-b2 seviyeleri) ise ve express entry ile uğraşmayayım, yaban ellerde çevre mühendisliği yapacak kadar yetkin hissetmiyorum diyorsan,önce bir bir college'nin dil okuluna yazılıp git. oraya gittiğinde şehri ve okulu da gözlemlersin istersen aynı okulun ya da başka bir okulun 1 yada 2 yıllık olan meslek okuluna yazılıp kanada'da devam et. eğer bir bölümün ön hazırlık sınıfında isen dil okulundayken öğrenci statüsünde oluyorsun yani part time çalışma iznin oluyor. taksi şoförlüğünden, pizza kuryeliğine, bulaşıkçılıktan, kasiyerliğe zırtapoz bir işe girip hem yeni mesleki bölümünün için dil okuluna gider hem de çalışırsın. meslek okulunu bitirmen akabinde 2 veya 3 yıl oturum ve çalışma izni veriliyor. iş buldukça ebediyete kadar uzatırsın.

her durumda cebinde en az, 60-70 bin tl (10-15k can. dol.) olması gerekiyor. hatta hiç bir bok yapamayıp ühühü ühü diye ülkeye geri de dönebilme durumun olmalı ki bunu da göze almalısın.

kanadaya gitmedim, gidip dönen, orada kalan ve internetten araştırdıklarımı yazdım. bir ara ben de düşünüyordum.
  • erteler  (24.11.19 20:24:12) 
@erteler

çok teşekkürler detaylı bilgi için. maalesef ielts'ten 7.5 alacak kadar ingilizce bilmiyorum. dil kursu için gitmek daha mantıklı. meslek okulu diyerek lisanstan farklı bir eğitim türünü mü kastettiniz?
  • s0phiesw0rld  (24.11.19 22:48:27) 
@erteler
verdiğiniz bilgiler tam doğru değil. 1. seçenek tamamen yanlış, 2. seçenek kısmen doğru.

7.5 değil 9 bile alsanız Express Entry için puannız yetmez şu anda. Extra bir şeyler yapmanız lazım, ki o da Canadian Work Experience şu an için. Hatta 2 sene çalışsanız bile yetmeyebilir puanınız.

2. seçenek için de her college programından sonra çalışma izni alamıyorsunuz. Designated olması gerekiyor. Ardından okulun uzunluğuna göre 8 ay ila 3 yıl arasında Post Graduation Work Permit veriliyor. İş buldukça ebediyete uzatmak gibi bir durum yok, zira PGWP'nin uzaması gibi bir durum yok. İş verenin size sponsor olması gerekir ki statünüzü değiştirebilesiniz.


Şimdi hemşirelik kampüsünün nerede olduğuna baktım, North Campus'teymiş havalimanının yanı. Neden işinize yaramaz çünkü iki gün sonra ben Kanada'da kalayım derseniz, herkes Ontario'ya geldiği için burada immigration şartları çok daha zor. O yüzden daha kenar bir yerlere gidin. Atlantik kıyıları olabilir, kuzey olabilir. Kaldı ki yaş 30. Karar verme, gelip okuma falan derken 33. 34-35'e kadar immigration başvurularınızı yapsanız iyi olur çünkü yaş geçtikçe aldığınız puan da düşüyor.

Ve tabi gelirken cebinizde para olsun. Hiç olmazsa 1 senelik kiranızı ödeyecek kadar paranız + 5,000 CAD koyun. Diğer türlü de yaşarsınız ama çile çekersiniz.
  • fxinturevi  (24.11.19 23:23:03) 
1. humber college'da (ve diger hemen hemen her yerde) nursing 4 yil, 2 degil: healthsciences.humber.ca
2. kabul almak icin bazi akademik sartlari var, lise seviyesinde su sekilde kimya, biyoloji, matematik vs almis olmalisin gibi.
3. ingilizce gerekli zaten, bilmiyorsunuz gene kabul alamazsiniz.
4. senelik $18K tuition fee var yabancilara. gene yukaridaki linkte mevcut bir bilgi.
5. Hangi universitelerin college'larin mevcut oldugu belli zaten. Direk universitelerin sitelerini acarak yapin arastirmanizi. bachelorsportal.com gibi dandik sitelerden gelen bilgi yarim olur.
  • hot potato  (24.11.19 23:26:05 ~ 23:29:54) 
kanada'da tip her turlu muhendisligi dover. ama, senin durumunda bir an once sisteme girmek icin eger meslegimi seviyorsam ben olsam meslegini seviyorsan cevre muhendisliginden devam ederim. hemsireligin yolu uzun, sana pahaliya patlar.


  • cooperr  (25.11.19 07:30:19) 
@fxinturevi

benim üstte yazdığım 2 durumdan 1.'sine tamamen yanlış, .2sine kısmen doğru demiş.

ben ielts ortalama 7,5 üst alan kişi kesin express entry kazanır demedim. başvurur ve yaşı itibariyle eğer büyük handikapları yoksa express entry kazanma olasılığı yüksek olduğunu söylemek istedim. kaldı ki kanada bu yıl bile yabancı işçi ve genç nufus arzı ile ilgili açıklamalar yaptı. kısa bir bilgilendirme olsun diye yazayım, alanında lisans eğitimi, iş tecrübesi, evli olma, 35 yaş altı olma durumları ciddi avantaj oluşturuyor express entry kazanmak için.

2.durumda ise college bitirdikten sonra verilen Post Graduation Work Permit ile kişi iş bulur, anormal sorunlu bir insan değilse PGWP süresi içinde çalışırken ya mevcut iş yeri ile, ya da ayrılıp başka bir yer ile tekrar kontrat yapar ve yeni çalışma izni ile devam eder.Yani uzun vadede vatandaşlık almak için bir sürece girmiş olur. Burada en kritik olay zaten bir şekilde 5-6 ay bile olsa Kanada'da iş tecrübesi edinmiş olmak. Ne kadar iş potansiyelini olduğunu görmek için de ca.indeed'e bile girmek yetiyor. Ayrıca işverenler çoğunlukla aşırı şeffaf olduklarından çalışma saatine, alacağın maaşa, neredeyse giyeceğin donun rengine kadar iş ilanına yazıyorlar. Başvurmak için gerekli olan meslek kodunu da yazıyorlar.
  • erteler  (28.11.19 02:48:24 ~ 02:50:27) 
@erteler

Express entry'i kazanır demediğini biliyorum, neden böyle bir şeyi yazma gereği duydun anlamadım. 7.5 deği 9 bile alsa puanı yetmez şu an için demişim zaten. Neresini anlamadın yazdığımın?

Kanada'nın neresinde ne kadardır yaşıyorsun bilmiyorum ama yazdıkların internetten okuyup bildiğini sandıkların gibi görünüyor buradan. CRS sitesine gir, buraya yazdıklarına göre formu doldur sonra git son draw'da kaç puan ile almışlar ona bak. Bilmiyorsan üstelemenin alemi yok.

İlk cevapta yazdım, tekrardan kendimi yormayacağım. Zamanımızı çalmayalım daha fazla. Öğrenmek için bir şeyler soracaksan buyur, yoksa boşuna iddia etme.
  • fxinturevi  (28.11.19 03:04:20) 
@fxinturevi

Konuyu uzatmayacağım, şu an için ielts 9 alsa bile exp.ent. kazanması için yetmez diyorsan, açar mısın?

Şu an express entry kazanmak imkansız değil, belli şartları var ve puanlamaya göre listeye giriyorsun, adamlar alırsa alıyorlar. Ben başvur, hemen kazanacaksın da demiyorum. Resmi göcmenlik sitesinde her bir ayrıntısı yeterince yazıyor. Kanadada oturuyor olabilirsin fakat ielts 9 alsa bile express entry kazanamaz demek için gerekçen nedir yazar mısın?
  • erteler  (16.12.19 06:00:35) 
@erteler
Uzatmayacagim dedikten sonra 1 paragraf yazmissin.

CRS web sitesine gir, oradaki anketi kendine gore doldur. Dili de IELTS 9 yap. Sonra bir onceki draw'da kac kisi alinmis ona bak. Daha sonra puan dilimlerinin oldugu sayfaya git ve en ustten kac kisinin alindigi kadar puani cikart.

1000-900 puan arasinda 1200 kisi basvuru yapmis
899-700 puan arasinda 2500 kisi basvuru yapmis
699-500 puan arasinda 6000 kisi basvuru yapmis

gibi...

Bu draw'da alinan kisi sayisi atiyorum 4500. Ustten -universite tercihi gibi- bu sayiyi geriye dogru dus. 1200'un tamami + 2500'un tamami + 6000 kisiden de 800 alinmis.

Burada onemli olan dilden ziyade work experience ve canadian work experience. ayrica burada okumus olman vs. bunlar puan getiriyorlar. noc 0'da 10 sene tecruben vardir, ielts'in 9'dur, job offer almissindir her seyin hazirdir express entry tabiki yuksek ihtimalle olumlu olur ama sadece ielts'den 9 alayim 90% gecerim gibi bir durum yok.

Tamam?
  • fxinturevi  (16.12.19 22:30:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.