[]

Faiz düştü dolar niye yükselmedi?

Ahmaka anlatır gibi anlatır mısınız? Yıllardır MB faiz artırımı yaptı doları dizginlemek için şimdi dolar diye dizgininden bosanmiyor?




 
Normalde faiz yükseldiği zaman yabancı yatırımcı dövizini alıp Türkiye'de TL'ye çevirerek kolay faiz getirisi alır. Faiz düştüğünde ise cazibesi kaybolduğu için parasını alır gider başka bir ülkeye yatırım yapar. Ülkede yabancı yatırımcı pek kalmadığı için isterse faizler sıfıra çekilsin, alıp da gidecek bir para yok piyasada. Yani faizler rahatlıkla düşürülüyor ve piyasada dövizini satıp gitme yönünde işlem olmayınca dolar fiyatı üzerinde pek etkisi olmuyor.


  • cek  (23.11.19 16:36:29) 
cunku ikisi arasinda 1-1 iliski yok.


  • crucio  (23.11.19 16:44:31) 
yabancı dolar satın alıp yurtdışına çıkarmıyor.

ayrıca döviz alan da yok talep ağır basıyor ama şimdilik, illa hammadde ithalatı yapılır, illa dış borç ödenecek vs.
  • zirvelerin ozgurlugu  (23.11.19 19:03:03) 
Takip ettiğim kadarıyla en büyük etken, bu yıl merkez bankasının  piyasa ile zıtlaşmaması ve erdoğan'ın hakaret yemesine rağmen  abd'ye  abi çekmesi.

2019 için fed (abd merkez bankası) ve tc merkez bankası yanlış bilmiyorsam aynı dönemlerde 3'er defa faiz düşürdüler.
Yılın son toplantıları aralık ortasında bir hafta ara ile yapılacak.

Geçen yıl enflasyonun yükselmesiyle beraber, fed faiz artırırken, mb birkaç toplantıyı es geçmişti.
Enflasyon baskısı ve siyasi mallıklar sonucu piyasa çok kırılgandı.
En sonunda haziran ayında 6,25 olmak üzere yıl bazında  15 civarı  faizi arttırmak zorunda kaldı.

Özetle bu sene  bizim merkez, fed sayesinde iki ayak üstüne düştü.
Fed faizi düşürmeyi kestiği an, bizim enflasyonun yönü ile birlikte şemsiyenin açılıp açılmadığını hep beraber izleyeceğiz.
  • lemon cake  (24.11.19 04:08:06) 
Lemon çok açıklayıcı teşekkür ederim.


  • lion de la Turquie  (24.11.19 14:33:16) 
@cek'in anlattığı gibi bir ters orantı var arada. Ama maalesef bizde Merkez Bankası özerk olamadığı için, üzerinde sürekli bir faiz düşürme baskısı var. Düşük faizde fırlaması gereken doların, Merkez Bankası ve devlet bankaları yoluyla baskılandığı iddia ediliyor. Tabii bu durum sürdürülebilir olmadığı için sonu sancılı olabilir. Youtube'da Murat Muratoğlu ve Atilla Yeşilada kanallarını takip etmeni öneririm.


  • retrofit  (27.11.19 04:58:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.