[]

borsa hk. sorum var, yatırım dünyam uygulaması kullanıyorum

arkadaşlar merhaba,

yatırım dünyam uygulamasını kullanıyorum hisse senedi al-sat işlemlerim için.

ben 1,28'den satın al diye emir verdiğimde bu emirin anında gerçekleşmeme sebebi nedir? halbuki hisse senedinin fiyatı ben emir verdiğimde değişmemiş ve 1,28 olarak görünüyordu. dakikalarca bekledim satın alma gerçekleşmedi.

başka bir sorum daha, portföyünüzdeki hisse senetlerinizin fiyatları arttı satmak istiyorsunuz diyelim. satamama gibi bir ihtimaliniz var mı ? fiyat oldu diyelim 20 lira, 10.000 lotu satacaksınız, emir hemen gerçekleşir mi ve gerçekleşmesi nelere bağlıdır ?

başka bir sorum da iptal ettiğim emirlerin bana bir maliyeti olur mu ?

borsacılar muhakkak aramızda vardır, cevaplarınızı bekleyeceğim.

 
borsadaki hisseleri masada duran bir pasta olarak düşünme, pasta dilimlenmiştir ve herkes kendi payını tabağına almıştır.

bu yüzden sen ben pasta istiyorum dediğin zaman masada hemen alabileceğin bir pasta yok. dilim pastası olan insanlar var. Bu insanlar sana kendi pastalarını senin istediğin fiyattan vermek istemeyebilirler. bu durumda pasta alamazsın.

bahsettiğin 1.28 fiyat son satılan pastanın fiyatıdır. o an satışta olan hissenin fiyatı veya senin hisse alabileceğin fiyatı belirtmez. birisi 1.28'den pastasını satışa çıkarmış, bir alıcı da o pastayı almıştır.

uzun süre 1.28 olarak kalmasına rağmen senin hisse alamamanın iki sebebi olabilir,

1- hiç kimse kendi pasta dilimini 1.28'den satılığa çıkarmamıştır.
2- bazıları kendi pasta dilimini 1.28'den satılığa çıkarmıştır fakat senden önce satın alma emri verenler o pasta dilimlerini almışlardır, sıra sana gelmeden bütün 1.28'lik pasta dilimleri satılmıştır.

bu anlattığım yapı aslında ikinci sorunu da cevaplıyor.

eğer pasta almak isteyen yoksa o pasta elinde kalır. hisseyi satamama gibi bir ihtimalin var teorik olarak fakat hacmi yüksek (alış satış trafiği yüksek) hisselerde küçük yatırımcı olarak böyle bir ihtimalle pek karşılaşmazsın. mesela thy her noktada alıcı bulursun.

eğer düşük hacimli hisselerden birine sahipsen hissenin elinde kalması tehlikesi var tabii.

www.youtube.com
  • aziz dostum jack  (21.11.19 21:48:06 ~ 22:35:08) 
soyle dusun, bi yanda alicilar diger tarafta saticilar var. En dusuk satici diyorki 1,30dan satarim digeri 1,32den vs vs alicilarda diyorki 1,28'den alirim digeri 1,26'dan alirim vs vs . Elinde hisse tutan yatirmci mehmet ben hemen satayim derse 1,28'den alicilara satar. 1,28de bulunan alicilar sirayla alim gerceklestirir. 1,28de alici biterse bi kademe asagi yani 1,26'ya satmaya baslar. yani sen 1,28de siradaydin ama yeterli lot satan satici 1,28 gelmedigi icin alamadin. Hemen almak icin en dusuk saticinin fiyatina emir vermen lazim.
Emir gerceklesmesi icin alici olmasi lazim. eger yeterli alici olursa 20 degil 100 tl bile olsa satarsin. zaten alici olmazsa hisse taban fiyattan islem gorur.

  • 1917  (21.11.19 22:07:34 ~ 22:08:21) 
öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.

söyledikleriniz doğru fakat benim sorumun cevabı bu değil.

bir arkadaşa sorarak hisse senedinin fiyatı 1,28 olmasına rağmen 1,28'den al emrinin niçin gerçekleşmediğini anladım.

alış , satış fiyat farkı var tıpkı dövizlerdeki gibi.

siz bir hisse senedini almak istediğinizde, o anki fiyat 1,21 ise siz 1,22'den satın almak durumunda kalıyorsunuz. ondan dolayı benim girdiğim emir gerçekleşmedi. sistem bir hisse senedini satın ala basıldığında default olarak piyasadaki değerini getiriyor. aynı arayüzde aşağıdaki tabloda alış ve satış fiyatlarını görüyorsunuz, sistemin satış fiyatı bizim alış fiyatımız olduğundan dolayı satış fiyatı 1 puan yukarıda oluyor ve biz o fiyattan almak durumunda kalıyoruz. özetle 1,21 fiyatı olan bir hisse senedini 1,22'den al emri vererek alabiliyoruz.

bu söylediklerim ile ilgili gene yorumunuz olursa buradan okurum. geç dönüşüm için kusura bakmayın.

yeniden her ikinize de vakit ayırıp açıklamalarınızı paylaştığınız için içtenlikle teşekkür ederim.
  • yassayf  (24.11.19 15:32:19) 
siz bir hisse senedini almak istediğinizde, o anki fiyat 1,21 ise siz 1,22'den satın almak durumunda kalıyorsunuz. ondan dolayı benim girdiğim emir gerçekleşmedi. sistem bir hisse senedini satın ala basıldığında default olarak piyasadaki değerini getiriyor. aynı arayüzde aşağıdaki tabloda alış ve satış fiyatlarını görüyorsunuz, sistemin satış fiyatı bizim alış fiyatımız olduğundan dolayı satış fiyatı 1 puan yukarıda oluyor ve biz o fiyattan almak durumunda kalıyoruz. özetle 1,21 fiyatı olan bir hisse senedini 1,22'den al emri vererek alabiliyoruz.

olay şöyle işliyor.

senedi 1,20 500bin lot alış kuyruğu
1,21 755bin lot satış kuyruğu.

1,20 den almak istiyorsan lot adedini yazıp kuyruğa geçeceksin. önce 500k lotu birisi 1,20 ye satacak sonra birisi daha gelecek ya da direk 800 k satacak senin emrine de sıra gelecek. zor bi mantık yok
  • lata  (15.05.20 21:17:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.