[]

elektronik bir ürünü teknik servis için yurtdışına göndermek

bisikletimin km saati bozuldu.. üretici firmaya ulaştım, "cihazı bize gönderin tamir edelim" dediler.. şimdi bu adamlar çin'de.. günlerdir mailleşiyoruz, sorunumla gerçekten ilgileniyorlar.. şu ana kadar uzaktan destekle çözmeye çalıştılar ama olmadı..

ben bu cihazı ptt kargo ile çin'e gönderirsem 40-50lira gibi posta masrafı çıkacaktır.. adamlar bunu tamir ettikten sonra bana geri gönderdikleri zaman über memurlarımız direkt 40-50lira vergiyi dayayacaktır.. cihazın kendisi zaten 250lira..

bu durumda siz olsaydınız ne yapardınız?

1- sıfır cihaza 250lira ödemek mi? (bunun da 50lira vergisi çıksa toplamda 300lira ödenecek)

2- teknik servis yoluna 100lira ödemek mi? bu yolun da ucu karanlık.. yola çıkan cihazın bir daha geri dönmeme riski de var!

"derdim dert değil" diyecekseniz hiç yorulmayın.. kararsız kaldığım için soruyorum :)

 
Bisikletçi arkadaşlarım var onlar genelde kendileri tamir ediyorlar. Facebook'a Engelsiz Pedal yazıp ulaşmaya çalışırsanız belki Çin'deki konuşmaları da gösterip o bilgiler ışığında onlar yardımcı olabilirler ürünü onarmanıza.

Bir bisikletçiye (ve ya Decathlon'un bisiklet departmanına) gösterebilirsiniz.

Diğer seçenek ise, evet Türkiye'de gümrük sıkıntı haklısınız. 250 TL verip yenisi alırdım sanırım. Belki 2. el bulursunuz, ona da bir bakın derim.
  • fxinturevi  (19.11.19 02:03:42) 
Şimdi dikkat ettim ürünün elektronik olduğuna. İstanbul'da iseniz Sirkeci Doğu Bank ya da Kadıköy Yazıcıoğlu Pasajı'na da götürebilirsiniz. Elektronikçiler vardır oralarda.


  • fxinturevi  (19.11.19 02:09:17) 
izmirdeyim.. gps gömülü km saati.. elektronikten anlayan birilerinin görmesi lazım ama buradakilere de güvenemiyorum ki..

üretici firmaya arızanın video görüntüsü attım, ilk defa böyle bir arıza gördüklerini söylediler.. cihazı resetleme + fabrika ayarlarına döndürme + format atarak yeniden kurma şeklinde önerilerle döndüler ama başarılı sonuç elde edemedik.. en sonunda "cihazı bize gönderin inceleyelim" diyorlar.. posta için yetkili kişi kendi adını soyadını ve açık adresini de yazdı..
  • strobist  (19.11.19 03:23:29) 
Bizim gümrüğün huyunu anlat. Sizide yordum sağolun ama sıfır cihaz almam daha mantıklı gözüküyor deyip sıfır cihaz al.


  • sutlu nescafe  (19.11.19 03:44:26) 
Durumu anlat biraz mağdura yatarsan yenisini gönderebilirler belki. Adamlar için de pr olur :D


  • glamdr1ng  (19.11.19 09:21:25) 
Şöyle olabilir mi, göndermeden önce bir belge yazı vs hazırlayıp aletin yanına koyarsınız, hatta gönderim bilgilerini içeren ptt kaydının fotokopisi filan da.

Bunları Türkçe koyun ama, elemanlara da paketi geri gönderirken bu koyduğunuz belgeleri pakete koymalarını söyleyin. Tabi ki ürün satışı olmadığını tamir servis vs olduğunu yazan bir belge de eklesinler.

Paket gümrüğe girdiğinde açıp bakan memur eşşek değilse ürünün yeni alınmadığını ve hikayesini sizin evraklardan anlar.

Sadece gümrük sunum ücreti ile 8-9 lira ödersiniz, olmadı gider anlatırsınız.

Vakit probleminiz yoksa denemeye değer.
  • John Bloor  (19.11.19 09:29:02) 
memur eşşek değilse ürünün yeni alınmadığını ve hikayesini sizin evraklardan anlar, lakin eşşek oldukları için direk vergiyi yazıp geçmeleri çok daha olası. Kargo bedeli vergi kapsamı dışında olduğu halde onu da vergilendiriyorlar mesela. Ben yine de yerinizde olsam ürünü tamire gönderirdim, eğer tamir olmazsa zaten bozuk ürün için posta, gümrük bedeli ödemeniz söz konusu olmayacak. Yani risk çok görünmedi bana.


  • mikro patlama  (19.11.19 13:06:18) 
@mikro patlama

aynen eşek oldukları için o kadar detaya inip yazılanları okuyacaklarını sanmıyorum..
zaten öyle bir açıklama notunu ÇİN'den yola çıkacak olan pakete dahil ettirebilmek zor..

ayrıca arızalı cihazı üretildiği fabrikaya gönderirsem, orada sorunu her türlü çözerler yani..
  • strobist  (19.11.19 15:38:24) 
iletişim kurduğum kişiye bir mail daha attım..

bu tamir sürecinde "kargo + gümrük ödemeleri" bana cihazın yarı fiyatına denk gelecek dedim..
bunun yerine bana özel indirim yapsanız da aynı cihazı yarı fiyatından bir daha satsanız olmaz mı dedim..
en nihayetinde benden kaynaklanan bir arıza değil.. cihaz kendi kendine bozuldu dedim..

isteyenin bir yüzü kara.. bakalım kabul edecekler mi..
kabul etmezlerse de artık giderim aliexpressten yenisini alırım napiym :/
  • strobist  (19.11.19 15:43:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.