[]

pazarlık 101: nasıl yapılır?

hiç yapamadım, hiç beceremem, "10 liraya veriyorsan alıyorum" gibi şeyler demeye bile utanırım.

bu ara araba almayı düşünüyorum. ilanlarda pazarlık sünnettir, araç başında pazarlık olur vs yazıyor. nasıl oluyor bu pazarlık? nasıl yapacağım, ne diyeceğim yani? "dün aynı modelin daha düşük km'lisine baktım, 1000 lira daha az istiyordu" diyemem, utanırım, kızarırım, yalan söylediğimi aşırı belli ederim. daha çok dümdüz "en son kaça bırakıyorsun" diye sorup söylediği şeyi kabul ederim ben. sorum şu: araba pazarlığı nasıl yapılır?

annem çok iyi pazarlık yapar ve çok ucuza getirir alacağı şeyi (kendisi kayserili), hiç anneme çekmemişim. annem gitse pazarlığa en az 2000 tl indirtir fiyatı da şu an o mümkün değil.

 
Pazarlık yapma kabiliyeti içten gelen bir şey, içinde yoksa yoktur hiç uğraşma pazarlık yapacam diye pazarlık yapabilen biriyle git o yapsın pazarlığı. Yoksa en fazla şu kadar olsun dersin adam olmaz der sen de tamam deyip yine adamın istediği fiyatı verirsin, pazarlık olayı cidden marifet gerektiriyor bende de sıfır pazarlık yeteneği var oradan biliyorum.


  • angelus  (17.11.19 11:11:21) 
malın gerçek değerini bilmen lazım bilirsen oluyor. bilmezsen ne kadar pazarlık yapacağınız kim nereden anlasın.
daha önce dedim yine diyorum. sahibinden.com'dan alacağınız araba yazılan fiyatın 4000 tl altına alınabiliyorsa alınır. 2000 kendi zaten pazarlık yapacam diye fazladan yazıyor. asıl pazarlık 2000 tl'nin altı. yani 4000 olan kısmı.

  • turbo sadık  (17.11.19 11:15:20) 
Acemiysen araba pazarligiyla baslama pratige. Harcarlar.


  • la.luna  (17.11.19 11:15:37) 
yoksa yoktur+1

kayserili değil ama benim de annem inanılmazdır bu konuda. ben babama çekmişim. atıyorum 21-22 liralık bir şeye al 20 lira demem diyemem hayatta. o 1-2 lira yoksa bile diyemem o derece. artık saldım. şimdi kız arkadaşım hallediyor öyle işleri, kayserili olmamak benim suçum değil ama kayserili kız sevmemek benim suçum olurdu (:
  • nrmnm  (17.11.19 11:16:37) 
bende pek beceremem bunun üzerine konuşmaya utanırım falan eşim fena pazarlık atar ama benim aklıma bile gelmez.

içinde varsa vardır yoksa yoktur.
  • basond  (17.11.19 11:23:00) 
İlanda yazmayan her küçük detayı karşı tarafa belirtirseniz fiyatın aşağıya çekilmesinde bir koz elde edersiniz. Mesela ilanda her bakımı zamanında yapılmıştır diyorsa ve siz de tümseklerden geçerken ses duyuyorsanız bunu belirtebilirsiniz. Sonuçta bu kusurları yaptırmaya gidince tamirci her birine en az 50-100 lira alır. Test sürüşünü camlar kapalı yapın, sesleri dinleyin. Lastikler ömrünün sonuna yakınsa (10 yıla yakın veya diş derinliği azalmış) bundan şikayet edebilirsiniz. Tek tek toplayın, kabaca size maliyetini hesap edin, karşı tarafa bunu belirtin, fiyat iner.


  • jkg  (17.11.19 11:27:01) 
Kabiliyet falan değil bu iş. Olay piyasayı biraz bilmek ve karşı tarafa ciddi alıcı olduğunu inandırmaktan ibaret. Özel bir yetenek gerekmiyor bence.


  • redskull  (17.11.19 11:47:22) 
Pazarlık kavramının can alıcı cümlesi "En son kaça olur"dur.Dene bak göreceksin gücünü.


  • Godless  (17.11.19 11:59:21) 
Hayatta pazarlik yapamazdim, Israil'de bir urunu yari fiyatina aldiktan sonra super gucumun farkina vardim resmen. Israilliler, bildiginiz uzere, pazarlikta dunya markasi. Ozguven geldi.

Diger yorumlarda uzun uzun yazilmis ama isinma turlari olarak sunu soyleyeyim; gercekten ihtiyaciniz olmayan, alamadiginiz zaman sizi uzmeyecek ama alsaniz iyi olacak bir urun almaya calisin. Ben genelde (x/2)+5 gibi odakliyorum kendimi, ust limit olarak da 1/3 altina tamam oluyorum.

ornegin,
90 TL'lik bir urun icin 45+5 = 50'den girip 60-70'e tamam oluyorum ne kadar lazim olduguna ve istedigima bagli olarak.

ama olaya alismak icin bence asil olay gercekten ihtiyaciniz olmayan bir urunle baslamak. eskiden (ki anneme cekmisim bu konuda) "bu urunu cok begendim ama bu kadar para verebilirim, sizin icin uygun mu?" falan derdim. hayat bana para kimin elindeyse onun daha guclu oldugunu ogretti. simdi "para benim elimde eger istiyorsa orta yola gelmek zorunda" kafasindayim ve 70% calisiyor.
  • fxinturevi  (17.11.19 12:04:46) 
pazarlık bilen biriyle git.


  • scudman1  (17.11.19 12:32:04) 
step 1 : pazarlık sünnettir (prologue)
step 2 : bütçeme uygun bi şeyler bakıyorum (bu rakam çok)
step 3 : ben biraz daha bakınayım pek aklıma yatmadı bu rakam (alternatifli olduğunu gösterme)
step 4 : ufak tefek kusurlar var bunu naapcaz (mala ufaktan bok atma)
step 5 : ben daha vaktinizi almayayım (blöf blöf)
  • sameidiot solo  (17.11.19 12:55:42) 
hic bir sey bilmesek bile sunlari deneyebiliriz:
1- en son kaca olur (misal 5ten koymus)
1.1- ya bu cok, daha in (diyelim 4.5 yapti)
1.2- su (sizin icin oluru 3 ise misal 2) fiyata verirsen alirim
1.3- diyelim 4e indi, hadi 2.5 vereyim anlasalim (goruldugu iki iki lafla elimizden geldigince indirdik)

veya
2- elimde 2.5 var verirsen alirim (hedef verme, bu rakam istediginizden alt olmali cunku herkes ortada bulusmayi bekliyor)
2.1- malin surasi burasi eksikleri vs vs (malin degerini az gosterme niyeti)

pazarlikta birakip gitme BATNA (best alternatif to not agreement) iniz cok iyi biliniz, baskiya boyun egmeyiniz cunku para sizde; ortak nokta bulursaniz alirsiniz; kaziklanmak normal kaziklaninca cok da uzulmeyin herkes super pazarlik yapcak diye bir kural yok.
  • azeroth  (17.11.19 13:40:51 ~ 13:42:21) 
Araba pazarlığında en önemli şey önce modelin piyasasını bilmek, adam zaten piyasaya uygun hatta daha ucuza satıyorsa hiç bir pazarlık yöntemi fayda etmez.

Araç başında pazarlık yapılırken lafı çok uzatmadan şu iki cümle kurulur;

"Son fiyatınız ne olur?"

Son fiyat alındıktan sonra araç biraz daha parmaklanır, ve şöyle denilir;

"valla kardeş mal senin, o fiyatı da hak eder belki, daha düşük teflif etmek belki ayıp olur ama benim bütçem maalesef şu kadar, hani olmaz dersen hak veririm ama maalesef bundan yukarı çıkamıyorum, çıkabilsem hiçdüşünmem."

O sırada satıcıı malına olan güveni ve paraya olan aciliyeti ile alakalı ya verdiği son fiyatta diretir ya da sizin bütçeniz ile verdiği son fiyat arasında bir teklif daha yapar.

Belirttiğiniz bütçeye vermezse telekkür edip düşünmek için zaman isteyin, "sizi de yorduk kusura bkmayın" diyin.

Sabah baktıysanız akşama akşam baktıysanız sabaha telefon edip "kardeş bir arkadaştan x kadar daha borç aldım bütçeyi xy yapabildim, hani sana da uyarsa bitirelim şu işi"

Buna rağmen bu son teklifinize vermiyorsa o fiyata vereceği bir galerici arkadaşı vardır zaten.
  • John Bloor  (18.11.19 10:32:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.