[]

Bu çocuğu kaybediyorum, nasıl kurtarayım?

Birlikte çalıştığım bir arkadaşım var. Daha önce de duyuru açmıştım hatta. Çok iyi bir çocuk, hatta aşırı iyi niyetli, ama bizim işe hiç yatkın değil. 10 yıldır çalışıyor, çok da çalışkan ama yok, olmayınca olmuyor yani, kafası bizim işe hiç basmıyor.

Önce buna kritik iş yaptıramaz olmuştum, elindeki kritik işleri başkasına kaydırıp buna kritik olmayan işler vermiştim (şu konuları çalışmamız gerekiyor çok önemli, işlerin çok yoğunlaşacak diye açıklamıştım). Bir yandan bu arkadaştan sonra işe başlayanlar terfi aldı, bu yıllardır terfi bekliyor. Niye terfi almadığını birkaç defa açıkladık, ama o kendisine haksızlık yaptığımızı düşünüyor. Eşi de bizle aynı fabrikada çalışıyor, o da fiştekliyor bunu senin hakkını yiyorlar diye.

Neyse, buna az kritik iş de veremiyorum şu an, verirsem de başında duruyorum çaktırmadan. Angarya iş çıktıkça buna veriyorum. Angarya iş de yoksa askerlikteki gibi "çuval taşıtıyorum" sırf boş oturmasın diye (boş oturunca diğer arkadaşlar bozuluyor). Saldım çayıra yani. Ama çayıra saldıkça da çocuğu kaybediyorum. Aşırı mutsuz olduğu her halinden belli. Ruh gibi dolaşıyor ortalıkta. Diğer arkadaşlara da cephe aldı.

Ben bu çocuğu kazanmak istiyorum. Çayıra salmak bir kaçış, çözüm değil. Kafasının çalışmadığını kabul ederek,ne yapayım da kazanayım? En azından kaybetmeyeyim? Mutsuzluğunu gördükçe üzülüyorum.

 
birimini değiştiremiyor musunuz?


  • wishes  (13.11.19 20:34:39 ~ 20:34:48) 
herkesin kendi yetenekleri doğrultusunda yapacağı / yapamayacağı işler var. kimi insanlar bulunduğu şirketteki arkadaş ortamına, şirket kültürüne ya herhangi başka bir şeye ayak uyduramıyor olabilirler.

10 senedir herhangi bir gelişme gösteremeyip aynı yerde sayıyorsa büyük ihtimalle kafa olarak da bitirmiş gibi geliyor bana. kariyerini başka bir yerde devam ettirmesi hem onun hem de şirket için daha yararlı olacaktır.
  • mcsword  (13.11.19 20:39:08) 
Değiştiremiyoruz. Başka şirkette iş bulması mümkün değil, ki aynı şirkette başka birime bile geçiremiyoruz. Bir de bir şekilde iş bulsa bile hiçbir yerde iyi niyetinin hatırına böyle idare etmezler.


  • pati  (13.11.19 20:55:28) 
Son yazdigindan gercekten cok yetersiz biri oldugu anlasiliyor. Ne is yapiyor cok merak ettim. Bir suru issiz var onun isini yapabilecek hatta sonrasinda yukselebilecek, neden bu israr?

Tamam cok iyi niyetlisin, tamam kimse issiz kalmasin ama artik iyice zor duruma dusmussun. Bu kisiyi bu kadar ozel yapan ne?

Bence bu kisiye uygun baska bir is bul madem. Garsonluk falan olur, market isi olur. O sekilde yardim et kendisine.
  • Flipsflops  (13.11.19 21:05:09) 
Muhasebeden hesabını kestirip kovun.(
Şaka yaptım :) keşke benimde böyle düşünceli iyi kalpli patronum olsaydı).

Konuya gelirsek yapabileceğiniz herşeyi yapmışsınız bence daha yapacağınız birşey kalmamış o yüzden uygun bir şekilde kendisine uygun bir iş bulmasını söyleyin bence.
Bu onun içinde sizin içinde çok daha iyi olacaktır.
  • Tamario  (13.11.19 21:44:15) 
angarya işler verdiğinizden dolayı mesleki tatmin olamıyor, dolayısı ile tatmin olamıyor, çuval taşıtacak raddeye gelmişsiniz belli ki, aynı kritik işi iki kişiye verin paylaşsınlar (tabii iş kolunu bilmiyorum) veya birinin yaptığı daha iyi olur onu kullanırsınız. pozisyonunda biraz sorumluluk yükleneceği işlere kaydırabilirsiniz.

sen x lideri olarak düşünüyoruz diyip sallama bir liderlik çıkartabilirsiniz belki de (saladım tabii bilemiyorum)
  • selam  (13.11.19 21:53:06) 
10 yılda işleri öyle yada böyle götürmüş/yapmış, son zamanlardaki hali sizin iş yapışınızdan/isteyişinizden/müdahelenizden etkilenmiş gibi anlatmışsınız, bu açıdan bakarsakda siz sanki müdahaleniz olumsuz etki yapmış bu durumda bu etkinizi geri alacak adımlar atabilirsiniz. tabii yine de arka plan bilmeden falan diyorum bunları.

iyi niyetli ve çalışkan birinin aynı iş yerinde yapabileceği kesin başka bir iş vardır diye de düşünüyorum bu arada. ;(fabrika demişsin büyüktür her halde diye düşünüyorum)
  • selam  (13.11.19 22:00:57) 
Koçluk yapıp hatalarını kendi kendisine farketmesini sağlayabilirsiniz..

örneğin bir iş verdiniz ve o işi iyi yapamadı.. ona "sence bu işi tam olarak olması gerektiği gibi yaptın mı? 10'luk skalada 10 mükemmel, 1 de berbat olsa kendi is performansina kaç verirdin" diye sorun. 10 derse, direkt kovun :)

İlla ki 8-9 en kotu 7 verecektir..Sonra isin 10/10 olması icin ne yapmaya ihtiyacin var diye konusturun ve hic yorum yapmadan saydigi gerekceleri cogaltmasini bekleyin (arada "evet, baska" diye konusmaya motive edebilirsiniz)

sonra siz de eksik yapmasina gerekce gordugunuz nedenini iyilestirmesi icin ne yapmasi gerektigini sorun (diyelim ki dikkatsizlige dem vurdu, soylediklerini yuksek sesle ona tekrar edin "demek bu isi daha iyi yapmak icin daha cok dikkatli olmanin gerektigini dusunuyorsun, peki dikkatini toplamak icin neye ihtiyacin var, hangi guclu ozelligini kullanarak dikkatini dagitmadan tutarsin, ne yaparsan dikkatin dagilmaz" gibi sorularla cozumu de kendisinin üretmesini saglayin ve bunlari iyilestirmek icin ne yapacagini sorun. Ayni soruyla diger gerekceleri icin de cevaplar alabilirsiniz sonra "Peki bu ozelligini gelistirdigini ben nasil anlayacagim" diye sorarak da gelisimi icin takipcisi olacaginizi gosterin.

İlla isten kovmak zorunda kalirsaniz en azindan kendi agiziyla soyledigi ama yapamadigi seyleri ona hatirlatip vicdanen huzurlu bir sekilde kovarsiniz. O da sizin onun icin caba sarfettiginizi bilir oyle gider.

edit: gerekcelerini tersten de onaylatabilirsiniz.. Misal "daha dikkatli olmam gerek" dedi.. "dikkatli olmanin senin icin onemi ne" diye sorarsaniz bu sefer "O zaman isimi daha iyi yapabilirim" diye tekrar edebilir. Sorular sacma ama etkili.. Amaç zaten bildiginizi ona kendi agiziya soyletmek.. kim bilir belki de bambaska bir sebebi varir onu ogrenirsiniz..
  • orion  (13.11.19 22:20:53 ~ 22:32:23) 
Hocam duygusal davranıyorsunuz bence. Dışarıda bir sürü yetenekli,kafası çalışan sırf tanıdıkları olmadığı için mülakat aşamasına bile gelemeyen dolu işsiz genç var.Anladığım kadarıyla iyi niyetli bir insansınız ancak merhametten de maraz doğacağını unutmamanızı tavsiye ederim.Onun kafasının basmaması yüzünden ileride bir sıkıntı çıkarsa sizin de başınız ağrır.Ben olsam çalıştığım işe kafası basan işlerimi kolaylaştıran birini işe alırım içim rahat olur.


  • msrm3463  (14.11.19 18:34:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.