[]

Gebelikte ve emzirme döneminde vejetaryenlik/veganlık...

selamlar... hem vicdanen hem de sağlık açısından (son zamanlarda okuduğum makaleler ve izlediğim belgesellerin etkisinde kalarak) vegan olmak istiyorum. ama gelin görün ki çocuk da yapmayı düşünüyoruz; yakında tüp bebek tedavisine başlayacağım. o yüzden kafam çok ama çok karışık. aramızda bu işlere kafa yormuş ve bir çözüme ulaşmış insanlardan öneri duymak isterim.

özellikle netflixteki game changers belgeseli aklımı acayip çeldi fakat geleneksel beslenme modelinden tamamen vazgeçmek yerine acaba gebelik ve sonrasında vejetaryen model mi daha mantıklı olur ya da nedir ne yapmalı? zamanının sigara sektörü gibi şu an et sektörünün pompaladığı beslenme biçimini insanlara sunulduğunu söylüyor ya belgesel; peki kendi iddialarının, şu anın vegan sektörünün dayatması olmadığı ne malum? kime güveneceğiz?

çok leş yazdım kafa karışıklığından, gözlerini<i kanattığım için özür...

 
Öncelikle insanların beslenme tercihi şekline saygım var ama son dönemlerde bazı veganların kendi beslenme şekillerini dayatmaya varacak ve kendi gibi düşünmeyenlere hırçınlaşacak tarzları hiç hoşuma gitmiyor
2. Hamilelikte her gün almanız gereken belirli bir protein miktarı çok elzem bunu vegan beslenmeyle karşılayabilecek misiniz emin misiniz ya çocuğun beyin gelişiminde vs bir eksiklik olursa bunun hesabını veganlar verecek mi veganlığın hamilelikte çocuğa yeterli besini sağladığına dair bilimsel kanıt var mı bilmiyorum
3. Çok yoğun bir şekilde bebek emzirmiş biri olarak şunu diyeyim özellikle ilk 6 ay anne beslenmesi hayati değerde bebek için eğer ki bebeğe ilk 6 ay anne sütü vermeyi önemsiyorsanız. Sütünüzün yağ oranı ve besin değeri sizin aldığınız gıdalardaki bağlı. Vegan annelerinin sütünün yeşil renge yakın ve duru olduğunu görmüştüm bir görselde yalan değilse tabi. Kendimde mesela ne zaman bol protein ve yağlı şeyler yesem sütümün arttığını gözlemlemiştim. Zaten yoğun bir şekilde emzirecekseniz sürekli acıkacak ve canınız neye ihtiyacınız varsa onu çekecek mesela et baklava gibi böyle bir durumda mercimek çorbası nefisinizi ve beden ihtiyacınızı giderir mi ? Bilmiyorum
Buraya vegan linci gelmesin lütfen ben kendi düşüncemi söyledim, kendi gözlemimi belirttim herkesin tercihi kendine bilimsel kanıt varsa bilmiyorum yoksa veganların potansiyel linci boş
  • iwillsee  (13.11.19 12:44:21) 
Vegan değilim ancak veganlar birçok argümanlarında kesinlikle haklı. Endüstriyel üretimde hayvanlar kesinlikle sömürülmekte ve acı içerisinde yaşatılarak tüm hayatı boyunca sadece insanoğluna yiyecek olabilmek için bekletilmekte. Bunun göz ardı edilecek bir yanı yok bence.

Veganların saçmaladığı bazı noktalar da var bence tabi. Mesela ete hiç ihtiyacımız yok, et sektörü bunu dayatıyor diyenler kesinlikle saçmalıyor. Etsiz yaşanabilir mi evet ama bu et yiyerek yaşamaya göre çok daha zor. Almanız gereken bazı besinleri sadece sebzelerden almaya çalışmak neredeyse imkansız olabiliyor. Bu yüzden insanlar et kullanımını daha mantıklı buluyor. Bunun haricinde yemenin verdiği zevk olayı da işin farklı bir boyutu.

İlk kısımdaki sorunuza gelirsem hamilelik yakınsa bence şimdi başlamayın vegan olmaya. Vegan olarak sağlıklı bir yaşam sürdürmek için yediğiniz şeyleri çok iyi seçmeniz ve ayrıntılı araştırma yapmanız gerekli. Bu yüzden önce bunları bir tamamlayın daha sonra deneyin derim.
  • synthetic a priori  (13.11.19 12:50:47) 
veganlik cok guzel bir pazar. cesitli akimlar yaratip kimsenin yuzune bakmayacagi urunleri 3-5 kati fiyatina pazarliyorlar. muazzam bir ticari basari bu. fazlasi degil(bence).

alaninda cok basarili bir doktorla sureci yurutmustuk ve bol bol gezen tavuk-et yememizi tavsiye ediyordu. dogum sonrasi yurtdisindaki doktor da ayni seyleri tavsiye etmisti. ha gelisime direkt katkisi nedir bilimsel bir arastirmam yok konuyla ilgili.

yediginiz/ictiginiz her sey direkt bebege etki ediyor. olasi bir kotu senaryoda kendinizi suclu hissettirmeyecek bir bilimsel aciklama bulabilirseniz elbette ki vegan olun, kim karisir. ama 2-3 doktordan gorus alin. internetten okudugunuz hic bir seye inanmayin.
  • brkylmz  (13.11.19 12:56:30) 
Et sektörü bana et yemezsen Bitki katilisin demiyor ama Vegan sektör hayvan katili olduğumu filan iddia ediyor.


  • KaraSakall  (13.11.19 12:57:43) 
karaciğerindeki aktif b12 seni 3-4 sene idare eder ama bebek? vegan beslenme şekli sadece senin sağlığın için bile riskli bir yöntem, bebeğinkini sen düşün.

birkaç doktora danış, etik kısmının muhasebesini sonradan yaparsın.
  • zgrydn  (13.11.19 13:08:52) 
Dr. Murat Kinikoglu - Kalp ve iç hastalıkları uzmani. Kaynakca vererek konusur, kayinbabasinin kahveden arkadasinin "hikayesini" anlatmaz. Kendisinin facebook sayfasi var, soyle bir videosu da var: www.youtube.com

Iyi bir arsiv. Cocuk doktorlarindan, veganlik basligi altindaki diger konular ele alinmis: acikradyo.com.tr

Konu protein degil. Hicbir zaman da olmadi. Folik asit onemli, b12 onemli. Demir onemli. Protein eksikligi ceken kim var?

Hikaye mi istiyorsunuz. O da var: Yeliz Utku, bir bilimkadini ve kendisi vegan olarak hamilelik gecirmis. Anlatmis ogrendiklerini: vgntr.com
  • buf-e kür  (13.11.19 13:27:08 ~ 13:29:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.