[]

neden kadınlar daha dindar/dine düşkün?

çevremde çoğunlukla gözlemlediğim bir durum. aynı ailede/ortamda büyüyen kardeşler arasında bile kadınlar daha dindar oluyor. neden bu böyle? kadınlara daha çok mu dini eğitim veriliyor?




 
kadınlar yapı itibariyle daha kırılgan oldukları için istemsizce güvenecekleri bir yer ararlar. o yüzden sığınma anlamında allaha yönelirler.


  • JackDanielSparroww  (10.11.19 21:18:49) 
duydugum en sacma genelleme.

soruya cevap olsun: kadınlara daha cok dini egitim verilmiyor.
  • proteus  (10.11.19 21:20:52) 
toplumun çarpık ahlak anlayışı kadın cinselliğinin kısıtlanması üzerine kurulu.
içinden dindar olmak gelmese de dindar görünmek birçok kadın için daha ahlaklı görünmek, daha tercih edilebilir olmak, daha az tacize uğramak anlamlarına gelebilir.

  • sinek kral  (10.11.19 21:26:19) 
maalesef çoğunluk olarak erkekler kadar yoğun düşünebilen varlıklar değiller. kendi iradeleriyle tanrının varlığı veya yokluğu hakkında bir karar verebilmeleri mucize gibi bir şey. düşünmeden en yakınları ne diyorsa onu kabul ediyorlar. düşünmek zor geliyor.


  • diffarentiationation  (10.11.19 22:51:06) 
@sinek kral +1

Ailelerinin, toplumun onayını almak daha kolay.
Dindar olunca daha doğrusu "dindar gözükünce", bazı insanlar tarafından "bacımız" gibi kabul gördükleri için daha az tacize uğruyorlar.
  • chitosan  (10.11.19 23:14:36) 
Mesele bu kadar basit değil. Kur'an kursları 30-40 yaş üstü manevi tatmin arayan kadınlarla dolu. Niçin 30-40 yaş üstü erkekler Kur'an kursuna gitmezken, kadınların böyle bir ihtiyacı ve yönelimi var? İndirgemeci bir bakış bu soruya geçerli bir cevabı zor verir.


  • tingen  (10.11.19 23:22:23) 
dindar biriyim, kimsenin baskısı yok üzerimde. kimse beni beni beğensin az taciz etsin diye de dindar değilim ki, dindar kadınları sevmeyip tercih etmeyen de bir o kadar erkek var toplumda o yüzden bu görüşe katılmıyorum. kaldı ki eşim hiç istemiyor böyle olmamı.

sadece en zor zamanlarımda zor süreçlerimde hep ALLAh'tan yardım istediğimi farkettim. o yüzden onu anlamaya çalışıyorum, bize emrettiği şeylerin dışına taşmamaya dikkat ediyorum. değişik bir huzur, bence herkes tatmalı bunu. tamamen gönlümden geliyor. ailemde hemen herkes söylemek istemiyorum ama yani öyle. inşALLAH ALLAH hepimizi affeder.

din güzel kokular aldığım bir bahçe gibi geliyor bana. içinden çıkmak istemiyorum.
  • for day to break  (10.11.19 23:28:11 ~ 23:29:10) 
Garip bir cevap olacak belki ama erkekler daha çok şeylerinin pesinde ya afedersiniz ondan da olabilir. İnançlı olmak demek bi kere uçkuruna sahip çık demek çünkü zina büyük günahlardan. Evlilik dışı cinsellik yaşama diyen bir din ve dindarlik tabiki çoğu genç erkeğin işine gelmiyor. alkol tüketimi de kızlar erkekler kadar içmez içen çevresi olmaz. Erkek arkadaş çevreleri kız çevrelerinden daha bozuktur genelde ve birbirini dindarlığa doğru değil de tam tersine etkileme daha çok vardır. Dini ve aileden gelen hassasiyetler ile bazı şeylerden uzak durani aşağılama kınama vs. O yüzden muhafazakar dindar ailelerin bile kızları oğullarından daha dindardır genellikle ve genelde ailenin oğlunun dışarıdaki yaşantısından çok haberi yoktur.


  • nick dedigin  (10.11.19 23:40:02 ~ 23:50:55) 
Daha duygusal oldukları içindir.

Ama ben sahsen kadınların daha dindar oldugunu sanmiyorum.
  • stavro  (11.11.19 00:02:09) 
cevap çok basit: çünkü hangisi olursa olsun dinler her daim en çok kadına kısıtlama koyar, en çok kadını korkutur, en çok kadına görev yükler, en çok kadına günah yazar. hangi din olursa olsun o dinin kurallarına göre yaşamak her daim kadın için daha zordur. hal böyle olunca tarih boyunca kadın daha fazla korkutuduğu için ya da kadına daha fazla görev verildiği için doğal olarak daha çok iç içe olmuştur kadınlar.

sahi tanrı ya da allah ya da hakk, yaratıcı deyince cinsiyetini ne olarak canlandırıyoruz gözümüzde? cevabı hepimiz biliyoruz. bundan dolayı kadınlar daha dindar olmak zorunda
  • everythingok  (11.11.19 01:33:14) 
Dindar olduğunu nasıl anlıyorsunuz peki?

Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi türban ya da baş örtüsü taktığı için mi? Kıyafetiyle mi dindar olduğunu anlıyorsunuz?

Erkeklerde kıyafet ile bu durumu anlamak çok zor +1

Ofis dışında olduğum zamanlarda vakit namazlarını camide kılmaya denk getiririm, küçük ilçe ve semtlerde değil de özellikle kalabalık ve merkezi yerlerdeki camilerde sıradan kıyafetle, spor veya iş için giyilmiş takım elbiseyle erkeklerin namaz kıldığını görebilirsiniz.

Hatta ve hatta top sakallı, küpeli, nadir de olsa dövmeli bile denk geliyor sık sık.

Bence de mantıklı bir genelleme değil.
  • John Bloor  (11.11.19 09:38:40) 
bu soruya neden tepki verildiğini anlayamıyorum.
benim de gözlemim kadınlar spiritüel şeylere daha ilgili.
fal, burç, kişisel gelişim vs olaylarına kadınlar daha ilgili.
yapıları gereği böyle sanırım.
  • dafuq  (11.11.19 09:53:17) 
genellikle ev hanımları böyle çünkü hayatın gerçekleri ile daha az karşılaşıyorlar. dinin baskın olduğu daha kapalı bir çevrede yaşıyorlar.


  • orijinal nick bulamadim  (11.11.19 10:02:35) 
sorun baştan hatalı. kadınlar daha dindar ya da daha dine düşkün değil.


  • babilbaligi  (11.11.19 11:09:33) 
Sene 2020 olmuş, hala kadınlar erkekler kadın yoğun düşünemiyor vs diyen saçmasapan fikir üreticisi insanların olduğu bir toplumda yaşanıldığı için sabır, irade, koruma gibi alanlarda yüce bir varlığa sığınma ihtiyacı hissediyor olabilirler.

Datanızın nerden geldiğini bilmek gerek bence önce. Sizin kişisel gözleminiz mi bu? Belki hayat tarzınız bunu çoğunlukta görmenize sebep oluyordur. Benim etrafımda tek bir dindar insan yok mesela, benim genellemem de "bu kadar çok ateist varken dinlerin hala ayakta kalması nasıl mümkün?" vs olabilirdi bu durumda.
Eğer bunu gösteren bir araştırma falan varsa ona göre konuşalım.
Ama Gretchen McCulloch "Because Internet" kitabında bir bilgiden bahsediyor; twitter'da yapılan bölgeler arası, uzun süreli bir çalışma kadınların "internette popüler olan kalıplar/cümleler/kelimeleri" daha çabuk kapıp yayıyorlarmış. Bunun gibi istatistiksel bir veriyse (dini kurslara katılanlar, ilahiyat okuyanlar, bir formu X din mensubu olarak dolduranlar vs) bilemiyorum.
  • sopiro  (11.11.19 11:22:05) 
kadınlar daha dindardan ziyade dindar kadınlar daha uçlarda yaşıyorlar dini diyebilirim ama uç örnek olabilir.
genellemene katılmıyorum kadınlar pek dindar değil benim gözümde çevre ile alakalı olabilir

  • basond  (11.11.19 21:08:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.