[]

Muhasebe kayıt hakkında

Selam arkadaşlar, Kredi kartı ile satış durumunda muhasebe kaydı nasıl yapılıyor?
127/108/120 hangisine borç yazıyoruz? Yeşillenirsem ufkum açılacak.



 
Kredi karti ile satis yapildiginda, sol taraf borc 108. Sag taraf alacak 391(kdv) ve 600(yurtici satislar) calisir


  • eja  (10.11.19 20:53:10) 
www.muhasebedersleri.com

127 isleyisi yukarda
  • eja  (10.11.19 20:54:28) 
tekdüzen hesap planının bir mantığı vardır. tekdüzen hesap planı en likitten, yani paraya en hızlı çevrilebilenden, daha az likite yani paraya en zor çevrilene doğru sıralanmıştır. en baştaki hesap 100 kasa hesabı, yani doğrudan nakit para.

bu mantıkla düşünerek, kredi kartı ile yapılan satışın likiditesinin bulalım.

10 grubu yani 100-108 arasında yer alan kısım hazır değerler'dir. en kolay nakde çevrilebilen grup.

120 grubu ise ondan iki adım sonra gelen "ticari alacaklar" grubu. (11 menkul kıymetler grubunu atladım, konumuzla alakası yok).

12 grubundan veresiye satışlar, yani belirli bir vadeye sahip alacaklar takip edilir.

kredi kartlı satışlar ise çoğunlukla ertesi gün hesaba geçer (istisnaları var ama genel kullanımı bu şekilde).

o yüzden ben 12 grubu hesapların kullanılmasığı doğru bulmam. çünkü en az bir banka hesabı kadar likittir, paraya kolay çevrilir.

o yüzden 10 grubunu kullanmak uygundur.

tekdüzen hesap planı hazırlanırken kredi kartı diye bir şey yoktu. o yüzden ona özel bir hesap da kullanılmadı.

biz piyasada genellikle 108 DİĞER hazır değerler hesabını kullanırız. ama bunun da bir sakıncası var. 1 sayılı muhasebe sistemi uygulama genel tebliği'nde göre, tabloda "diğer" başlığı altında yer alan bir kalem tutarının, ait olduğu grubun toplam tutarının % 20 sini aşması durumunda, bu kalem ayrı bir başlık altında ayrıca gösterilir. yani "DİĞER" hazır değerler'in "hazır değerler" grubunun toplamının %20'sini geçmemesi gerekir.

geçerse ne yapıyoruz? üstat nusret kurdoğlu'nun da önerdiği gibi grup altında kendi hesabımızı açıyoruz, örneğin "104 kredi kartları".

yine de hesap açmak istemezseniz, muhasebe pogramınız bunu tanımayıp abuk subuk raporlar çıkarıyorsa, 108 diğer hazır değerler hesabını kullanmak, 12 grubunu kullanmaktan daha doğrudur.
  • kibritsuyu  (10.11.19 22:39:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.