[]

isviçrede iş bulmak - bilgisayar müh

selamlar. bu konuda bilgisi fikri olan var mı? yardımcı olabilecek olan var mı?
ingilizce biliyorum, doktora yapıyorum, iş tecrübem var. artık huzur istiyorum.



 
yabancı dili olan bil.müh. dünyanın her yerinde iş bulur. linkedin üzerinden zürih'teki iş ilanlarına başvuru yapın ve biraz sabırlı olun.


  • kanlakarisikyagmur  (10.11.19 12:21:35 ~ 12:23:15) 
İsviçre'de o kadar kolay olmuyor turkiye'den gidenin iş bulması. Öncelikle cv'nizin gerçekten avupa standartlarında olması gerekiyor, okulunuzun diploması isvicre'nin kabul edeceği okullardan biri olması gerekiyor; yoksa baştan ders almak zorunda kalabiliyorsunuz denklik için. Çok fazla mühendis gördüm, turkiye'deki devlet üniversinddelerinden mezun olduğu, yüksek lisans yaptığı halde diploması sorun çıkaran (ODTÜ, itu vs gibi üniversiteler ayrı tabii) Sonrasında sirketin sizin pozisyonunuzda İsviçre vatandaşı ya da İsviçre'de oturumu olan onlar olmazsa, Avrupa Birliği ülkesi herhangi bir ülkenin vatandaşı olan birinin secilemeyecegi, sizin o iş için biçilmiş kaftan olduğunuzu kanıtlamasi gerekiyor ki cogu kişi bu kısımda eleniyor.

Velhasıl kendinize çok güveniyorsanız başvurulara internet üzerinden başlayın; ozellikle motivasyon mektubunuz ne kadar detaylıca olursa o kadar iyi. Yalnizca İsviçre için 'ingilizce bilen bilgisayar mühendisi çok çabuk iş bulur' algısı pek geçerli değil maalesef. İsviçre yerine daha kolay ülkeleri arastirabilirsiniz.
  • fraise  (10.11.19 12:55:31 ~ 12:57:08) 
isvicre milliyetci bi ulke ingilizceyle bulma ihtimalin yuzde 1 falandir. almanca lazim


  • mayeskuel  (10.11.19 13:02:40) 
kanada veya avusturalya tavsiye ederim


  • baknedicem  (10.11.19 13:04:44) 
Estonya bu alanda cok yatirim yapiyor. Work in estonia yazmaniz yeterli.

Ote yandan doktora seviyesinde bir bilgisayar muhendisinin zaten bu olanaklari kendi basina arastirip bulabilmesi lazim.
  • anten  (10.11.19 13:13:31) 
genel olarak avrupa için yine yazayım:

avrupa genelinde 30 tane ülkeden gayet iyi ingilizce bilen adamlar oturum hakkıyla beraber bir ülkeye gidip yerleşerek iş arıyorlar. yani bu adamlarla anlaşırlarsa gelecek hafta başı iş başı yapıyorlar. şirketin cebinden bir bedel çıkmıyor vs.

şimdi tr den başvuranı ele alalım.
oturma izni yok, ülkeye daha gelmemiş, ingilizcem iyi dese de genelde yetersiz, linkedin'den mesaj göndererek işe alınabileceğini düşünüyor vs vs. bu adamları niye tercih etmiyorlar? oturum ve çalışma izni almak genelde uzun ve yorucu bir süreç. eğer size iş teklifi yaparlarsa bunu ödemek zorundalar.

kısacası eğer bokunuzda boncuk yoksa kimse sizle uğraşmak istemiyor. bence de haklılar.

buna benzer yazıyı her gün linkedin'den bana mesaj gönderip iş bulmamı isteyen arkadaşlara yazıyorum. üzüyor beni de ama araştırın biraz.

bu yazı linkedin'den mesaj göndererek iş bulunmaz anlamına gelmemektedir. çok yeteneklisindir mesaj göndermeden bile bulurlar. ama genelde interview'e icap etmen gerekir 3-4 bin kim uzaktayken biraz zor oluyor.
  • ozdek  (10.11.19 13:55:37) 
ustteki arkadasa katoiliyorum. bugune dek 100 ise basvurdum. 1 tanesi gorusme yapti. o da tam bana uyan bi is ve lokasyonu cok da merkezi olmamasiydi. cokiyi bir cvin yoksa kimse avrupada sirf doktora ve ingilizcen var diye sana is vermez


  • mayeskuel  (10.11.19 14:43:51) 
isvicre diye odaklanmamani tavsiye ederim. bulamazsin vs diyenleri de takma. avrupa'da on binlerce senden daha az kalifiye adam (turk) vardir. yuzu askin basvuru gondereceksin, birinden biri olacak. onemli olan ilk isi almak, sonrasi daha kolay olacak. ilk isten beklentin cok yuksek olmasin, ortalama 3 bine calisiyorlarsa sen 2200-2300u (her neyse) gordugunde kabul edeceksin, hayatta kalacak kadar para kazanmak onceligin. turkiye'den gidenlerin bircogunda"yumurtadan cikip kabugunu begenmeme" durumu mevcut. cogu turkiye'de bir bok degilken, yurtdisina gidince turkleri boklamalar, turklerle konusmayi kesmeler vs..onlardan yardim gormezsen bunu unutma.

sana tavsiyem, sirketlerdeki is pozisyonlarinin yani sira universitelerdeki postdoc ve it pozisyonlarina da bakman. gecenlerde doktorali bilgisayar ogretmenligi bir arakadasin dublin'de (university college dublin) is buldugunu bizzat kendisinden ogrendim. gidip basladi mi bilmiyorum. bir de sen muhendissin, bunu dusun.

alternatif yollar da onerebilirim, erasmus tarzi bir seyle de yola cikabilirsin. gittigin yerde dil ogrenip is arayabilirsin, ama eglenmek amacin olmayacak is bulmak amacin orada oldugun surece.

ayrica, suraya bakmani onerebilirm: euraxess.ec.europa.eu

avrupa'daki hocalara email atabilirsin istersen, su konularda tecrubem var. asistanlik ariyorum, doktora yapacagim vs dersen orada devam edersin doktorana. bu yolla, kesin donus alacaksin. ekonomik destege ihtiyacin oldugundan bahsedebilirsin, hatta ortak proje bile yazabilirsiniz bu sekilde ortak calismaya baslarsiniz.

negatif konusmaya baslasak her seye bir kulp buluruz.
  • ubi dubium ibi libertas  (10.11.19 14:57:39 ~ 15:04:23) 
avrupadan 100 teklif aldıysam bunların içinde isviçreden gelen teklif sayısı 0. yani orada çalışan bir arkadaşın varsa ona cv ni verebilirsin, o şekilde iş bulma şansın var, ama genel olarak isviçre avrupada da tercih edilen bir ülke, bu nedenle direk gitmen biraz zor.


  • mkaya  (10.11.19 21:16:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.