[]

Yeni Telefonların Bataryaları Neden Dayanmyor?

Apple bataryaları 1,5 sene normal kullanımdan sonra çöp oluyor.

Eski Nokia telefonlar mesela şimdikilerden çok daha hafifti ve değiştirilebilir bataryaya sahipti. Buna rağmen bataryaları bu kadar kısa sürede çöp olmuyordu...

Bunun nedeni nedir? Planlı eskitme mi acaba? Yazılımsal olarak mı pillere müdahale ediliyor?

 
Eski Nokia ya da Ericsson telefonlarda böyle ekran da yoktu, sosyal medya kullanımı da yoktu, ota boka fotoğraf çekme derdi de yoktu.

ondandır o.
  • teknikekip  (09.11.19 12:11:12) 
Dolma boşalma sayısı ile alakalı, akıllı telefonlarda hayvan gibi ekran var, gps var, wi fi var, sürekli kullanım var.

Mecbur her gün takıyoruz şarja, ama eski telefonlar öyle değildi, haftada bir şarja takılan modeller vardı.
  • John Bloor  (09.11.19 12:13:24) 
kullanim orani inanilmaz artti. bir de telefon sarjda kullanma olayi da bunun icinde, bu da bataryayi hayata kusturuyor. belki de sarj kablolari ondan kisadir kullanamasinlar diye. yani aslinda daha dayanikli. ama biz eskilerinden daha fazla kullaniyoruz. bir de icine alicengiz katiliyor.


  • turbo sadık  (09.11.19 12:16:29) 
Eski telefonundaki ekran ve simdiki telefonundaki ekrani bir kiyaslarsan en basit sebebini gorursun.ustune eski telefonunda ekran ne kadar acik kaliyordu yenisinde ne kadar suruyor.gunluk ekran kullanimi 5 saat ortalama olan bir kullanim sozkonusu oldugunda mevcut teknolojideki pillerin optimum kullanimda oldugunu rahatca gorursun.

Birde eskiden telefonlarin kullanim ve sirkulasyon sureci bugunden cok daha kisaydi.
  • duptıs  (09.11.19 12:19:52) 
2 yıldır iphone 8 kullanıyorum. Batarya çöp falan değil. Pil sağlığı %86. Doldurma boşaltma olayına hiç dikkat etmiyorum


  • Gecikmeli Tapa  (09.11.19 12:30:02) 
En onemli etken soyledikleri gibi ‘cycle’ denilen tam dolma-bosalma sayisi ile alakali. Eski telefonlar her gun sarj edilmezdi.

Ikincisi hizli sarj. Yeni telefonlar kapasitesi nispetinde eski telefonlara gore daha hizli sarj oluyor. Yuksek akim pillerin omrunu azaltir.

Sahsi fikrim sicakligin da katkisi oldugu yonunde. Eski telefonlar hesap makinesinden halliceydi. Simdikiler yuksek islemcili, haliyle telefonlarin genel calisma isisi daha yuksek. Sicaklik arttikca pillerin ic direnci artar, bu da kapasite ve omur konusunda olumsuz etkiler.

Bi de desteksiz salliyorum ama, muhtemelen alt-ust voltajlari da degismistir. Pillerin kapasitesini sarj-desarj eden devre belirler aslinda. %0 degerini dusururseniz misal, daha yuksek kapasiteye sahip olur fakat bu da pil omrunu olumsuz etkiler. Yeni telefonlarda pil daha kritik oneme sahip oldugu icin firmalar sinirlari zorluyor olabilir. Elimde somut veri yok bu konuda.
  • icim urperiyor  (09.11.19 13:51:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.