[]

Nokia resmen bizi sömürmemiş mi?

tekel olduğu dönemde 124775113784 model çıkarması ve ardışık her modelin arasında çok küçük farklar olması gibi?

bugün samsung un bir serideki ardışık modellerinde hissedilir fark var. 8 senede 10 tane note modeli var.

bu nokia resmen düdüklemiş bizi. ne dersiniz?

 
alakası yok aslına bakarsan. o dönem herkes başka renkler, başka tuş takımları peşindeydi. nokia demedi ki "biz çok büyük bi telefon geliştirdik"... adamlar aynı anakart ve işlemciyi başka kasaya koyup koyup sattılar bizde mal gibi gidip aldık. tabi bu noktada sadece 9xxx serisini ayırmak lazım. onlar çok değişmedi ama değiştiğinde kapasitif ekrandan lcd ye falan geçti büyük değişiklikler bir tek o seride vardı.

yeni nesil akıllı telefonlarla kıyaslayan ciddi ciddi aklını sorgulasın. şimdi en azından işlemciler kameralar değişiyor. nokia'nın altın çağında ne işletim sistemi değişirdi ne başka birşey. sadece tuşların yeri ve konumu değişiyordu. şimdi iphone 5 ile iphone 11 kamerası arasında eşşek gibi fark var. 3310 ile 1100 ile 8210 arasında hiç fark yok mesela. hadi 1100 da ışık var yine diyelim ama kalan serilerin "hepsi" aynı.
  • Tears of Devil  (08.11.19 22:18:43 ~ 22:21:10) 
Bu mantıkla son 10 senedir çıkan telefonların hepsi aynı.
Hepsinde kocaman ekran, geri ileri tuşu, bitti.

Olay şu:
O zamanlar yazılım ve donanımın değişmesi beklentisi yoktu.
İnsanlar tasarımın değişmesini istiyordu ve her model farklıydı.
  • işimdeyim gücümdeyim  (08.11.19 22:23:59) 
ben tersini düşünüyorum.

bende nokia n-gage vardı. şimdi pubg mobile oynayıp coşanların aldığı kablosuz multiplayer tadını 15 yıl önce alma imkanım oldu. yıllarca aynı telefonu kullandım. taş gibiydi. şimdiki markalar "iyice kırılgan olsun da yeni modelini satalım" diye uğraşıyor. sen kırmazsan kendileri cihazlarının performanslarını düşürüyor.
  • sinek kral  (08.11.19 23:14:25) 
o zamanlar donanimdan ziyade boyut kucultme ve pilin dayanma surasi onemliydi, pilde ve saglamlikta nokia iyiydi. ericsson'un t28'i devrim gibiydi 90larin sonlarina dogru, hastasi olmustuk. boyutlar iyice kuculdukten sonra 2000lerin basinda renkli ekran ve kamera olayi devreye girdi, 2000lerin ortasinda apple piyasaya girince simdiki telefonlarin donemi basladi. donanim arttikca telefonlari boyutlari yine buyumeye basladi ve bu noktaya geldik.


  • cooperr  (09.11.19 08:28:36) 
Bugünkü kadar olmasa da o dönem de telefonlar arasında donanım ve yazılım anlamında farklılıklar vardı. Basit gibi görünse de mesela çoğu modelde ni-mh batarya kullanılıyordu ve li-ion bataryalar önemli bir yenilikti. Örneğin, Dünyanın ilk dahili antenli telefonu Nokia 3210 çıktığında büyük devrim yaratmıştı.

Diğer taraftan Siemens M35i sanırım Dünyanın ilk suya ve toza dayanıklı cep telefonuydu.

2g camiasında kızılötesi port, wap, gprs, mms, dahili hafıza, t9 hızlı klavye, titreşim, bluetooth, dual band, tri band (örnek t28world) önemli yazılımsal ve donanımsal ayraçlar olarak kabul edilebilir. Bunlar basit gibi görünse de bilinçli kullanıcılarca ciddi farklılıklar olarak kabul ediliyordu.
  • redskull  (09.11.19 11:51:36 ~ 11:57:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.