[]

Muhabbet kuşları, sorular?

Bir süre muhabbet kuşu bakımı yapacağım ama bu konuda bazı sorularım var:

1)Yeni bir kafes almayı düşünüyorum, tek kuş için boyutlar, kafesin özel durumu ne olmalı, kendim çöp şişlerden kafes yapsam, nasıl olur, yoksa direk hazır mı satın almalıyım?

2)İçine doğada bulduğum dallardan koysam olur mu plastik çubuklar yerine?

3)Kuş çok korkak bir kuş, ne olursa olsun yanına yaklaşınca korkuyor, evin içine alışsın diye kapısı sürekli açık bırakmayı düşünüyorum, ama uçmakta zorlanıyor, sürekli çarpıyor, nasıl yaklaşmak gerekir?

 
1- kendiniz kafes yapmayın. Muhabbet kuşlarının bazı türleri beklediğinizden çok daha zeki ve güçlü olabilir. Yaptığınız kafesteki herhangi bir zayıf noktayı zorlayıp kaçabilir.

Kafeste en önemli nokta temizliğidir. Temiz olmayan bir kafeste asla mutlu olmazlar.

Kafesin boyutu olarak, çok kısa boylu olmasın, zira tabana göre yüksekte durmayı severler. Çok dar da olmasın, yani mesela tünekte dururken kuyruğu oraya buraya sürünmesin. Kendini sürekli tetikte tutar ve rahatsız olur bundan.

2- gerçek daldan tünekler her zaman plastiklerden daha iyidir. Ama gerekli temizliğini yaptıktan sonra koymalısınız.

3- muhabbet kuşlarının türleri vardır. Tür, hayvanın karakterini doğrudan etkiler. Eğer eve getireli iki hafta kadar olmuş ve hala siz kafese yaklaşınca kafesin duvarlarına yapışıp kalıyorsa korkudan, zorlamayın kuşu. Ona ne yaparsanız yapın o istediğiniz, ele gelen kuşlardan olamayacaktır.

Eğer yavru ise uçmakta zorlanması normal. Ama onu gözlemleyin. Odaya çıktığında zamanla favori bir yer seçecek. Kapınız açık duruyorsa yüksek ihtimalle kapı üzerini seçer tünek olarak. İlk birkaç seferde oraya konamaz, düşer. Fakat sonraları alışır ve tökezleyerek de olsa konar.

Uçma konusu da yine türle alakalı. Şayet düşük bir türse kuşunuz, maalesef çok geç öğreniyorlar ve geometrik algıları asla gelişmiyor. Onu öyle kabul etmek durumundasınız.

Çarpıp düştüğünde toparlanması yaklaşık bir 20 dk falan alır. Gidip ellemeyin, kendi haline bırakın. O kendisi kafesine döner zamanı gelince.

Üzerine gittiğinizde inanılmaz korkar ve tutmaya çalıştığınızda büyük ihtimalle size de var gücüyle zarar verir.

Son olarak, onunla sürekli konuşmaya çalışın. Bu, bir nebze olsun sakinleştirir. Çünkü dinlemeyi çok seviyorlar. Eğer gerçekten vakit ayırırsanız ne kadar düşük tür de olsa en azından sizi tanır hale gelebilir ileride.
  • lisw  (08.11.19 22:08:45) 
1. Satın al
2. Hazır satın al. Aksi halde kuşa zarar verecek bir şey yapabilirsin.
3. Bir süre kafeste dursun. Onu tutmaya çalışmayın. Zaman içinde o sizinle bağ kuracaktır.

Not: Kuş ölümlerinin çoğu cama kafa atmaktan oluyor. Kafes açıkken perdeler çekili olsun.
  • Mirket  (08.11.19 22:11:23) 
Konuş sürkli, elinle kafesin köşesinden yeşillik, ekmek falan uzat ara sıra. Bu sırada harket ettirmemeye çalış elini. Zamanla alışır.


  • sarcophagus  (09.11.19 10:57:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.