[]

Tarımla uğraşan duyurucular

Marmara bölgesinde bir bahçem var, meyve yetiştiriyorum. Aynı tarladan her sene 20-30 ton arası ürün alırken bu sene 15 ton ürün alabildim. Bakım / ilaçlama / gübre / sulama vs. hepsi geçen senelerle aynı. Niye böyle bir şey olmuş olabilir? (Bu sene havalar çok sıcaktı, az yağış oldu vs gibi). Benzer bir durum yaşayan var mı?




 
uçaklardan yapılan chemtrails ile özellikle son yıllarda aluminyumun bi türevini atıyolarmış, toprak bu şekilde verimsizleşiyormuş.

aynı şekilde yarı yarıya ürün kaybettim diyen insanlar çoktu. yüzyılın şifreleri isimli programın bir bölümünde denk gelmiştim youtube dan hangi bölüm olduğunu üşenmezsen bulabilirsin.
  • hem şişko hem deli  (06.11.19 10:41:31) 
yani bu zaman zaman olan bir şey.
bizde de durumlar aynı. bi sene atıyorum kıvırcak ve elma çok oluyor bir sene hiç olmuyor. mesela bu sene bizde hiç ayva olmadı. bereket ki hurma çok var. bu değişebiliyor.
buna ilaveten toprak her sene aynı ürün ile daha da zayıflar. zaten bunun için gübre kullanılıyor. şöyle de bir durum var. budama şekli o yılki hava sıcaklığı dibindeki başka bir ağacın tozlaşması vs birçok etmen var. eğer geçiminiz buradansa. ziraate uğrayıp uzmana sorun derim. farklı gübre çeşitleri farklı ilaçlar farklı budama şekilleri farklı aşılar farklı ıslah yolları sunuyorlar. ama bu yaşadığınız şey doğada sık sık karşılasılan bir durum. onu bilin. mesela mandalina da çok yok.geçen sene de portakal yoktu.
  • turbo sadık  (06.11.19 10:46:47) 
dediğim gibi bu yer yer değişebiliyor. bizim karşı köyde mesela eskiden hiç mandalina olmazdı. mandalina yemeye bizim köye gelirdiler. karşı köyü görüyorum nasıl oluyor bilmiyorum. ama o köyde yetişmiyordu. fark gösterebilir. bu arada bahsettiiğiniz yer ile aramızda 800 km fark var :) üründe de bu fark mümkün.

mesela bi 10 sene önce tırtır benzeri bi daha önce bizden kimsenin görmediği bi böcek ortaya çıktı kırmızımsı. öldürünce de pis kokuyordu hafifte sert bi tırtıl çiyan gibi. ama her tarafı sarmıştı. ama her yerde duvarlar bahçeler vs. tavuk da yemiyordu bunu. 3-5 yıl sonra böyle ufak tüylü minik kelebek gibi bir şey çıktı ortaya. ilk zamanlarında pire gibi zıplayan sonra minik kahverengi kelebek olan. bizim oralarda ilk defa göründü yine. çardakta terasta falan oturamaz olduk. illallah ettik. şimdi o da gitti. başka bir böcek geldi.
yani böyle şeyler yaşıyoruz. dediğim gibi geçim buradan sağlanıyorsa. uzmana gitmenizi öneririm. mesela o kelebekler fasulyeleri yiyordu. fasulye yiyemedik o sene.
  • turbo sadık  (06.11.19 10:55:08) 
@turbo sadık, hocam daha önce hep %10-20 civarında oynamalar oluyordu, normal diyip geçiyordum. İlk kez böyle %40'a yakın bir azalma oldu. Tüm bahçede tek tip ağaç var. Geçimim bundan değil, hobi gibi bir şey ama resmen para kazanamadım bu sene, sadece bu işle uğraşanlara allah sabır versin.

Edit: bahçede hiç böcek görmedim. Emin değilim ama geçen senelere göre daha çok sivrisinek var gibi geldi, aklıma gelen tek fark o.
  • plutongezegendegilmi  (06.11.19 10:56:23 ~ 10:57:50) 
hangi meyve oldugunu bilmeden soylemek zor ama genel olarak kis meyvelerinde bir verimsizlik var kuzeyde bu yil. karadeniz'de ticari olarak olmasa da gorunuse gore cok az mandalina olacak gecen senelere kiyasla.

gubre zamanla topragi verimsizlestirebiliyor. agaclarda herhangi bir sorun gozukmezken verimde dusmeler oluyor. ama kanaatim sezonluk bir degisim. eger agaclarda herhangi bir sorun yoksa gubreyi degistirebilirsiniz.
  • tanaka  (06.11.19 13:22:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.