[]

Polis neden belirtmeksizin kimlik isteyebilir mi?

9gag.com

Şunu görünce gece merak ettim, konu hakkında da bilgim yok.

Türkiye’de polis herhangi bir sebep sunmaksızın trafikte kenara çekip kimlik - araç kontrolü yapabilir mi? Sebep sorsak burada olduğu gibi, hak olarak göstermeme gibi bir durumumuz var mı?

Aynı durum sokakta GBT kontrolü için de mevcut. Alakalı alakasız polis herkese GBT kontrolü yapıyor. Göstermeme, sebep isteme hakkımız var mı?

Sorduğum şey kanunda ne geçiyor? Uygulamada bunların sallanmayacağı konusunda hemfikiriz.

 
aha kanun bu: www.mevzuat.gov.tr
sorunun cevabı madde 4/a'da

örnek bir sebep: "hal ve hareketlerinden şüphelendim."
  • hadsafhada  (06.11.19 03:13:02) 
yapabilir. yapmak hakkı. göstermeme durumunda olamazsınız. "avukatım ben arayamazsınız" diye rezalet başlığı açılmıştı geçen günlerde fakat bence herkes aranabilmeli. hakimi savcısı bile. ben böyle düşünüyorum.

fakat; bir gün bir sivil araç, camı aç kimlik ver diye çevirmişti beni. ben de "ne bileyim polis olduğunuzu vermem kimlik ilerideki karakolda ifade vereyim dediğimde" karşılık olarak "sikerim lan karakolunu çıkar kimliği" dediler ellerde silahla.

çıkardım ve polislermiş gerçekten. ya olmasalardı? bu da böyle bir anımdır.
  • bisorumvargaliba  (06.11.19 03:23:51) 
goster gec. simdiye kadar hic dalasmadim, sordular gosterdim. polis olmasa ne olacak kimligimi alip ne bok yiyecek. dijital dunyada zaten butun bilgilerimiz internette artik o yuzden takilmiyorum bu islere. tr gibi at izinin it izine karistigi bir yerde GBT'ye girmen normal.

yurtdisinda izlediginiz o kimligi gostermiyorum havalarinin alayi palavra. istersen verme, adam bilgisayara not dusuyor agresif diye, aracin arkasina gelen her polis ceviriyor bu sefer, bir arkadas senelerce ugrasti bu yuzden sistemden silinene kadar. bosuna basina bela alirsin.

gencken tifil gorunce cevirirler, normaldir. yas aldikca GBT muhabbeti azalarak biter. sallayin, keyfinize bakin.
  • cooperr  (06.11.19 08:19:00 ~ 08:19:32) 
@cooper; valla mesele hiç de yaş değil. Kaç yaşındaki babama yeni yetme polisler zırt pırt GBT kontrolü yapıyor. İşin rahatsız eden tarafı kontrolden ziyade adamların tavrı. Emir eriyiz sanki sanki adamların, GBT için yoldan bi çevirmeleri var ki. Az mesafe varsa arada seslenme şekilleri de hoş olmuyor.


  • dalgaci mahmut  (06.11.19 08:39:27) 
şehir girişlerindeki kontroller dışında şu yaşıma kadar kimlik istenip gbt yapıldığını, ya bir kez, bilemedin iki kez hatırlıyorum. onda da kurum kimliğini verince zaten adam salıyor. şunu gözlemledim, istanbulda gezerken de, başka yerde gezerken de, uygulama yapan memura değişik değişik, dik dik bakarsan istiyor. ben tek olduğum zaman da, yanımda bavulum olduğu zaman da, sevgilim/eşim olduğu zaman da hep rahat davrandım, neredeyse hiç istenmedi.


  • lostys  (06.11.19 08:45:59) 
Valla bircok gbt'ye girdim, hicbirinde de kaba bir muameleye maruz kalmadim. Bu biraz da sizin yaklasiminizla alakali, polislere nazik davranip yardimci olmaya, isini kolaylastirmaya calisirsaniz ayni karsiligi goruyorsunuz cogu zaman, yok ben yokus yapicam, terslenicem derseniz de ona gore muamele. Binbir turlu bok insanla ugrasirken kimse sizin kaprisinizi cekemez.


  • msb  (06.11.19 09:17:17) 
@ mahmut - babanin devamli GBT'ye girmesi normal degil, bir Numara cekiyor herhalde durduruyorlar, jest/mimiklerde sikinti olabilir, rahat davranmiyor herhalde.
ben kontrole karsi degilim. yardimci olmak lazim, zaten saklayacak birsey yok ise sikinti yok, polisleri isi zor ben hep sakin davranirim ve bana da saygisiz kimse davranmadi.

  • cooperr  (06.11.19 20:34:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.